NYE VARER: Nå kan vi glede oss over nye drikkevarer sammen med Ari Behn. Foto: Tore Skaar.
NYE VARER: Nå kan vi glede oss over nye drikkevarer sammen med Ari Behn. Foto: Tore Skaar.Vis mer

Kommentar

Ari Behn, er du klar? Nå kommer Den nye spriten

Danskene forteller om metoden som gjør at de kan putte en steins aromaer i spriten.

Ari Behn, er du klar? Nå kommer Den nye spriten

Det begynner å bli noen år siden Ari Behn sto på Theatercaféen og ropte: - Vi er den nye vinen! (Før han ble båret ut av lokalene.)

Enda godt han ikke hadde hørt om den nye spriten.

Arktisk matfestival er over for denne gang. Men, jeg har allerede begynt å glede meg til neste år.

Du har ikke hørt om matfestivalen i Mosjøen?

Å nei. Vel, det er forbløffende få utenfor Mosjøen som har hørt om Norges overlegent beste matfestival. Hvert år reiser det superstjerner som Eyvind Hellstrøm (**), René Redzepi (**), Paul Cunningham (**) og Pierre Koffmann (***) hit for å være sammen med gjengen i tre dager.

Men, nå til spriten! I Mosjøen dukker nemlig også de mindre profilerte folka opp. Gjerne de som staker ut den kulinariske kursen.

Og jeg må fortelle om ett foredag, som bare var ett av en deilig perlerad presentasjoner, som ble holdt av Mark Emil Hermansen. Og det han kan fortelle er temmelig sjokkerende.

Sammen med noen svært talentfulle folk fra sagnomsuste restaurant Noma, har de funnet en ny destilleringsmetode. Ved å bruke vakuum og lave temperaturer kan de, kort fortalt, destillere ut smak av nær sagt alt mulig.

For første gang vil vi få vite hva steinene, trærne, blomstene og de giftige plantene smaker. Men, også aromaene i østers, appelsinblomster eller en sommerfugl kan fanges.

Ikke nok med det: De kan også luke ut uønskede deler av smaksbildet. Smakene i en østers, kunne Hermansen forklare (uten at jeg skjønte det), kan sammenlignes med en lang tråd, og de kan altså klippe ut det de liker best. Ikke spør meg hvordan. Dette er vår tids alkymister. Eneste forskjellen er at de leverer varene.

Noe du er nysgjerrig på hva smaker? Empirical Spirits er åpne for hva som helst. Send inn forslag, og gjør deg klar for Den nye spriten.