FAR OG DATTER: Arne Brimi - som i dag fyller 60 år - er svært stolt av sin datter Tina. Foto: Mette Møller og Cathrine Dokken
FAR OG DATTER: Arne Brimi - som i dag fyller 60 år - er svært stolt av sin datter Tina. Foto: Mette Møller og Cathrine DokkenVis mer

Arne Brimis datter har åpnet Lom-restaurant med brød, smør og pålegg på menyen

Arne Brimi om datterens livsvalg: - Hun har to egenskaper jeg beundrer

I et stabburlignende nybygg midt i Lom sentrum serverer en ny generasjon Brimi tradisjonsmat på moderne vis.

(Dagbladet): - Jeg tror nok pappa synes det er gøy at jeg går i hans fotspor, innrømmer Tina Brimi (22).

ALTMULIGKVINNE: Tina i sving på det nye serveringsstedet i Lom. Foto: Cathrine Dokken
ALTMULIGKVINNE: Tina i sving på det nye serveringsstedet i Lom. Foto: Cathrine Dokken Vis mer

Si «Brimi» til en hvilken som helst nordmann, og han vil garantert svare noe à la Gudbrandsdalen, fjellmat, Gutta på tur, kokebøker - eller sjalottlauk.

I snart en mannsalder har Arne Brimi vært gastronomisk trekkplaster på det lille tettstedet Lom, idyllisk beliggende sånn omtrent midt mellom Oslo, Bergen og Trondheim.

Nå får den folkekjære kokken, som denne helgen fyller 60 år, konkurranse. Og eplet faller ikke veldig langt fra stammen. Det siste tilskuddet til det kulinariske knutepunktet «Brimiland» ved foten av Jotunheimen, står nemlig hans eldste datter for.

Brød, smør og pålegg

I et nybygd, to etasjer høyt stabbur i moderne arkitektur midt i Lom åpnet hun - eller rettere sagt stortingspresident Olemic Thommessen - i sommer Nye Brimibue, en kombinert butikk og restaurant. Deretter var det klart for den aller første serveringen av stedets signaturmat: Brød, smør og pålegg.

SPEKEMAT: Brød, smør og spekematpålegg à la Brimibue. Foto: Cathrine Dokken
SPEKEMAT: Brød, smør og spekematpålegg à la Brimibue. Foto: Cathrine Dokken Vis mer

- Helt riktig. Vårt konsept er godt brød, godt smør og godt pålegg, forteller Tina, som deler sin tid mellom studier i ledelse og servicestrategi ved Høyskolen Kristiania i Oslo, og ledelse og service i praksis på Brimibue hjemme i Lom.

At hennes far er begeistret, er det ingen tvil om:

- Selvsagt er det artig at hun tar arven videre, og at jeg gjennom det som begynner å bli et liv, har inspirert henne, sier Arne Brimi.

FAR OG DATTER: Arne og Tina Brimi i 2009. Foto: Werner Juvik/Se og Hør
FAR OG DATTER: Arne og Tina Brimi i 2009. Foto: Werner Juvik/Se og Hør Vis mer

Han roser datteren og de tre kompanjongene for etableringen av det nye serveringsstedet på Lom.

- Det er fenomenalt at fire unge mennesker satser på denne måten. Et slikt initiativ er viktig for lokalmiljøet, og mottakelsen har vært tulle positiv, sier Brimi.

- Jobber med folk

Og selv om Tina ikke valgte kokkeyrket og matlaging som innfallsvinkel til bransjen, har de likevel noe viktig felles, mener han:

- Vi jobber med folk. Vårt mål er å gjøre en forskjell for folk på alle nivåer.

Tina er ikke alene om følge i sin fars fotspor. Storebror Even (28) jobber som sommelier på fars kurs- og serveringssted Vianvang, og lillesøster Anna (16) har nettopp begynt på restaurant- og matfag på videregående skole .

- Selv om jeg ikke har arvet pappas lidenskap for matlaging, deler jeg hans entusiasme for matkultur og mattradisjoner. Brimibue er jo tuftet på hans matfilosofi om ekte mat laget fra bunnen av. Jeg er hjælma glad i mat, og har lært meg å sette pris på et godt måltid, sier hun, og legger til:

- Pappa har vært min største inspirasjon. Han og mamma sammen. De har vært gode forbilder og lært meg å tro på meg selv. Pappa og jeg er uenige om hvem av oss som er staest, men begge er enige om at dette er en god egenskap. Dessuten har de to lært meg mye om å se muligheter i stedet for hindringer.

Gjennomføringskraft

Arne Brimi vil ikke ha sagt noe om hvem av dem som er staest, men mener nettopp gjennomføringskraften er en av datterens to beste egenskaper:

- Når hun har bestemt seg for noe, så gjennomfører hun. Dessuten har hun en annen viktig evne, og det er at hun liker og er god til å prate med folk. Dette er en viktig egenskap i vår bransje, fastslår han.

Hvis han skal komme med noen gode råd til Tina, som står på terskelen til sin karriere, er det disse:

- Vær tålmodig. Ting tar tid. Og ha det artig underveis. Tiden går så fort.

Unge gründere

Med seg på det unge laget som eier og driver Brimibue har Tina Dan-Robin Leirvåg (30), som er kjøkkensjef på Arne Brimis Vianvang, Trine Turtum (22) og Ingunn Lyngved (35).

GRILLMAT: I sommer tro pappa Arne Brimi til som grillmester på verandaen utenfor restauranten. Foto: Cathrine Dokken
GRILLMAT: I sommer tro pappa Arne Brimi til som grillmester på verandaen utenfor restauranten. Foto: Cathrine Dokken Vis mer

Og la deg ikke lure av at menyen i Brimibue kan høres enkel ut. Det er opptil flere blad Brimi involvert, og da dreier det seg selvsagt om noe helt annet enn tradisjonelle smørbrød:

«It's screamingly Scandi (all big glass windows, plain wood and open plan), the perfect setting for the cafe's speciality: gourmet platters of ham, cheese and fish, plus meats flame-grilled to perfection.» lonelyplanet.com

Brødet er bakt hos den lokale gjærbakstkongen Morten Schakenda, og smøret er lokalt. Pålegget anrettes på et stort brett og plasseres midt på bordet. Einerrøkt ørret, svinekjaker kokt i øl og spekemat fra Brimisæter, for eksempel. Til dessert kan du risikere å få et realt stykke «blautkake». Eller jordbær med krydderrømme.

Pappa Arne er med på laget som mentor og sporadisk medarbeider. I sommer var han stadig å se som grillmester på verandaen utenfor restauranten. Hvor mange lettrøkte svinenakker han la på grillen i løpet av sommeren, har ikke Tina tall på.

- Pappa kaller meg bare bydamen

- Pappa kaller meg bare «bydamen», ler Tina, som til daglig bor på Grünerløkka i Oslo, og som til sommeren er ferdig med studiene.

Hun vet at hun om ikke veldig lenge flytter hjem igjen til Gudbrandsdalen for å etablere seg der. Men først står det reising på programmet.

TO SØSTRE: Med far, mor og lillesøster Anna hjemme i Tessand i Vågå 2002. Foto: All Over/Se og Hør
TO SØSTRE: Med far, mor og lillesøster Anna hjemme i Tessand i Vågå 2002. Foto: All Over/Se og Hør Vis mer

- Der ligner jeg på faren min. Jeg er absolutt like hjemmekjær som mamma, men samtidig like eventyrlysten som pappa. Før jeg slår meg til ro, er det en del steder i verden jeg må se, forteller hun.

Allerede har den unge lomværen flere måneder med backpacking og frivillig arbeid bak seg på steder som Fiji, Australia, Indonesia og Sør-Amerika. Nå står Afrika øverst på listen.

Eventyrlyst i to generasjoner

Pappa Arne sender henne gjerne ut i verden. Han kjenner seg igjen i datterens utferdstrang:

- Hun er enda mer eventyrlysten enn meg! Helt fra hun var liten har hun vært vant til at mor var anker og bauta hjemme, mens far var mye på farten. jeg synes det er flott at hun vil reise. Det er viktig å komme seg ut og se andre kulturer, få litt takhøyde, for deretter å komme hjem og skape sin egen plattform.

- Jeg trives veldig godt i byen, men Lom og Vågå er «hjemme». Jeg gleder meg alltid til å komme hjem til bygda mi, sier Tina.

Denne helgen feirer hun faren hjemme på Tessand i Vågå, sammen med resten av familien.

Selv håper Arne Brimi at merkedagen går under radaren for folk flest.

- Nei, noen stor feiring av sekstiårsdagen blir det ikke. Jeg har fått så mye oppmerksomhet på så mange måter opp igjennom, at det har jeg ikke behov for. Jeg har en mistanke om at Tina har noe på gang i forhold til dagen, og det holder lenge, sier jubilanten.