Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Arne Brimis beste tilbehør til spekemat

- Salt mat med tilbehør, det er Olsok-mat.

DEILIG OLSOKMAT: Spekemat hører med når Olsok skal feires, og synes du den klassiske rømmegrøten blir litt mektig, kan du prøve Arne Brimis rømmebaserte eggesalat. Foto: METTE MØLLER       
DEILIG OLSOKMAT: Spekemat hører med når Olsok skal feires, og synes du den klassiske rømmegrøten blir litt mektig, kan du prøve Arne Brimis rømmebaserte eggesalat. Foto: METTE MØLLER        Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kokken på Vianvang er glad i god spekemat, og velger spekeskinke og fenalår av beste kvalitet.

<b>GJØR DET LETT:</b> Arne Brimi gjør det gjerne lett - i dobbel forstand - til spekematen. Foto: METTE MØLLER
<b>GJØR DET LETT:</b> Arne Brimi gjør det gjerne lett - i dobbel forstand - til spekematen. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Industriprodusert og sprøytesaltet skinke vil han helst ikke servere, den synes han ikke smaker godt, og han setter derfor pris på at stadig flere norske produsenter er opptatt av kvalitet og satser på å lage ekte og god spekemat.

Blomkål

- Salt mat med tilbehør, det er Olsokmat. Olsok er jo en stor feiring for mange, og da må det være festmat.

- Jeg er vokst opp med at spekemat og rømmegrøt hører med når det er fest, men rømmegrøten kan byttes ut med enklere og mindre mektige retter, sier Arne Brimi.

Sommerens ferske blomkål er godt til spekemat.

Brimi deler blomkålen i buketter, koker dem lett møre i fløte og melk, og gratinerer blandingen med røkt Jarlsberg.

- Dette er den enkleste måten å lage en nydelig blomkålgrateng på, og gratengen er perfekt sommermat som passer godt sammen med salte smaker, sier Brimi.

Grønn eggerøre

Til spekematfatet hører også lune nypoteter, vendt i en klatt godt smør, friske urter og litt salt, og en stor skål med irrgrønn eggerøre.

- Kjør eggene i en blender sammen med friske urter. Både persille og gressløk er godt, og gir en fin grønn farge på eggerøra. Pass på å ikke steke eggerøra for hardt. Den skal være myk og litt løs når den serveres, uten brune kanter, sier Brimi.

Han minner oss gjerne om de helt enkle oppskriftene. Sommermat skal ikke være krevende og ta mye tid. Noe så enkelt som en eggesalat smaker nydelig sammen med spekemat. Brimi lager den uten majones, men med rømme og rikelig med friske urter.

- Hvis du ønsker en vri på spekematen, kan du ovnstørke tynne skiver skinke på 90 grader i et par timer. Da blir skinka knasende sprø og god, sier Brimi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!