Oppskrifter med asparges

Asparges: - Dette er de fire beste oppskriftene

Asparges: - Dette er de fire beste oppskriftene

(Dagbladet): Aspargessen er virkelig i ferd med å innta det norske kjøkkenbordet for alvor. Det var traumatisk første gang jeg smakte stengelen. Den ble nemlig kjøpt på glass med tysk påskrift. Det blaute bittet satt en alvorlig støkk i en ung sjel.

Jeg grøsser når jeg tenker på det den dag i dag.

Hermetiseringen gjorde nesten ubotelig skade på dens renomé. Selv kan jeg ikke huske at jeg så rå asparges under hele oppveksten. Men, aspargesen har gradvis blitt gjenganger på middagsbordet, særlig i sommerhalvåret.

Den nederste delen er gjerne trevlete. Den brekker man som regel av. Men, ikke kast den! Den egner seg supert i supper - særlig om du kjører suppa glatt i kjøkkenmaskin eller med stavmikser. Og aspargessuppa, den server du med røkelaks og posjert eller bløtkokt egg!

Her får du også oppskriften på en fabelaktig og enkel rømmedressing, verdens beste, gule saus og en rett som egner seg til å imponere noen: Asparges i god jord.

Den lages ved å riste rugbrød, kjøre den i kjøkkenmaskin og vende inn brunet smør.

God sommer!

Asparges med kul rømmedressing

Asparges: - Dette er de fire beste oppskriftene

1 hvitløk

2 dl rømme

½ rødløk

10 hvite og/eller grønne asparges

Skjær rødløken i båter. Kok den i saltet vann og eventuelt en skvett eddik i ti minutter. Skrell hvitløksfeddene. Ha dem i en tørr stekepanne (eller i folie og legg på grillen). Vend litt underveis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når de er myke og fått litt farge, hakk dem opp og bland med rømme. Smak til med litt salt og pepper.

Grill eller stek asparges. Server med dressingen og legg på løken.

Grillet asparges med gul saus

Asparges: - Dette er de fire beste oppskriftene

3 eggeplommer

300 g smør

1 sitron

cayenne

asparges

Grill eller stek aspargessen slik du vil ha den. La den gjerne få litt farge.

Smelt smøret og sett til side.

Pisk eggeplommer kraftig med tre spiseskjeer vann i en kjele. Varme veldig forsiktig opp mens du pisker hele tiden. Når den begynner å bli tykk, pisker du inn smøret gradvis. Først bare noen dråper, så litt mer av gangen.

Smak til med sitron og cayennepepper. Server asparges med masse gul saus!

Asparges i god jord

Asparges: - Dette er de fire beste oppskriftene

10 aspargestopper

½ brokkoli

3 skiver rugbrød

6 ss smør

Skogsyre, eventuelt

4 dl tykk yoghurt

Hakkede urter

Rist tre skiver rugbrød, gjerne et par ganger. Kjør det til «jord» i kjøkkenmaskin. Brun smør i en stekepanne og vend inn.

Bland yogurt med hakkede urter og bre blandingen utover en form.

Dryss på rugbrødsmulene. Kok aspargesstoppene og brokkoli i et minutt og «plant» dem i jorden.

Dekk eventuelt med litt skogsyre og skogsyreblomster. Server med skje, slik at man får med seg både youghurt og brødsmuler.

Aspargessuppe

Asparges: - Dette er de fire beste oppskriftene

1 sjalottløk

10 asparges eller tilsvarende mengde i avskjær

2 ss kalvefond

8 dl vann

2 dl kremfløte

1 fedd hvitløk

4 egg

4 skiver røkelaks

Sitron

Salt og pepper

Smør til steking

Hakk løken og stek i smør til den er blank. Ha i vann, buljong og asparges. La det koke til aspagessen er mør.

Kjør glatt i en blender (eller med stavmikser).

Ha i fløte, knus hvitløkfeddet og ha i suppen.

Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Kok opp vann i en annen kjele, skru av og knekk i fire egg. Løft ut med dørslag etter fire minutter. Fordel suppa i skåler, legg eggene i suppa med en skive røkelaks. Dryss gjerne over litt hakkede urter.