SIKTER HØYT: Mellom Sagene og Torshov finner du restaurant Astral. Her kan det bli vanskelig å få bord utover vinteren. Foto: John T. Pedersen 
SIKTER HØYT: Mellom Sagene og Torshov finner du restaurant Astral. Her kan det bli vanskelig å få bord utover vinteren. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Restaurantanmeldelse av Astral i Oslo:

Astral: Aller best er lammenakken stekt til perfeksjon i to døgn på 64 grader

Ambisøst, overraskende og vellykket ved Akerselva.

I et rustikt bygg langs Akerselvas industrialiserte østbredde, satt Robinson og Fredag og nippet i seg de siste dråpene av hvert sitt glass portugisiske dessertvin - en fyldig og søt Moscatel de Setúbal.

Astral er en av mange nye ambisiøse satsinger i hovedstaden dette året.

Dessertskålene var tømt og renset etter beste evne.

På veggen hang et elghode og stirret tomt ut i et røft og mursteinspreget lokale, der de aller fleste bordene var fullsatt.

FULLT HUS: Elghodet stirrer tomt ut i det røffe lokalet,  som ofte er fullsatt.Foto: John T. Pedersen 
FULLT HUS: Elghodet stirrer tomt ut i det røffe lokalet,  som ofte er fullsatt.Foto: John T. Pedersen  Vis mer

Over stereoen ble det spilt klassisk rock, og utenfor vinduene vokste grønne innslag av persille og timian i små blomsterkasser.

Mange retter, fortsatt lett og fresh

- Det jeg er nesten er mest nysgjerrig på, sa Fredag ettertenksomt, er hvorfor jeg etter såpass mange retter og mer enn nok mat til å bli god og mett, fortsatt føler meg så lett og fresh.

En av de vennlige servitørene befant seg innenfor hørevidde, og stoppet opp.

RUSTIKT: Både lokalet og serviset maten serveres i har et røft preg,som passer det industrialiserte området ved Akerselva. Foto: John T. Pedersen
RUSTIKT: Både lokalet og serviset maten serveres i har et røft preg,som passer det industrialiserte området ved Akerselva. Foto: John T. Pedersen Vis mer

- Vil du vite hva hemmeligheten er?, spurte han.

«Det jeg er nesten mest nysgjerrig på, sa Fredag ettertenksomt, er hvorfor jeg etter såpass mange retter og mer enn nok mat til å bli god og mett, fortsatt føler meg så lett og fresh.»

- Vi bruker mindre smør.

Utenfor allfarvei

Nyåpnede Astral ligger på Lilleborg i Oslo, mellom Sagene og Torshov. Kjøkkensjef

LEKKERT: Du skal være innstilt på  en helaften når du besøker Astral. En åtteretters smaksmeny er det eneste alternativet. Foto: Jon T. Pedersen
LEKKERT: Du skal være innstilt på  en helaften når du besøker Astral. En åtteretters smaksmeny er det eneste alternativet. Foto: Jon T. Pedersen Vis mer

Steffen Hansen har tidligere hatt samme rolle ved Grefsenkollen og Vaaghals.

Det er tydelig at ambisjonsnivået er høyt - også på Astral - der en åtteretters smaksmeny er det eneste alternativet.

To små munnfuller - en fritert kule av potet og klippfisk, og tartar av reker på flatbrød med sylta løk - var en kreativ og velsmakende åpning. Også de to neste rettene var sjømat.

ORIGINALT: Restaurant Astral kan skilte med et interiør du ikke finner andre steder. Foto: Monica Strømdahl  
ORIGINALT: Restaurant Astral kan skilte med et interiør du ikke finner andre steder. Foto: Monica Strømdahl   Vis mer

Den første, krabbeklokjøtt servert med løvtynne skiver av syltet selleri, fennikelblomst og løpstikkemajones, var den mest vellykkede og lot alle smakene få plass uten å overdøve hverandre.

- For et par år siden var det tindved og ramsløk. 2016 er tydeligvis løpstikkens år, konstaterte Robinson.

Og tok en slurk tørr og frisk Riesling fra den økologiske produsenten Dreissigacker - et av mange gode valg i en hyggelig priset drikkepakke.

Litt mye trompetsopp

Neste rett på bordet var tartar av kveite og villaks, med sort trompetsopp både i naturlig form og som chips, og puré av sort hvitløk.

Astral: Aller best er lammenakken stekt til perfeksjon i to døgn på 64 grader

- Vanligvis kan jeg ikke få nok av sopp og trompetsopp, men her synes jeg det rett og slett er unødvendig mye. Fisken, som er knallgod, får ikke den plassen den fortjener, sa Robinson.

Sesongmat

Den første av to kjøttretter på Astrals meny - som endres etter sesong og tilgang på råvarer - var små biter av lettgrillet oksehjerte, akkompagnert av gulrotskiver i ulike farger, brent løk, persillerotpure og en nesten avhengighetsskapende løksaus som Robinson til slutt skrapet opp med fingrene.

ROMSLIG: Det er plass til mange på restaurant Astral.  Foto: Monica Strømdahl  
ROMSLIG: Det er plass til mange på restaurant Astral.  Foto: Monica Strømdahl   Vis mer

- Det ser veldig delikat og fargerikt ut og kjøttet er mørt og godt. Det er synd at ikke flere restauranter setter innmat på menyen, sa Fredag.

I glasset var det fortsatt hvitt, en Albariño de Fefiñanes fra 2013, som ifølge servitøren skulle være «syrlig, men ikke fullt så slank som en Riesling».

Lammenakken tok kaka

Kveldens beste rett, ifølge Robinson, var lammenakke. Stekt til perfeksjon, saftig og smakfullt, i 48 timer på 62 grader og servert med skivet rødbete, løkkompott og lakrisrot, akkompagnert av en god og forholdsvis lett Pinot Noir fra Borgougne i glasset.

FRISTENDE: Astral byr på mange fristelser i løpet av åtte-retteren. Det meste innfrir. Foto: John T. Pedersen
FRISTENDE: Astral byr på mange fristelser i løpet av åtte-retteren. Det meste innfrir. Foto: John T. Pedersen Vis mer

- Denne retten er like tung som resten av menyen til sammen, men utrolig velkom-ponert. Det glir rett ned, smilte Robinson.

Sorbet etter lam

Et kløktig grep av kjøkkenet var å la en frisk og mild sorbé av naturellyoghurt etterfølge den mektige lammeretten, før de serverte kveldens mest overraskende rett.

- Er det en dessert? Er det en forrett? Eller en slags mellomting?

Fredag kikket nysgjerrig på skålen der en fargerik konstellasjon av både ferske og tørkede tomater, hylleblomst, fermentert sitron og moreller lå i tomatbuljong.

- Innovativt og godt, var Robinsons dom.

- Joda, men for meg blir det litt mye tomat-gimmick og litt lite smak, mente Fredag.

Nydelig dessert

Begge var imidlertid begeistret for avslutningen. En nydelig dessert av varme plommer, is av karamellisert melk, knasende sprø speltkorn, gjøkesyre og granite av grønn te.

- Søtt, syrlig, varmt, kaldt, mykt og sprøtt - og alt passer sammen, sa Robinson.