Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

At rabarbra ikke kan spises etter Sankthans er en myte

Slik høster du rabarbara helt til september.

IKKE FORSKJELL: Ingebjørg G. og Per Ivar Wold har sendt inn prøver av rabarbara til et labratorium, og funnet ut at det ikke er noen endring i syreinnholdet på plantene fra våren og høsten. Det er med andre ord en myte at du ikke kan spise rabarbara på høsten. Foto: SCANPIX/BON APPETIT
IKKE FORSKJELL: Ingebjørg G. og Per Ivar Wold har sendt inn prøver av rabarbara til et labratorium, og funnet ut at det ikke er noen endring i syreinnholdet på plantene fra våren og høsten. Det er med andre ord en myte at du ikke kan spise rabarbara på høsten. Foto: SCANPIX/BON APPETIT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rabarbra med sin deilige sursøte smak er et sikkert vårtegn i kjøkkenhagen. Planten er en delikatesse mange tror kun er tilgjengelig frem mot slutten av juni. Etter Sankthans regnes nemlig rabarbraen som uegnet. Smaken er ikke lenger den samme, sies det.

Dette stemmer ikke, ifølge Ingebjørg G. Wold fra Jæren.

Sendt inn prøver

Wold har utdannelse innen matkultur og bygdeutvikling, og driver, sammen med sin mann Per Ivar Wold, produksjon av rabarbra på familiegården i Rogaland. Hun forteller at de har sendt inn prøver til analyse.

RABARBRASAFT: Ekteparet Wold lager rabarbrasaft for hånd. Her på Gladmat-festivalen i Stavanger. Foto: MARTIN LARSEN
RABARBRASAFT: Ekteparet Wold lager rabarbrasaft for hånd. Her på Gladmat-festivalen i Stavanger. Foto: MARTIN LARSEN Vis mer

- Vi har tatt prøver av rabarbraen vår gjennom hele sesongen, og analysen viser at det ikke har noe å si om rabarbraen er høstet tidlig i mai eller sent i august, forklarer Wold.

- Jeg synes rabarbraen så like fin ut også på høsten, og det var mange som spurte om det egentlig var noen forskjell. Vi ville ha bevis, og sendte inn til et laboratorium for å få et svar.

- Mengden av syreinnholdet i plantene er den samme, slår Wold fast.

Historisk: Smugling av rabarbra var en dødsstraff.

Du kan med andre ord trygt bruke rabarbra fra hagen din også etter Sankthans, som mange ofte regner som den siste fristen for å høste inn den sursøte planten.

Hvis du behandler den riktig.

Helt til september

- Dersom du skal høste rabarbraen helt til september, slik vi gjør, er det forutsatt at du har gitt plantene gode vekstvilkår gjennom sesongen, forklarer Wold.

NYE SKUDD: Rabarbra kan høstes fra mai til september, med riktige vekstvilkår og behandling sier Ingebjørg G. Wold. Foto: BON APPETIT/SCANPIX
NYE SKUDD: Rabarbra kan høstes fra mai til september, med riktige vekstvilkår og behandling sier Ingebjørg G. Wold. Foto: BON APPETIT/SCANPIX Vis mer

Plantene bør ha god fuktig jord, masse gjødsling, og du må høste dem jevnlig og tidlig for at de skal rekke å vokse opp igjen til høsten.

- Dersom det er noen planter som er for gamle vil du kunne kjenne det på stengelen. Da blir den trælete, forklarer Wold.

VRI: Når du skal høste inn rabarbra er det best å vri dem av, ikke skjære. Foto: MASKOT/SCANPIX
VRI: Når du skal høste inn rabarbra er det best å vri dem av, ikke skjære. Foto: MASKOT/SCANPIX Vis mer

Vri stilkene, ikke skjær

Dessuten har det også en del å si hvordan du høster inn rabarbraen.

- Et godt råd er å ikke skjære over stilkene, men vri dem, tipser Wold.

Det gir gode vilkår for de neste skuddene å spire.

Blomsterstenglene derimot bør du kutte av tidligst mulig. Slik unngår du at planten bruker all næringen på å blomstre.

Vinter-rabarbra

I fremtiden kan det se ut til at rabarbraen også vil dukke opp i vintermånedene hos Wold. Hun har nettopp startet et prøveprosjekt med produksjon av rabarbra i en kjeller.

- Produksjonen av rabarbra innendørs foregår i en rolig periode fra januar til mars, forklarer hun om produksjonen av «luksusrabarbraen».

VINTER-RABARBRA: Prøveproduksjon av rabarbra om vinteren er akkurat satt i gang, planten blir ekstra rød og søt. Her med Madame Køhlers fløtepudding. Foto: KØHLER-PAVILJONGEN
VINTER-RABARBRA: Prøveproduksjon av rabarbra om vinteren er akkurat satt i gang, planten blir ekstra rød og søt. Her med Madame Køhlers fløtepudding. Foto: KØHLER-PAVILJONGEN Vis mer

- Når plantene gror i tussmørket uten sol, blir de rødere og søtere, sier Wold

Den egner seg derfor godt til bruk i desserter, og ekteparet som har spesialisert seg på rabarbrasaft, lager ofte andre retter med rabarbra som de serverer i selskapslokalet «Køhler-Paviljongen» som ligger på gården.

Amme- eller nyreproblemer? Spis rabarbra med måte!

Wold deler gjerne tips til rabarbra-desserter:

- De mest populære dessertene er vår versjon av tilslørte bondepiker, «Tilslørte Næsheim-jenter» eller «Madame Køhlers fløtepudding», som er en jærsk panna cotta, forklarer Wold.

- Ellers kan det jo aldri bli feil med en rabarbrapai med is, avslutter hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!