Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Baketrikset forbløffer:

At vi ikke hadde tenkt på dette før: Hev gjærdeigen i mikroen!

Reduser hevetida med minst 15 minutter ved hjelp av mikroovnen.

Er du lei av å vente på at deigen skal heve ferdig? Bruk mikrobølgeovnen og halver hevetida. Foto: Aller Media
Er du lei av å vente på at deigen skal heve ferdig? Bruk mikrobølgeovnen og halver hevetida. Foto: Aller Media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Duften av fersk gjærbakst er noe som frister de fleste. Vi får vann i munnen og bare lyst til å gape over en fersk bolle.

Da mikroovnen kom på 1980 tallet og ble fast inventar i det norske kjøkken, var mange ivrig på å lage mat ved hjelp av den. I dag bruker de fleste av oss ovnen til å tine, varme og ikke så mye til matlaging. Men du kan gjerne lage knekk i mikroovnen. Bacon blir også knallgodt når det stekes i mikroovnen.

Men å bake gjærbakst er ikke noe du gjør på «1-2-3». Deigen skal heves ikke bare en, men to ganger. Gjærbakst må planlegges og du må sette av flere timer før du kan nye ferske boller eller brød.

Alle lærebøker og bakere anbefaler lang heve tid og mange syns til og med det er smart å la deigen heve natta over. Som oftest er ikke det noe problem, men av og til ønsker vi å bake noe som kan bli raskt ferdig.

OPPSKRIFT: Enkel og fristende megastor pizzasnurre som variasjon på helgepizzaen. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Pizzadeig: 25 g gjær, 3 dl lunkent vann, 1 ts salt, ca. 400 g hvetemel Fyll: 500 g småtomater, 200 g port salute eller annen ost, 1 liten krukke basilikum. Vis mer

Trikset som hever bolledeigen raskere

En brød- eller bolledeig trenger etter læreboka god tid for å heve seg. Men gir du deigen noen runder i mikrobølgeovnen, går det mye raskere.

Legg den ferdig deigen i en bakebolle. Foto: Aase Dotterud
Legg den ferdig deigen i en bakebolle. Foto: Aase Dotterud Vis mer
Dekk bollen med plast og sett den i mikroovnen sammen med en kopp vann. Foto: Aase Dotterud
Dekk bollen med plast og sett den i mikroovnen sammen med en kopp vann. Foto: Aase Dotterud Vis mer
Etter 3 ganger 3 minutter på 80 W og 3 ganger 2 minutter hviletid, er deigen ferdig hevet. Foto: Aase Dotterud
Etter 3 ganger 3 minutter på 80 W og 3 ganger 2 minutter hviletid, er deigen ferdig hevet. Foto: Aase Dotterud Vis mer
Brødet er ferdig stekt og luftig. Foto: Aase Dotterud
Brødet er ferdig stekt og luftig. Foto: Aase Dotterud Vis mer

Du vil oppleve at deigen er ferdig hevet på cirka 15 minutter, mens du ellers ville brukt cirka 30 minutter på forheving.

Skal baksten bli vellykket, handler det om å gi gjæren riktige vekstforhold, og la deigen få tid til å utvikle seg. Aller viktigst er det å passe på at temperaturen på noen av ingrediensene du har i deigen ikke er så høye at gjæren dør.

Den gunstigste temperaturen er 37 grader, mens blir gjæren varmere enn 42 grader dør den, og du får deig som ikke hever seg. Merk at tørrgjær tåler litt høyere temperatur. Den trives best ved 40 grader.

Neste viktige steg er å elte deigen skikkelig. Det må til for at gjæren skal fungere. 5-7 minutters elting i maskin er fint. Knar du deigen for hånd, så bruk 10 minutter.

Deigen få tid på seg til å heve, både før og etter at du har bakt den ut. Ved første heving bør deigen vokse til omtrent dobbelt størrelse. Etterheving er også viktig. Når du har hatt deigen i brødformene eller trillet den ut i rundstykker, bør den få stå og etterheve i minst 30 minutter, gjerne opptil en time for grov bakst.

Når er deigen ferdig hevet?

Du kan teste om deigen er ferdig etterhevet ved å trykke fingeren lett inn i den hevede deigen. Hvis deigen raskt kommer tilbake så det bare er et svakt avtrykk igjen, er den ferdighevet. Skjer ikke dette, må deigen heves mer.

Etterhev over damp

Når du har bakt ut et brett med boller, skal de etterheves. Sett dem da over dampende varmt vann. Bruk gjerne vaskekummen. Dekk med et håndkle og bollene vil heve seg raskere enn om de bare står på kjøkkenbenken.

Det viktigste når du hever er at baksten ikke står kaldt og i trekk hvis du ønsker at hevingen skal gå raskt.

Les også:

Bakedronningens favoritt

Vil du unngå for mye gluten, kjøp brød fra mindre bakerier

Test grovbrød: Billig er best

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!