TV-kokk Kjartan Skjelde ble overrumplet på restauranten:

Åtte ord fra en gjest forandret livet til TV-kokken Kjartan Skjelde

Restaurant, TV, bok, bryllup - og nytt senter for matinnovasjon. Bare noe av det turbokokk Kjartan Skjelde har fylt året med.

TURBOÅRET: Kjartan Skjelde driver en av landets beste restauranter, har gitt ut kokebok, spilt inn tv-serie, giftet seg - og åpner nå et senter for matinnovasjon i hjembyen Stavanger. Innimellom alt lager han middag til familien. Her med sønnen, Mikkel (3). Foto: Arne Bru Haug
TURBOÅRET: Kjartan Skjelde driver en av landets beste restauranter, har gitt ut kokebok, spilt inn tv-serie, giftet seg - og åpner nå et senter for matinnovasjon i hjembyen Stavanger. Innimellom alt lager han middag til familien. Her med sønnen, Mikkel (3). Foto: Arne Bru Haug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg lager bedre mat enn jeg noen gang har gjort. Jo eldre jeg blir, dess større matnerd blir jeg, avslører bokaktuelle Kjartan Skjelde (42).

ET MAKALAUST ÅR: Slik oppsummerer TV-kokk og restauratør, Kjartan Skjelde, året som har gått. Foto: Dagbladet
ET MAKALAUST ÅR: Slik oppsummerer TV-kokk og restauratør, Kjartan Skjelde, året som har gått. Foto: Dagbladet Vis mer

Er du det minste interessert i mat på TV, har du garantert sett Stavanger-kokken, mildt irettesettende og vennlig veiledende ved kjøkkenbenken, i selskap med konkurrerende amatørkokker både av det celebre og ukjente slaget.

200 episoder av Masterchef, og én, snart to, sesonger av Camp Kulinaris er bare noen av det Skjelde har gjort for åpent kamera de siste åra.

- Blir du aldri lei av å se kjendiser gjøre ting de ikke kan?

- Jo! På et tidspunkt var jeg mektig lei av å se kjendiser fjase med maten. Samtidig elsker jeg å se utviklingen hos noen av deltakerne. Jeg har av og til fått servert utrolig bra mat av folk som kunne lite eller ingenting da de kom.

Skjelde sammenlikner TV-opplevelsene med å ha lærlinger i kjøkkenet på hans egen restaurant, Tango, hjemme i Stavanger.

På et tidspunkt var jeg mektig lei av å se kjendiser fjase med maten. Kjartan Skjelde om å være med i TV-seriene Masterchef og Camp Kulinaris

- Det handler om å få folk til å blomstre på kort tid. Noen er helt grønne når de kommer, men klarer i løpet av noen uker å få til ting jeg aldri hadde trodd de ville gjøre.

- Har du alltid visst at du skulle bli kokk?

- Nei! Det sto aldri på ønskelista. Ikke før min storesøster ble kjørt hjem av en venn som gikk i kokkelære, og som hadde kjøpt ny bil uten lån. Da bestemte jeg meg. Jeg ville også ha bil, og begynte på kokkelinja.

Likte ingenting

KJARTAN SKJELDE

Født og utdannet til kokk i Stavanger, der han driver restauranten Tango/Fish & Cow, som han opprinnelig startet sammen med Aslak Dalehaug i 2004.

Nygift med Miriam. Sammen har de tre barn, Oda (8), Oskar (6) og Mikkel (3).

Aktuell med ny bok, «Kjartan Skjelde på 20 minutter - rask, god og sunn mat», ny sesong av Camp Kulinaris på TV3 og nytt matsenter, «St.13», i Stavanger. Senteret åpner 16. oktober, og skal bli byens nye tilholdssted for matglade, med TV-kjøkken og -studio, kursdel, restaurantdel, industrikjøkken og kontorfellesskap.

Når sant skal sies hadde Skjelde et uvanlig problematisk forhold til mat som barn. Han likte etter eget utsagn ingenting. Moren brukte timer ved middagsbordet for å få i ham næring.

Samtidig var han som liten paradoksalt nok fast og begeistret seer av Fjernsynskjøkkenet med Ingrid Espelid Hovig. Fra et tv-apparat laget av en tilskåret pappeske underholdt Skjelde familien med etterlikninger av NRK-profilen og matprogrammet hennes.

På veggen på gutterommet hang det to plakater, husker han. Fra den ene smilte det yppige tenåringsidolet Samantha Fox. Fra den andre - Ingrid Espelid Hovig.

GODE VENNER: Ingrid Espelid Hovig utnevnte Kjartan Skjelde til barnebarn. Foto: Privat
GODE VENNER: Ingrid Espelid Hovig utnevnte Kjartan Skjelde til barnebarn. Foto: Privat Vis mer

Det skulle gå mange år før han møtte sitt idol ansikt til ansikt. Da det først skjedde, fant de raskt tonen. Etter hvert var det Espelid Hovig som både leste korrektur på kokebøkene hans, og som lærte ham å skrive oppskrifter på riktig måte.

- Ingrid var magisk. Jeg har hatt mye moro med henne. Hun sa alltid at hun hadde mange kokkesønner, men veldig få barnebarn. Bare to, faktisk. Jamie Oliver og meg.

Espelid Hovig hadde et levende engasjement for kunnskapsformidling innen matlaging og kosthold. Det samme har Skjelde:

- Jeg kan ikke sammenlikne meg med henne, for hun var helt spesiell. Men hun har klart inspirert meg på dette feltet. Før sto mor på kjøkkenet, slik hennes mor igjen hadde gjort. Så kom kvinnefrigjøringen og ferdigmaten, og da skjedde det noe. Hvor ble det av kunnskapen, spør han.

PÅ HJEMMEBANE: Kjapp, god og hjemmelaget middagsmat er tema for Kjartan Skjeldes nye bok. Foto: Arne Bru Haug
PÅ HJEMMEBANE: Kjapp, god og hjemmelaget middagsmat er tema for Kjartan Skjeldes nye bok. Foto: Arne Bru Haug Vis mer

Spiser aldri grandis

- Kanskje så mye som ti prosent av befolkningen er bevisste på hva de spiser. Resten vet altfor lite om matens betydning for helsa.

Dette er bekymringsfullt, mener Skjelde, som neste år også vil bli å finne på menyen i alle Ikea-varehusenes restauranter. Han har bidratt med en helt ny rett, der utgangspunktet er sunn og bærekraftig mat, og der deler av omsetningen vil gå til et veldedig formål.

Gode råvarer og matlaging fra bunnen er stikkord også for hans nye kokebok, «Kjartan Skjelde på 20 minutter - rask, god og sunn mat».

- Ifølge helsemyndighetene er usunt kosthold den største dødsårsaken i Norge. Vi spiser for lite grønnsaker. For lite fisk. For mye rødt kjøtt. For mye sukker og salt. Feil fett. Slår du sammen mye av dette får du oppskriften på ferdigmat, fastslår Skjelde.

Oppskriftene i boka tar utgangspunkt i ingredienser fra nærbutikken på hjørnet. Rettene skal la seg lage på 20 minutter. I hvert fall med litt trening.

- Mine tips er å lage mat fra bunnen av, og å spise allsidig. Det er lettere og kjappere enn du tror. Og naturlige råvarer smaker så uendelig mye bedre enn ferdigmat, uttaler trebarnsfaren, som lenge har vært på fornavn med tidsklemma.

Fem kjappe med Kjartan

Verste mattrend nå: - Den norske tacoen.

Musikk til arbeidet: - Når kokkene mine skal glede meg, setter de på Johnny Cash.

Jeg skeier ut med: - Østers og champagne med Miriam.

Der vil jeg gjerne spise: - Maaemo. Har aldri vært der.

Vil jeg gjerne invitere på middag: - Marco Pierre White.

- Hva spiser du aldri selv?

- Pizza Grandiosa. Jeg blir direkte uvel av lukten. Piffikrydder er særdeles lite tiltalende.

- Hva står innerst i kjøkkenskapet?

- Nugatti. Det er en uting, men barna får det når det er ferie.

STOPPEKLOKKE: Med litt trening lages maten i den nye boka på rundt 20 minutter. Det har Skjelde sjekket med klokke.
STOPPEKLOKKE: Med litt trening lages maten i den nye boka på rundt 20 minutter. Det har Skjelde sjekket med klokke. Vis mer

Får Skjelde velge selv, fortrekker han rene og milde smaker. En rett laget utelukkende av jordskokk, gir ham stjerner i øynene.

- På den annen side er det jo lite som er bedre enn en Singapore pepperkrabbe med masse trøkk, sier han, når han får tenkt seg litt om.

- Hvordan vil du beskrive året som har gått?

- Som fullstendig makelaust. Hvor skal jeg begynne, spør Skjelde, og summerer raskt opp 2018 så langt:

- Vi startet året med å åpne nye restaurant Tango, og pusset deretter opp de nye lokalene til vårt nye senter for matinnovasjon, «St. 13», som åpner 16. oktober. Jeg har skrevet og lansert ny bok. Hatt fem ukers TV-innspilling i Kragerø. Vært med på en virvelvind av en Gladmatfestival. Og giftet meg. Fulgt av bryllupsreise til Sardinia. Og fire ukers ferie med familien. Skoleferiene er hellige.

SOMMERBRYLLUP: - Den fineste dagen i livet mitt, sier Skjelde om sommerbryllupet med Miriam Lie på Brimse gård. Foto: Privat
SOMMERBRYLLUP: - Den fineste dagen i livet mitt, sier Skjelde om sommerbryllupet med Miriam Lie på Brimse gård. Foto: Privat Vis mer

Spleiset med gjestens datter

Bryllup, ja. En skjebnesvanger kveld falt de åtte ordene som skulle komme til å forandre Stavanger-kokkens liv:

- Jeg har en datter som passer for deg. Hun heter Miriam, sa en av gjestene i baren på restaurant Tango til kjøkkensjef Kjartan.

I dag er gjesten Skjeldes svigermor. Kjærlighetshistorien skulle riktig nok ta noen år:

- Da jeg møtte Miriam tilfeldig på bar en stund etter at min kommende svigermor hadde servert meg den uhøytidelige replikken, glapp det ut av meg: «Det er meg du skal gifte deg med!», forteller Skjelde.

Begge var på den tiden i hvert sitt forhold, men etter noen år ble de likevel et par. Etter å ha fått tre barn, gjemte Skjelde ringen under hodeputa og fridde til Miriam med frokosten og alle barna i senga på sin egen 40-årsdag.

- Vi giftet oss under en grønn portal midt i urtehagen til grønnsakbonden min, Frode Ljosdal, på øya Brimse, like utenfor Stavanger. Det var ubeskrivelig fint. Varaordføreren viet oss, ungene var med, kokkevenner grillet maten og «All you need is love» ble spilt på full guffe. Klisjeene sto i kø. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle grine i mitt eget bryllup, men det gjorde jeg.

Etter selve vielsen skjedde det som ofte skjer under utendørsfester på norske sommerdager: Uværet kom.

Akkurat når hele selskapet skal marsjere i polonese ned til brygga, der det skal danses bryllupsvals, før de eldste og de yngste skal reise hjem med båt, blir himmelen svart.

- Plutselig pøste det ned og blåste nærmest liten storm. Heine Totland og bandet hans var forsinket i båt fra Haugesund på grunn av været, og bonden måtte frakte gjestene til brygga på lasteplanet.

Etter en stund ankommer båten med bandet. De er hvite som laken etter den turbulente overfarten. Noen har sendt meldinger hjem med siste hilsener. Andre har lastet ned SOS-apper.

- Alt gikk bra. Vi fikk tak over hodet, og det tok ikke lang tid før bandet var oppe og gikk igjen, for å si det forsiktig, minnes Skjelde.

Gjemte pengene i skoene

Skjeldes merittliste som kokk er fargerik og allsidig:

Cape Town, Rio de Janeiro, Sydney, Miami, Southampton, Göteborg, Kiel, La Rochelle. Bare noen av byene han tilbrakte en måned hver i som kokk for Knut Frostads lag i Volvo Ocean Race, en av seilsportens mest krevende regattaer.

- Jeg lagde maten om bord, og fløy fra havn til havn og tok imot mannskapet. Det var min oppgave å sørge for at de spiste godt til lunsj og middag når de var på land, før de skulle ut på en ny etappe. Siden jeg var så lenge på hvert sted, fikk jeg et unikt innblikk i de ulike stedenes matkulturer og råvarer.

MR. WONTON: Kjartan Skjelde har jobbet på restauranter i inn- og utland. Foto: Arne Bru Haug
MR. WONTON: Kjartan Skjelde har jobbet på restauranter i inn- og utland. Foto: Arne Bru Haug Vis mer

Før dette hadde Skjelde jobbet hos noen av Europas beste kokker. Hos den tidligere slottskokken og Bocuse-sølvvinneren Jens Peter Kolbeck, på den danske restauranten Christie's, trådte han i fotsporene til både Charles Tjessem og Terje Ness.

- Ingen i verden kan lage saus som Jens Peter Kolbeck.

I en periode jobbet Skjelde også hos sagnomsuste Michel Michaud, kokken som tilskrives æren for å ha innført det franske kjøkkenet i Danmark.

- Han var helt spesiell, og full av lidenskap og følelser. Glemmer aldri at han gråt da han svidde den helstekte anda under en trøffelmiddag.

På trestjerners Chez Nico i London jobbet Skjelde under kokken Nick Rhodes, en tøff periode, ikke minst fordi kjøkkensjefen rappet personalet over knokene med en stor skje.

Bedre stemning var det absolutt i åra på Jans Mat og Vinhus i Stavanger, og på rock'n roll-restauranten Palace Grill i Oslo, der han jobbet sammen med Tom Victor Gausdal, Stian Floer og Erling Sundal.

Sitt aller første utenlandsopphold hadde han da han var 19 år og nyutdannet. Da fløy Skjelde, litt engstelig, med 10 000 kroner i dollar pakket inn i avispapir, godt brettet ned i skoene, til Las Vegas for å jobbe i restaurantene på hotell Flamingo Hilton.

- Der ble jeg fort voksen, konstaterer han, og mimrer om banketter til tusenvis av mennesker, steking av 2000 kalkuner til Thanksgiving-feiringen, og om tilnavnet han fikk da han jobbet i den kinesiske restauranten på hotellet, der ingen kunne engelsk.

- De kalte meg bare Mr. Wonton!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer