GRENSEHANDEL-EKSPLOSJON: Med dyrere pris på brus i Norge, vil enda flere nordmenn handle over grensa, frykter direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome. Nordmenn handlet for 13,8 milliarder kroner på utenlandsdagsturer i 2016. (Foto: Lars O Gulbrandsen)
GRENSEHANDEL-EKSPLOSJON: Med dyrere pris på brus i Norge, vil enda flere nordmenn handle over grensa, frykter direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome. Nordmenn handlet for 13,8 milliarder kroner på utenlandsdagsturer i 2016. (Foto: Lars O Gulbrandsen) Vis mer

Nye avgifter gir høyere pris på brus

Avgiftssjokk på lettbrus: - Nå vil grensehandelen eksplodere

Nordmenn kjøper 90 millioner liter brus over grensa. Og det ser ikke ut til å stoppe med de nye kullsyreavgiftene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi drikker sukkerfri brus som aldri før. Men med Stortingets nye avgifter på sukker og alkoholfrie drikkevarer, går dette utover all brus - sukkerfri eller ei.

Økende avgift

Avgiftsøkningen er en del av forliket om Statsbudsjett for 2018 mellom regjeringspartiene, V og KrF som ble inngått på Stortinget i går.

Rammes hardt

Milliarder på grensehandel

Nordmenn handlet for 13,8 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i 2016. I løpet av det siste året har grensehandelen har vokst med 11%, og de fire siste kvartalene brukte vi 14,9 milliarder kroner på grensehandel.

Kilde: Statistisk sentralbyrå

- Det som skal økes kraftig er avgiften på alkoholfrie drikkevarer, som i gamle dager ble kalt kullsyreavgiften, forteller Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Brus - med og uten sukker - og vann med smak rammes hardt.

- Når brusen blir dyrere, kommer en allerede eksplosiv grensehandel til å øke og norske arbeidsplasser blir rammet, sier Nome.

REAGERER: Direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, synes ikke noe om høye avgifter på alkoholfrie drikkevarer. (Foto: BROD)
REAGERER: Direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, synes ikke noe om høye avgifter på alkoholfrie drikkevarer. (Foto: BROD) Vis mer

- Dette er også et grovt brudd på den samarbeidsavtalen som er inngått mellom vår bransje og helsemyndighetene, der vi forplikter oss til å redusere folks inntak av sukker, mot at bransjens rammevilkår, avgiftene, ikke skal endres.

Nome er skuffet, og mener at dette ikke er gjennomtenkt og bare har negative konsekvenser, både for folkehelsa og norske arbeidsplasser.

90 millioner over grensa

Bryggeri- og drikkevareforeningen anslår at nordmenn kjøper cirka 90 millioner liter brus i grensehandelen på et år. Dette tilsvarer om lag 20 prosent av den norske produksjonen.

Dette er beregninger Coca-Cola har gjort på basis av brussalget i grensehandelsbutikkene.

Vil redusere sukkerforbruket

 • Redusert sukkerforbruk er ett av hovedmålene i samarbeidsavtalen om bedre folkehelse.
 • Den politiske responsen på at befolkningens sukkerinntak fra brus og saft er gått ned med 18 prosent siden 2010.
 • Dette gjøres mens tall fra Helsedirektoratet viser at engrosforbruket av sukker har minsket fra 43 til 27 kilo per innbygger i perioden 2000 til 2015, og forbruket fortsetter å gå ned.

Kilde: NHO Mat og Drikke

- At det hele tiden øker så kraftig, skyldes den store prisforskjellen. I Sverige er det ingen avgifter på brus, og dessuten dumpes prisene kraftig i grensebutikkene fordi brus brukes som lokkevare, sier Nome.

Billige lokkevarer hamstres

Også Petter Haas Brubakk, sjef for NHO Mat og Drikke, mener den nye avgiftsøkningen vil styrke grensehandelen:

- Grensehandelen går direkte ut over norsk verdiskaping og arbeidsplasser, i tillegg til at staten mister inntektene fra avgiftene. Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre legger med budsjettavtalen opp til en villet og målrettet flytting av norsk verdiskaping over grensen.

ARBEIDSPLASSER: Petter Haas Brubakk, sjef for NHO Mat og Drikke, mener avgiften kan skade norsk verdiskaping.
ARBEIDSPLASSER: Petter Haas Brubakk, sjef for NHO Mat og Drikke, mener avgiften kan skade norsk verdiskaping. Vis mer

- Brus og godteri brukes i stor grad som lokkevarer for grensehandelen med øvrige dagligvarer, og har derfor også negative konsekvenser for andre deler av mat- og drikkenæringen enn brus- og godteriprodusentene, og naturligvis også for varehandelen. Det er også velkjent at billige lokkevarer fører til hamstring og høyere konsum. Det burde bekymre politikere som er opptatt av tiltak for bedre folkehelse, sier Brubakk.

Svekket

- Når Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre øker avgiftene på brus og godteri med langt over 50 prosent, svekkes grunnlaget for den ambisiøse samarbeidsavtalen mellom myndighetene og mat- og drikkenæringen, mener han.

Mat- og drikkenæringen og alle bedriftene som har sluttet seg til samarbeidsavtalen for bedre kosthold, vil ifølge Brubakk uansett fortsette arbeidet med sukkerreduksjon.

- I 2018 ligger det eksempelvis an til at halvparten av brussalget i Norge vil være sukkerfritt. Spørsmålet mange bedrifter nå vil stille seg er imidlertid om det gir mening å inngå nye forpliktende avtaler med myndighetene når spillereglene endres så dramatisk underveis.

Slik vil avgiften slå ut

Produkter som omfattes av avgiften:

 • Brus, lettbrus, nektar, saft og melkeprodukter.
 • Sirup som er tilsatt sukker eller søtstoff til ervervsmessig framstilling av alkoholfrie drikkevarer i dispensere med videre.

Produkter som ikke omfattes av avgiften:

 • Drikkevarer som naturlig inneholder sukker, for eksempel presset fruktjuice. Melkeprodukter som kun er tilsatt en mindre mengde sukker (til og med 15 gram sukker per liter).
 • I praksis omfatter dette unntaket kun smakstilsatt skolemelk.
 • Varer i pulverform.
 • Saft og sirup basert frukt, bær eller grønnsaker uten tilsatt sukker, har halv avgift.

Særavgiften på sjokolade- og sukkervarer omfatter blant annet:

 • Sukkervarer og godterier som tyggegummi, karameller, pastiller og sukkertøy, både med og uten innhold av sukker.
 • Sjokolade og andre næringsmidler som inneholder kakao.
 • Ulike kjekstyper som søte kjeks, småkaker, vafler og vaffelkjeks når de enten er helt overtrukket med sjokolade, kakao- eller sukkermasse eller delvis overtrukket og/eller har mellomlag av sjokolade, kakao- eller sukkermasse som utgjør mer enn 50 prosent av kjeksens samlede vekt.
 • Is, snacks og flere typer kjeks er ikke omfattet av avgiften.

Kilde: Finansdepartementet

KrF: - Vil fremme folkehelsen

Avgiften på alkoholfrie drikkevarer omfatter drikkevarer som er tilsatt sukker eller søtstoff.

VIL FREMME FOLKEHELSEN: Forslaget vil fremme folkehelsen, mener Kjell Ingolf Ropstad, KrF.
VIL FREMME FOLKEHELSEN: Forslaget vil fremme folkehelsen, mener Kjell Ingolf Ropstad, KrF. Vis mer

- Vårt forslag var i utgangspunktet at det skulle være vanlig moms for brus og godteri. Resultatet ble en økning i sjokolade- sukkervareavgiften og avgiften på alkoholfrie drikkevarer, - om lag tilsvarende den fordelen brus og godteri har av å ha lav moms i dag, sier Kjell Ingolf Ropstad, finanspolitisk talsperson, KrF.

- Vi foreslo dette for å fremme folkehelsen. Brus og godteri hadde, på linje med matvarer for øvrig, full moms frem til 2001, da matmomsen ble innført. Vi mener det er vanskelig å se hvorfor brus og godteri skal subsidieres i skattesystemet med lav momssats, sier han.

- Effektivt virkemiddel

- Vi kan ikke se hvorfor brus og godteri skal ha en slik skattelette. Det kan tydeligvis ikke resten av Stortinget heller. Etter at vi la frem vårt alternative budsjett har AP foreslått det samme, og nå aksepterer også regjeringspartiene og Venstre at dette riktig vei å gå, sier Ropstad, og fortsetter:

- Forslaget gjør at prisene på godteri og brus reflekterer samfunnets helsekostnader bedre ved forbruket av disse varene. WHO og andre helsemyndigheter peker på slike avgifter som et av de mest effektive virkemidlene i kampen mot diabetes og fedme.

Nesten halvparten drikker lettbrus

- Vi er antagelig det landet i verden som har kommet lengst når det gjelder å erstatte sukkerbrus med sukkerfri brus, sier Nome.

Så langt i år er 48 prosent av brusinntaket vårt uten sukker, og bransjen har som mål å få det enda mye lenger ned.

- Det er satset masse energi og millioner av kroner på å utvikle nye sukkerfrie drikker og markedsføre dem. Belønningen er altså kraftig avgiftsøkning, både på sukkerfri og sukkerholdig brus, mener han.

FrP: - Noe av det vanskeligste å svelge

Helge André Njåstad, FrP.
Helge André Njåstad, FrP. Vis mer

FrPs finanspolitiske talsmann Helge André Njåstad erkjenner at økt sukkeravgift var noe av det vanskeligste for partiet å svelge i forhandlingene. Samtidig tror han ikke folk flest vil merke så stor forskjell.

– Vi ser jo at det har vært en hard konkurranse på pris. Vi håper at hele prisutviklingen ikke legges på forbrukerne, men at noe kan tas ut i konkurransen i markedet, sier Njåstad.

- Useriøst

Hva vil du si til de som ikke drikker alkohol, som nå må betale mer for alkoholfrie alternativer?

- Ikke skyld på oss, men på politikerne. En dypt useriøs måte å lage politikk på, når brusbransjen har gjort mer enn noen andre for å få ned sukkerinntaket, sier Nome, og fortsetter:

- Vi hadde en god samarbeidsavtale med Bent Høie, men hvordan kan man samarbeide med noen som plutselig sender en ekstraregning på nesten en milliard?

Høyre: - Foreståelig reaksjon fra Nome

- Priskrigen på smågodt aktualiserte økte avgifter på sukkervarer generelt, herunder brus, noe et av våre samarbeidspartier er svært opptatt av. Jeg skjønner reaksjonen fra bryggeriforeningen, sier stortingsrepresentant i Høyre, Sveinung Stensland, som advarte mot denne type avgiftsøkninger i flere medier tidligere i år.

Jeg skjønner reaksjonen fra bryggeriforeningen Sveinung Stensland (H)

- Det er skjevheter i disse avgiftene som Nome ganske riktig påpeker. Dette har vi bedt om å få utredet. Nå er det viktig å ta tak i utfordringer som at dette rammer sukkerfri brus og mineralvann samt at dette vil kunne gi økt grense- og netthandel.

- Jeg ser utfordringer i at så lenge vi øker avgiftene vil det kunne bidra til økt grensehandel, samtidig har en rekke instanser bedt om å øke avgifter som dette i et folkehelseperspektiv. Sukkerinntaket i Norge er nedadgående, dette tiltaket vil også bidra til dette.

Avgiftsatser 2018

I budsjettavtalen økes avgiften på alkoholfrie drikkevarer, men endringen omfatter ikke saft med redusert sats, se tabell nedenfor.

Kr/liter
Regjeringens forslagBudsjettavtale
Ferdigvare3,394,75
Konsentrat (sirup)20,6528,91
Saft basert på frukt, bær eller grønnsaker,
uten tilsatt sukker1,71,7
Konsentrat (sirup basert på frukt, bær eller grønnsaker, uten tilsatt sukker
10,3210,32

I tillegg økes sjokolade og sukkervareavgiften.

Kroner
Pris i dagPrisøkning (inkl. MVA)Ny pris
0,5 liter brus250,7825,78
1,5 liter brus332,3535,35
200 gram melkesjokolade403,7743,77
24 gram pastilleske160,4516,45

- Drikk eplemost

Ansvarlig redaktør i Apéritif, Aase E. Jacobsen, mener økningen av avgift på kullsyreholdige drikkevarer slår feil ut.

- Først og fremst siden det også rammer kullsyreholdig vann med smak, som er et veldig godt alkoholfritt og ikke minst sunt alternativ. Dessuten velges det ofte i forbindelse med trening. Hensikten her er veldig vanskelig å forstå, sier hun.

Jacobsen synes ikke at brus - med eller uten sukker - har noe på et matbord å gjøre.

- Det er både for søtt og kunstig i smaken til å gjøre annet enn vondt mot mat laget av gode råvarer. Det beste tipset er her å blande ufiltrert norsk eplemost med kullsyreholdig vann, da unngår du dessuten avgiftsøkningen, råder hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer