Nye avgifter gir høyere pris på brus

Avgiftssjokk på lettbrus: - Nå vil grensehandelen eksplodere

Nordmenn kjøper 90 millioner liter brus over grensa. Og det ser ikke ut til å stoppe med de nye kullsyreavgiftene.

GRENSEHANDEL-EKSPLOSJON: Med dyrere pris på brus i Norge, vil enda flere nordmenn handle over grensa, frykter direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome. Nordmenn handlet for 13,8 milliarder kroner på utenlandsdagsturer i 2016. (Foto: Lars O Gulbrandsen)
GRENSEHANDEL-EKSPLOSJON: Med dyrere pris på brus i Norge, vil enda flere nordmenn handle over grensa, frykter direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome. Nordmenn handlet for 13,8 milliarder kroner på utenlandsdagsturer i 2016. (Foto: Lars O Gulbrandsen) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi drikker sukkerfri brus som aldri før. Men med Stortingets nye avgifter på sukker og alkoholfrie drikkevarer, går dette utover all brus - sukkerfri eller ei.

Rammes hardt

- Det som skal økes kraftig er avgiften på alkoholfrie drikkevarer, som i gamle dager ble kalt kullsyreavgiften, forteller Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Brus - med og uten sukker - og vann med smak rammes hardt.

- Når brusen blir dyrere, kommer en allerede eksplosiv grensehandel til å øke og norske arbeidsplasser blir rammet, sier Nome.

- Dette er også et grovt brudd på den samarbeidsavtalen som er inngått mellom vår bransje og helsemyndighetene, der vi forplikter oss til å redusere folks inntak av sukker, mot at bransjens rammevilkår, avgiftene, ikke skal endres.

Nome er skuffet, og mener at dette ikke er gjennomtenkt og bare har negative konsekvenser, både for folkehelsa og norske arbeidsplasser.

90 millioner over grensa

Bryggeri- og drikkevareforeningen anslår at nordmenn kjøper cirka 90 millioner liter brus i grensehandelen på et år. Dette tilsvarer om lag 20 prosent av den norske produksjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer