Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Avokadoproduksjonen i Chile skader miljøet

Avokado fjernes fra danske butikker etter avsløringer: - Måtte ta affære

- Positivt at forbrukerne gjør valg med tanke på miljøeffekten av produktene de kjøper, sier norsk forsker.

POPULÆR: I snitt spiser vi nordmenn ni avokadoer hver per år.  Foto: Frukt.no
POPULÆR: I snitt spiser vi nordmenn ni avokadoer hver per år.  Foto: Frukt.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dansker, svensker og nordmenn har mye til felles - blant annet at vi elsker avokado. Men i vårt naboland Danmark har det blåst opp til full storm i grønnsaksdiskene, etter at en rapport avslører omfattende miljørasering i Chile, hvor den populære grønnsaken i all hovedsak importeres fra.

Konsekvensen er at to av Danmarks største dagligvarekjeder nå har tråkket på bremsen, endret innkjøpspolitikken og nekter å importere avokadoer fra provinsen Petorca hvor over halvparten av landets avokadoproduksjon foregår.

Gravende journalister fra Danwatch har avdekket at plantasjer i den chilenske provinsen bruker så mye vann til å dyrke avokadoene, at lokalbefolkningen er rammet av akutt vannmangel.

TRIST SYN: Petorca-provinsen er full av forlatte plantasjer, hvor det nå kun står igjen hvite, avhuggede stammer fra avokadotrær. Foto: Danwatch / Uffe Weng
TRIST SYN: Petorca-provinsen er full av forlatte plantasjer, hvor det nå kun står igjen hvite, avhuggede stammer fra avokadotrær. Foto: Danwatch / Uffe Weng Vis mer

- Da vi ble kontaktet av Danwatch i forbindelse med rapporten, gikk vi i dialog med våre leverandører. Vi ba dem om å ta de nødvendige forholdsregler for å unngå å kjøpe varer fra plantasjer som har vært involvert i ulovlig utvinning av vann, sier Thomas Bang, kommunikasjonssjef i butikk-kjeden Aldi til Politiken.

Etter å ha blitt kjent med de foruroligende opplysningene fra Chile, har også konkurrenten Dansk Supermarked endret sine innkjøpsrutiner.

EKSPERT: Professor Anne Sverdrup-Thygeson ved NMBU.
EKSPERT: Professor Anne Sverdrup-Thygeson ved NMBU. Vis mer

- Vi tok affære straks vi ble kjent med omfanget av knappheten på vann i Petorca-provinsen, sier Mads Hvitved Grand i supermarked-kjeden.

Norsk forsker støtter opp om

forbrukernes makt

- Det er positivt at forbrukere er bevisste og gjør valg med tanke på miljøeffekten av de produktene de kjøper - og at dette får konsekvenser for butikkenes innkjøpsprofiler. En utfordring er å sørge for at vi som forbrukere får tilstrekkelig og relevant info, og klarer å veie ulike alternativer opp mot hverandre på en god måte, sier professor Anne Sverdrup-Thygeson ved Norges biovitenskapelige univesitet (NMBU).

I gjennomsnitt krever det 70 liter vann å produsere en avokado. I Petorca kreves det over fire ganger så mye vann, nemlig 320 liter.

- Mange mennesker har mistet menneskeretten det er å ha adgang til eget drikkevann. I stedet må nå tankbiler bringe det livsviktige vannet inn i området. Ikke bare ødelegger det lokalbefolkningens mulighet til å leve et liv med verdighet. Det påvirker også deres mulighet for å videreføre deres tradisjonelle landbruk, sier professor Matias Guiloff ved universitetet i Chile i den omfattende rapporten.

DELE AVOKADO: Dette er den tryggeste måten å dele en avokado og fjerne steinen når du bruker en kniv. Video: Per Ervland Vis mer

Ifølge rapporten fra Danwatch har flodene i provinsen tørket ut etter at et stort antall avokadoplantasjer har flyttet til området.

De norske matkjedene følger opp

I Norge følger matvaregigantene utviklingen i Chile nøye. Vi er det landet i Europa som spiser mest avokado, i snitt 9 avokado per innbygger i året. Undersøkelser fra frukt.no viser at det ble solgt 12.412 tonn i 2016, en oppgang på seks prosent fra året før.

- Vi kjøper ikke avokado fra disse områdene. Coop er kjent med problematikken og har bedt våre leverandører om fornyet bekreftelse på at de ikke leverer avokado fra slike utsatte områder, sier kommunikassjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt medgir at det er en viktig problemstilling som her løftes opp:

- Mange grønnsaker krever mye vann. Ikke alle områder i verden er så heldig stilt som vi er her i Norge, med mengder av friskt og rent vann. Vi har vært i kontakt med flere av de større importørene, som kan bekrefte at de er opptatt av dette og at hensyn til lokale forhold tas når innkjøp gjøres, fremholder Byermoen overfor Dagbladet.

- Vi er klar over utfordringene i deler av Chile og får ikke leveranser fra problemområdene i Petorca-provinsen. Gjennom vår importør Bama Gruppen har vi en avtale om å kjøpe avokado kun fra produsenter som driver på en bærekraftig måte, og dette ivaretas gjennom tilstedeværelse i området, forteller kommunikasjonsrådgiver Nina Horn Hynne i NorgesGruppen som eier Meny, Kiwi, Joker og Spar.

- De landene vi får mest avokado fra er Peru og Spania, sier Horn Hynne.

Grønnsaksgrossisten Bama kan bekrefte at de importerer avokado fra Chile:

- Bama kjøper avokado fra land som Peru, Chile, Brasil og Spania slik at vi kan dekke etterspørselen av avokado med god kvalitet hele året, forteller Pia Gulbrandsen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Bama.

- Vi kjøper ikke avokado fra Petorca-området i Chile, men fra Aconcague-området som har større vannkilder som opprinner fra regnvann fra Andesfjellene, sier Gulbrandsen til Dagbladet og fortsetter:

- Bærekraftig produksjon og vannforbruk er viktig for Bama og for kundene våre. Vi jobber derfor tett med produsenter som kan ivareta produksjonen på best mulig måte, og iverksetter tiltak og metoder for å bruke så lite vann som mulig.

- Områdene vi kjøper avokado fra i Chile minimaliserer vannforbruket ved hjelp av energi- og vanneffektivt utstyr, og produsentene har tatt i bruk dryppvanning som tilsetter vann i direkte tilknytning til trærne som igjen minimaliserer fordampning og unødvendig forbruk. Systemet består av vannsensorer som kan kontrollere behovet rundt hvert tre og kan fjernstyres, kan Gulbrandsen opplyse om.

Kjøttproduksjon er det største vannsluket

I organisasjonen Framtiden i våre hender er de godt kjent med at Norge - i likhet med Danmark - importerer avokado fra Chile.

- Det kreves mye vann for å dyrke avokado og det kan være et stort problem - spesielt i tørre områder, bekrefter fagsjef Håkon Lindahl.

Han fortsetter:

- Samtidig er det verdt å merke seg at det er kjøttproduksjon som er det største vannsluket i landbruket. Det går med nesten åtte ganger mer vann for å produsere en kilo storfekjøtt sammenlignet med en kilo avokado. Rundt 40 prosent av kraftfôret norske husdyr spiser er importert, til dels fra land med mer usikker vanntilgang enn vi har. Derfor er det viktigste vi kan gjøre for å redusere vannfotavtrykket vårt å spise mindre kjøtt.

Historien om hvordan vannslukende avokadoer har tørket inn et større område i Chile, har gjort at Danwatchs arbeide har vakt stor oppmerksomhet i Danmark.

Avdekket ulovlige vannrør

Professor Fred Selnes ved BI Handelshøyskolen er ekspert i markedsføring og tror at stadig flere forbrukere er mer oppmerksomme på denne typen miljøproblemer. Derfor ser han positivt på at en dagligvarekjede viser engasjement.

- Å stanse salget av et produkt er en veldig sterk aksjon og det er derfor viktig at kjeden har god dokumentasjon som begrunner aksjonen. Videre er det viktig at kjeden kommuniserer dette til sine kunder og forklarer hvorfor de har gjort som de gjør. Det er klokt av kjeden om de samtidig foreslår alternative løsninger til de kundene som i dette tilfelle skulle kjøpe avokado. Kanskje man har avokado fra andre produsenter, men som dessverre har en høyere pris. Eller man kan foreslå alternative produkter som kan brukes i stedet for avokado. Poenget er at kjeden må være nøye med å beskrive hvorfor de aksjonerer slik de gjør, og at denne kommunikasjonen er troverdig. Faren er at kundene mistenker at kjedens aksjoner er for å øke egen profitt.

Danwatch bruker store ressurser på å avdekke urett som begås rundt i verden - og starter undersøkelser dels på tips, lekkede dokumenter og ut fra områdene de interesserer seg for.

HONNØR: Direktør Jesper Nymark og Danwatch fikk to store dagligvarekjeder til å stoppe avokado-importen fra Petorca-provinsen.
HONNØR: Direktør Jesper Nymark og Danwatch fikk to store dagligvarekjeder til å stoppe avokado-importen fra Petorca-provinsen. Vis mer

- Chiles liberale lovgivning rundt vann har gjort at familiene som lever i distriktet med store avokadoplantasjer, nå blir tvunget til å rasjonere deres eget forbruk markant. Helt konkret ender familier med å måtte velge mellom å lage mat eller å vaske klær, rett og slett fordi det ikke er vann nok. Årsaken er at de store avokadoplantasjene etablerer ulovlige vannrør og tørrlegger vannløpene, forteller direktør Jesper Nymark i Danwatch.

En rekke avokadoplantasjer er også blitt beskyldt for vanntyveri av lokale interessegrupper og lokalpolitikere i Petorca. I følge det chilenske undersøkende mediet CIPER og domsutskrifter, som Danwatch er i bestittelse av, har også flere i den senere tid motatt dommer for forskjellige former for brudd på vannloven.

Det uavhengige og prisbelønte Danwatch har enn så lenge ingen samarbeidspartnere i Norge, men de opplever stadig oftere at deres undersøkende journalistikk blir omtalt i utlandet.

- Det er min opplevelse at våre journalistiske undersøkelser har hatt en voksende gjennomslagskraft og interesse - både hos befolkningen generelt, men også hos selskaper, politikere og andre medier, fremholder Nymark overfor Dagbladet.

Les også:

Slik blir avokadoen best

Godterikrigen som barna dine har godt av

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!