Avokadoproduksjonen i Chile skader miljøet

Avokado fjernes fra danske butikker etter avsløringer: - Måtte ta affære

- Positivt at forbrukerne gjør valg med tanke på miljøeffekten av produktene de kjøper, sier norsk forsker.

POPULÆR: I snitt spiser vi nordmenn ni avokadoer hver per år.  Foto: Frukt.no
POPULÆR: I snitt spiser vi nordmenn ni avokadoer hver per år.  Foto: Frukt.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dansker, svensker og nordmenn har mye til felles - blant annet at vi elsker avokado. Men i vårt naboland Danmark har det blåst opp til full storm i grønnsaksdiskene, etter at en rapport avslører omfattende miljørasering i Chile, hvor den populære grønnsaken i all hovedsak importeres fra.

Konsekvensen er at to av Danmarks største dagligvarekjeder nå har tråkket på bremsen, endret innkjøpspolitikken og nekter å importere avokadoer fra provinsen Petorca hvor over halvparten av landets avokadoproduksjon foregår.

Gravende journalister fra Danwatch har avdekket at plantasjer i den chilenske provinsen bruker så mye vann til å dyrke avokadoene, at lokalbefolkningen er rammet av akutt vannmangel.

- Da vi ble kontaktet av Danwatch i forbindelse med rapporten, gikk vi i dialog med våre leverandører. Vi ba dem om å ta de nødvendige forholdsregler for å unngå å kjøpe varer fra plantasjer som har vært involvert i ulovlig utvinning av vann, sier Thomas Bang, kommunikasjonssjef i butikk-kjeden Aldi til Politiken.

Etter å ha blitt kjent med de foruroligende opplysningene fra Chile, har også konkurrenten Dansk Supermarked endret sine innkjøpsrutiner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.