Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Avokado med nytt skall: Dobbel holdbarhet

Denne uka lanseres avokadoer med mye lenger holdbarhet, takket være et nytt belegg.

BEDRE HOLDBARHET: En ny spray skal gjøre at frukt og grønt holder mye lenger. Belegget hindrer oksygen å komme til. Foto: Shutterstock
BEDRE HOLDBARHET: En ny spray skal gjøre at frukt og grønt holder mye lenger. Belegget hindrer oksygen å komme til. Foto: Shutterstock Vis mer

Denne uka lanserer norskeide Natures Pride avokadoer som etter sigende skal ha dobbelt så lang holdbarhet som vanlig.

Det nederlandske selskapet er et datterselskap av norske Bama.

At avokadoene nå får dobbelt så lang holdbarhet skyldes et belegg som sprayes på frukten. Belegget er laget av plantematerialer og er utviklet av det amerikanske selskapet ApeelScience.

Spraybelegget skal gjøre at frukten holder seg i opptil to uker lenger enn vanlig - uten plast, melder The Guardian.

Tyskland og Danmark er de første landene som får avokadoene til salgs, hvor de lanseres i store supermarkedkjeder.

Informasjonsdirektør i Bama, Pia Gulbrandsen, vil ikke kommentere saken nå, men det er nærliggende å tro at dersom erfaringene fra Danmark og Tyskland er positive, vil vi også se avokadoene i norske mathyller.

Smakløst belegg

Belegget er smaksløst. I tillegg til at det øker holdbarheten og matsvinnet gjennom hele forsyningskjeden, vil det også bidra til å redusere plastbruk.

Nyvinningen ble lansert i USA i fjor. Og det har allerede ført til at matsvinnet har blitt redusert med halvparten for frukt og grønnsaker som epler, asparges, lime og sitroner.

Det nye belegget ble ikke godkjent for bruk i EU før i juni. I Storbritannia har matvarekjeden Asda allerede testet det ut. Og i løpet av 2020 vil flere produkter prøves ut - agurk og klementiner har blitt nevnt.

Belegget har blitt utviklet av California-baserte ApeelSciences og blir sprayet på frukten. De forklarer på sine nettsider at belegget hindrer uttørking og at oksygen slipper til.

HJELP: Selskapet ble stiftet i 2012 med oppstartshjelp av Bill og Melinda Gates Foundation som ga 100 000 dollar. Senere har de klart å skaffe til veie hele 110 millioner dollar. Foto: Utrecht Robin/Action Press/REX
HJELP: Selskapet ble stiftet i 2012 med oppstartshjelp av Bill og Melinda Gates Foundation som ga 100 000 dollar. Senere har de klart å skaffe til veie hele 110 millioner dollar. Foto: Utrecht Robin/Action Press/REX Vis mer

Selskapet hadde opprinnelig en målsetting om å redusere matsvinn i utviklingsland med dårlig utviklet infrastruktur for kjøling.

- Vi skaper et optimalt mikroklima som kan doble fruktens holdbarhet, sier James Rogers, som er direktør i selskapet.

Han forklarer at en avokado vanligvis er spisemoden i to eller tre dager:

- Våre avokadoer vil være spisemodne i fire til seks dager, uttaler han til The Guardian.

Selskapet valgte avokadoer nettopp på grunn av at de så at de kunne utvide vinduet de er modne - og at det er en relativt kostbar frukt.