(Dagbladet): Kanskje har du sett det selv - en eldre person sjanglende i gata, seidelsvingende på puben eller påtakelig ustø i et privat selskap.
Tar ikke samtalen
Kan hende har du latt som ingenting, slik mange helsearbeidere og pårørende gjør.
- Alkohol og eldre er fortsatt et tabubelagt område, sier Runa Frydenlund, spesialkonsulent i KORUS, kompetansesenter rus - Oslo.
To omfattende forskningsrapporter - begge fra 2017 - avdekker et sterkt økende rusproblem blant de eldre. 29 prosent av alkoholkonsumenter over 65 år bruker også vanedannende legemidler, viser en helseundersøkelse fra Nord-Trøndelag. Også rapporten til Actis (rusfeltets samarbeidsorgan) viser betydning økning av godt voksne med rusproblemer.
Som Dagbladet tidligere har skrevet, tåler eldre alkohol dårligere enn yngre, (krever innlogging), men å ta alkoholpraten sitter langt inne hos mange. Samtalen kan føles krenkende og uverdig for de eldre.
- Mange i hjemmetjenesten kvier seg. De tenker «er det min plikt å gå inn i privatlivet til et voksent menneske?», sier Frydenlund.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger