<strong>DET FARLIG GODE LIV:</strong> Mange pensjonister har hatt et normalt forhold til alkohol tidligere. I pensjonsalderen bruker de alkohol som før, gjerne i kombinasjon med legemidler. Foto: NTB Scanpix
DET FARLIG GODE LIV: Mange pensjonister har hatt et normalt forhold til alkohol tidligere. I pensjonsalderen bruker de alkohol som før, gjerne i kombinasjon med legemidler. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Eldre og alkohol et tabubelagt område:

Avslører dramatisk misbruk: - Bestemor drikker i smug

Alkoholforbruket er fordoblet blant eldre. Skammen er stor blant kvinner som mister kontrollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kanskje har du sett det selv - en eldre person sjanglende i gata, seidelsvingende på puben eller påtakelig ustø i et privat selskap.

Tar ikke samtalen

<strong>ALARMERENDE:</strong> - Omfanget av alkoholforbruk er alamerende, men temaet er vanskelig. Mange helsearbeidere kvier seg for å ta alkoholpraten, forteller spesialkonsulent Runa Frydenlund i Kompetansesenter Rus- Oslo.
ALARMERENDE: - Omfanget av alkoholforbruk er alamerende, men temaet er vanskelig. Mange helsearbeidere kvier seg for å ta alkoholpraten, forteller spesialkonsulent Runa Frydenlund i Kompetansesenter Rus- Oslo. Vis mer

Kan hende har du latt som ingenting, slik mange helsearbeidere og pårørende gjør.

- Alkohol og eldre er fortsatt et tabubelagt område, sier Runa Frydenlund, spesialkonsulent i KORUS, kompetansesenter rus - Oslo.

To omfattende forskningsrapporter - begge fra 2017 - avdekker et sterkt økende rusproblem blant de eldre. 29 prosent av alkoholkonsumenter over 65 år bruker også vanedannende legemidler, viser en helseundersøkelse fra Nord-Trøndelag. Også rapporten til Actis (rusfeltets samarbeidsorgan) viser betydning økning av godt voksne med rusproblemer.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, tåler eldre alkohol dårligere enn yngre, (krever innlogging), men å ta alkoholpraten sitter langt inne hos mange. Samtalen kan føles krenkende og uverdig for de eldre.

- Mange i hjemmetjenesten kvier seg. De tenker «er det min plikt å gå inn i privatlivet til et voksent menneske?», sier Frydenlund.

Ny drikkekultur

Avslører dramatisk misbruk: - Bestemor drikker i smug

Mange ser utviklingen: De som skriver journaler etter fall, sykepleiere på hjemmebesøk, barnefamilier som blir spurt om det er et problem at bestemor og bestefar drikker.

- Jeg møter mennesker som får et alkoholproblem når de er 70 år. Før var det sjelden slik, sier overlege Egil Nordlie ved Blå Kors Borgestadklinikken.

Han kaller utviklingen foruroligende.

- Før satt jo ikke bestemor og drakk. Nå kommer pasientene og sier at de ikke får se barnebarna sine. Det skjer en kulturendring på alkoholområdet, men problemet er underkjent, sier han.

Doblet forbruket

At også mange bestemødre drikker i smug, kommer fram i statistikken: Dagens eldre har fordoblet alkoholforbruket på et par tiår, og økningen er størst hos kvinner. Fire ganger så mange kvinner drikker mye i aldersgruppen 50 til 70 år nå, sammenliknet med deres døtres generasjon, viser tall fra forskningsinstituttet Nova.

- Kvinner drikker mindre mens de har små barn og tenåringer. Som eldre har de ikke lenge de samme forpliktelsene. Mange vil kose seg, sier spesialkonsulent Frydenlund.

72 prosent av ansatte i hjemmetjenesten og på sykehjem har erfaring med at eldre drikker slik at det går ut over helse, funksjon eller relasjoner, ifølge Skadeforebyggende forum og rusfeltets samarbeidsorgan, Actis.

Tar du hjemmetjenesten alene er tallet over 80 prosent. I de største byene enda høyere.

- Dette er kjempehøye tall, men jeg er ikke forbauset. Noen drikker alkohol i store mengder, andre får utslag selv om de ikke drikker mye mer enn før. De vet ikke at kroppen reagerer annerledes på alkohol når man blir eldre, sier Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet, en yrkesorganisasjon i Delta.

<strong>HELSEFARE:</strong> Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet, har medlemmer som jobber i hjemmetjenesten og på nært hold ser hvordan forbruket av alkohol øker blant eldre. Foto: Morten Holt/Horeca
HELSEFARE: Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet, har medlemmer som jobber i hjemmetjenesten og på nært hold ser hvordan forbruket av alkohol øker blant eldre. Foto: Morten Holt/Horeca Vis mer

Mange av forbundets medlemmer jobber på sykehjem og ser utviklingen på nært hold.

- Omfanget er bekymringsfullt, sier Steffensen.

Hvorfor øker alkoholforbruket blant de eldre?

Fordi dagens pensjonister er friskere, rikere, reiser mer og tar med seg kontinentale vaner hjem. Fordi alkohol er blitt billigere, mer tilgjengelig og brukes i flere sammenhenger.

- Det er akseptert med lillelørdag flere dager i uka, sier Runa Frydenlund.

-Forbundet med skam

<strong>NY LIVSSTIL:</strong> Kvinner drikker mer, også når de blir eldre. Når bestemor faller kan det ha mange årsaker. Å snakke om det er tabubelagt . Nå åpnes det for mer forskning. Om få år vil vi vite langt mer om sosiale effekter og helseeffekter av alkoholbruk hos eldre. Illustrasjonsfoto: Shutterstok /NTB SCANPIX
NY LIVSSTIL: Kvinner drikker mer, også når de blir eldre. Når bestemor faller kan det ha mange årsaker. Å snakke om det er tabubelagt . Nå åpnes det for mer forskning. Om få år vil vi vite langt mer om sosiale effekter og helseeffekter av alkoholbruk hos eldre. Illustrasjonsfoto: Shutterstok /NTB SCANPIX Vis mer

Treliteren med rødvin er lett å ty til. Litt etter litt skjer en utvikling mot større forbruk. Det er ikke alltid krøll på teppet som er årsaken til at bestemor faller og skader seg.

Få vil innrømme at de har mistet kontroll.

- Alkohol er forbundet med skam. Mange kvinner er oppvokst med at kvinner skal drikke lite. Min egen bestemor ville ikke engang gå på polet, for «slikt gjorde ikke kvinner», forteller Hilde Evensen Holm, kommunikasjonsrådgiver ved Blå Kors Borgestadklinikken,

<strong>PAPPVIN:</strong> Fire ganger så mange kvinner drikker mye i aldersgruppen 50 til 70 år. Foto. Rune Myhre
PAPPVIN: Fire ganger så mange kvinner drikker mye i aldersgruppen 50 til 70 år. Foto. Rune Myhre Vis mer

Noen føler seg krenket

Petter Brelin, leder av Norsk forening for allmennmedisin (NFA) spør eldre om alkohol når han opplever av det er grunn til det, ikke som rutine. Reaksjonene er alt fra takknemlighet og åpenhet til avvisning av temaet.

UNDERRAPPORTERER: - Jeg tror endel eldre pynter på sannheten om sitt alkoholforbruk, sier Petter Brelin, fastlege og leder av Norsk forening for allmennmedisin (NFA) Foto: Thomas Barstad Eckhoff/Legeforeningen
UNDERRAPPORTERER: - Jeg tror endel eldre pynter på sannheten om sitt alkoholforbruk, sier Petter Brelin, fastlege og leder av Norsk forening for allmennmedisin (NFA) Foto: Thomas Barstad Eckhoff/Legeforeningen Vis mer

- Noen føler seg krenket og vil ha seg frabedt en slik diskusjon, sier han til Dagbladet.

Brelin tror ganske mange underrapporterer sitt alkoholforbruk.

- Temaet er følsomt. De fleste jeg spør sier at de drikker «normalt». Når jeg spør hva som er normalt, kommer jeg ofte ikke særlig lenger.

Flere norske kommuner jobber nå med mer åpenhet, bedre rutiner og metodikk for slike samtaler. Oslo har god erfaring med generelle helsesamtaler der alkohol og medikamenter trekkes inn - med empati.

Ni av ti på medisiner

Ni av ti over 65 år får ifølge Folkehelseinstituttet utlevert legemidler. Nesten hver tredje alkoholbruker i denne aldersgruppen bruker vanedannende legemidler, ifølge en ny studie gjengitt i Dagens Medisin.

Blant folk i 70-årene bruker hver femte mer enn ti reseptbelagte legemidler og det er ingen forskjell på medikamentbruk hos de med et høyt eller et problematisk alkoholbruk versus de med lavt forbruk (Actis 2017).

<strong>MANGE GRUNNEN:</strong> Noen blir alene og drikker i ensomhet, andre drikker når partneren er ute av syne. - Mange slutter veldig brått å jobbe. Jeg tror det har en innvirkning, sier overlege Egil Nordlie ved Blå Kors Borgestadklinikken. llustrasjonsfoto: Frank May /NTB SCANPIX
MANGE GRUNNEN: Noen blir alene og drikker i ensomhet, andre drikker når partneren er ute av syne. - Mange slutter veldig brått å jobbe. Jeg tror det har en innvirkning, sier overlege Egil Nordlie ved Blå Kors Borgestadklinikken. llustrasjonsfoto: Frank May /NTB SCANPIX Vis mer

Mange aner ikke hvilken innvirkning medisinene de bruker for høyt blodtrykk eller hjerteproblemer har på kroppen om de kombinerer dem med alkohol.

- En del med diabetes og høyt blodtrykk lar dessuten være å ta medisinen. Det kan også være farlig, for alkohol påvirker blodtrykket. Vi ser pasienter med ekstreme blodtrykk. Det kan ta lang tid å stabilisere dem, sier overlege Egil Nordlie.

Ikke fastlegens ansvar alene

I en undersøkelse blant eldre svarer mange at de får for liten informasjon av fastlegen om sambruk av alkohol og legemidler - og oppgir at dette er fastlegens ansvar. Brelin i Legeforeningen er ikke enig.

<strong>TABUBELAGT:</strong> Leger snakker gjerne om hjertet og nyrer, men tar sjelden alkoholpratene. Hjemmetjenesten spør også sjelden, selv om mange er vitne til utstrakt misbruk. Illusrrasjonsfoto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
TABUBELAGT: Leger snakker gjerne om hjertet og nyrer, men tar sjelden alkoholpratene. Hjemmetjenesten spør også sjelden, selv om mange er vitne til utstrakt misbruk. Illusrrasjonsfoto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer

- Det burde være alminnelig kjent at alkohol og medisiner ikke går særlig bra sammen. Samtidig ser jeg jo at noen drikker ganske tett. Vi leger kunne nok vært flinkere til å ta alkoholpraten oftere.

Uttalelsen hans er i tråd med forskningen: Alkohol er sjelden tema i samtaler med fastlegene, eller helse- og omsorgstjenesten.

Hvorfor ikke? Fordi alkoholbruk er normalt, problembruk er skambelagt og det er liten tid til å prate hos legen. (Gilje Lid, 2014, 2016, gjengitt i Actis, 2017)

Starter med party

En del eldre har kontroll på alkoholomfanget mens de er i jobb, men får problemer når forpliktelser og faste rammer forsvinner.

Kanskje starter det med partydrikking blant jevnaldrende. Man har bedre tid, er mer sosial. På et tidspunkt forandres rammene rundt. Ektefellen faller kanskje fra, de blir mer ensomme, venner får helseproblemer, folk rundt blir mindre mobile.

<strong>TIL ALKOHOLEN SKILLER:</strong> Misbruket starter nesten umerkelig, gjerne hos respektable, ofte høyt utdannede mennesker, som ikke før har hatt noe alkoholproblem. Ofte er det barna deres som slår alarm. Et utslag er at de ikke lenger får se barnebarna. Illustrasjonsfoto: SHUTTERSTOCK
TIL ALKOHOLEN SKILLER: Misbruket starter nesten umerkelig, gjerne hos respektable, ofte høyt utdannede mennesker, som ikke før har hatt noe alkoholproblem. Ofte er det barna deres som slår alarm. Et utslag er at de ikke lenger får se barnebarna. Illustrasjonsfoto: SHUTTERSTOCK Vis mer

- Det kan være lett å fortsette med et høyt konsum, selv om livet ikke er «party» lenger, sier forskningssjef Britt Slagsvold ved senter for velferds- og arbeidslivsforskning/velferdsforskningsinstituttet NOVA.

- Mange merker det ikke selv. De er vanlige mennesker og lever ellers ryddig. Det er ofte barna deres som reagerer, sier Egli Nordlie ved Blå Kors Borgestadklinikken.

Alene bak lukkede dører

Den største økningen i konsum finner vi blant eldre opp mot 70 år. Mye av alkoholkonsumet skjer bak lukkede dører.

<strong>TRENGER IKKE PEKEFINGER:</strong> Eldre har krav på å bli møtt med respekt, ikke «moralpreik» Det finnes kommunikasjonsmåter som fungerer langt bedre. Denne kunnskapen deles nå nasjonalt Foto: Knut Fjeldstad /SCANPIX
TRENGER IKKE PEKEFINGER: Eldre har krav på å bli møtt med respekt, ikke «moralpreik» Det finnes kommunikasjonsmåter som fungerer langt bedre. Denne kunnskapen deles nå nasjonalt Foto: Knut Fjeldstad /SCANPIX Vis mer

Ensomhet, angst og tanker om livet slik det ble - eller ikke ble - døyves med noen glass.

Det kan være skjebnesvangert.

En dobling av alkoholforbruket hos eldre fører til en firedobling av skadeomfanget, viser nyere forskning (Mobæk og Nesvåg 2015).

Trøtthet, glemsomhet og dårlig balanse forsterkes av alkoholbruk.

Lårhalsbrudd er den meste kjente følgen. Fall med hodeskader er en annen kjent konsekvens.

Det som skulle øke livskvaliteten, fører til det motsatte.

Nå kommer temaet opp i ulike sammenhenger. Rusfeltets samarbeidsorgan Actis arrangerer i høst blant annet et eget seminar om temaet, hvor både helsepersonell, de eldre og pårørende er invitert.

Trenger ikke moralpreik

- Det er viktig å ikke vifte med moralsk pekefinger, sier Arnt Steffensen.

<strong>SKAMBELAGT:</strong> Å gå på vekta og bestemme seg for å gå ned noen kilo kan være vanskelig. Å granske eget alkoholforbruk kan være enda vanskeligere, særlig for kvinner. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
SKAMBELAGT: Å gå på vekta og bestemme seg for å gå ned noen kilo kan være vanskelig. Å granske eget alkoholforbruk kan være enda vanskeligere, særlig for kvinner. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer

- En vennlig og nøktern presentasjon av hvordan ting fysiologisk henger sammen når man eldes er bedre.

Etter to ferske rapporter om eldre bruk av alkohol/medikamenter, mener Steffensen, og fagfolk som Egil Nordlie, at vi i større grad må ta situasjonen innover oss.

- Det mangler enormt mye kunnskap. La oss få foredrag på sykehjem og seniorsentre. Hvem vet for eksempel at mange eldre generelt har for lite væskeinntak og bare av den grunn løper en risiko ved å drikke alkohol? Eller at de også kan bli dehydrert av å drikke alkohol, spør overlege Nordlie.

Oppsummert kan man kanskje si det slik:

At bestefar drikker i familieselskapet er ubehagelig, at han raver rundt på pub er flaut, at han drikker, faller og brekker lårhalsen er smertefullt for ham selv og familien - og en utgift for samfunnet. Idet bestefar setter seg bak rattet, full av whisky og sovemedisin, er det ikke lenger pinlig eller smertefullt. Det er livsfarlig.

Idet bestefar setter seg bak rattet full av whisky og sovemedisin, er det ikke lenger pinlig eller smertefullt. Det er livsfarlig. Arnt Steffensen, Kost- og ernæringsforbundet

- Problematikken gjelder en stor del av befolkningen. Vi må tørre å snakke om dette og fjerne tabuet, sier Arnt Steffensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer