Steiker biffen i oppvaskmaskinen

Avslører genialt bifftriks: - Perfekt

Glem steikepanna. Nå er det oppvaskmaskinen som gjelder!

BIFF I OPPVASKMASKIN: Kanskje ikke det første stedet du tenker på å legge lørdagsbiffen? Du skal visst få et glimrende resultat om du tilbereder kjøttstykket i oppvaskmaskinen. Foto: Twitter / @MikeGeorgeEatsTheWorld
BIFF I OPPVASKMASKIN: Kanskje ikke det første stedet du tenker på å legge lørdagsbiffen? Du skal visst få et glimrende resultat om du tilbereder kjøttstykket i oppvaskmaskinen. Foto: Twitter / @MikeGeorgeEatsTheWorld Vis mer
Publisert

Har du et hemmelig triks for hvordan du skal tilberede den perfekte biffen?

De aller fleste av oss pleier nok å steike biffen i panna med en god klatt smør, det er den mest «normale» måten å tilberede fine kjøttstykker på.

Noen er kanskje så raffinerte at de bruker temperaturmåler for å sikre seg at ikke biffen blir overstekt.

I oppvaskmaskinen?

Men den amerikanske journalisten Michael George tar tilberedning av biff til et helt nytt nivå. Han driver flere sosiale medier-kontoer under navnet Mike George Eats The World.

- Mike George er en Emmy-belønnet nyhetsreporter som blir kalt «New Yorks matambassadør». Han spiser mat fra 119 forskjellige land - alt funnet i New York, står det i hans beskrivelse på Facebook.

Han har delt en video på Twitter som viser at han tilbereder et stykke kjøtt i oppvaskmaskinen.

At det i det hele tatt går an å lage mat i oppvaskmaskinen er oppsiktsvekkende i seg selv.

MAKABERT: Denne matprodusenten tilbyr en makaber matfest under halloween-helgen. Video: Youtube/Eat_Oumph. Reporter: Anabelle Bruun Vis mer

I tillegg påstår altså George at biffen blir perfekt.

- En oppvaskmaskin dynker tallerknene i 54 grader varmt vann. Det er i grunnen en enorm sous vide-maskin, ikke sant?

Ligger i 96 minutter

Sous-vide er en måte å lage mat på, hvor man forsegler matvarene inn i en vakuumpose, og senker det ned i et vannbad.

På den måten kan man kontrollere temperaturen gjennom hele prosessen, og få et mye jevnere resultat. Matvarene mister heller ikke noe smak til omgivelsene, siden de er forseglet i poser.

I klippet får vi se hvordan han går fram for å lage biffen.

FERDIG: Her har George varmebehandlet biffen i oppvaskmaskinen i 96 minutter, og tar den ut for å hvile. Foto: Twitter / @MikeGeorgeEatsTheWorld
FERDIG: Her har George varmebehandlet biffen i oppvaskmaskinen i 96 minutter, og tar den ut for å hvile. Foto: Twitter / @MikeGeorgeEatsTheWorld Vis mer

Først pakker han biffen inn i en vanntett vakuumpose. Så legger han den i den øverste skuffen i oppvaskmaskina.

Der lar han den ligge i hele 96 minutter.

- Perfekt stekt

Da tar biffen ut fra oppvaskmaskinen, ser den faktisk ut som den er ferdig varmebehandlet.

Men en biff som er grå på utsiden, er kanskje ikke så fristende. Derfor avslutter George med å steke biffen i panna, med hvitløk, smør og urter.

KLAR TIL SERVERING: Her har oppvask-biffen fått seg en kjapp runde i panna, og ser med ett mer fristende ut. Foto: Twitter / @MikeGeorgeEatsTheWorld
KLAR TIL SERVERING: Her har oppvask-biffen fått seg en kjapp runde i panna, og ser med ett mer fristende ut. Foto: Twitter / @MikeGeorgeEatsTheWorld Vis mer

Og idet han skjærer opp biffen helt til slutt, så ser den faktisk ut om den er jevnt stekt. Biffen ser ut til å både være saftig og blodrød.

Ifølge The Healthy Butcher Real Food Market er den perfekte kjernetemperaturen for de ulike stekegradene biff følgende:

  • Blue Rare - 46 °C
  • Rare (Rå) - 49 °C
  • Medium Rare - 52 °C
  • Medium - 57 °C
  • Medium Well - 65 °C
  • Well done (Godt stekt) - 71 °C

- Biffen ble perfekt stekt, medium til rå. Den trengte bare å brunes to minutter i panna, skriver George på Twitter.

Oppvaskmaskin-kalkun

Trikset er faktisk ikke nytt, og ble omtalt av DinSide allerede i 2010. Den gangen var det en kalkun som fikk seg en dusj i oppvaskmaskinen.

Her har du oppskriften, om du skulle være fristet til å prøve:

  • Sørg for at kalkunen er hermetisk forseglet inni flere lag med passe store stekeposer
  • Beregn én 50-minutters syklus (normalprogram) per ett kilo kjøtt
  • Legg kalkunen i oppvaskmaskinen, velg temperaturen du vil kjøttet skal holde, sett i gang.
  • Bruk termometer. Målet er en kjernetemperatur på 65 til 70 grader, avhengig av hva du liker (eller hva du klarer å få til i oppvaskmaskinen).

Én av journalistene i DinSide.no prøvde tilsvarende prosess med lammekjøtt, og sier måltidet ble svært velsmakende.

En av de store fordelene med denne typen dampkoking er at kjøttet blir jevnt varmebehandlet, og hvis du savner steikeskorpe kan du for eksempel satse på filetert kjøtt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer