MATEN ER IKKE SOM DEN VAR: Dette er en moderne burger. Uten kjøtt. Foto: Matprat.no / Mari Svenningsen
MATEN ER IKKE SOM DEN VAR: Dette er en moderne burger. Uten kjøtt. Foto: Matprat.no / Mari SvenningsenVis mer

Måtte ta sin hatt og gå

Avslørt av e-post: Redaktøren foreslo å tvangsfore veganere med kjøtt og rødvin

Det gikk ikke helt som redaktøren tenkte.

Avslørt av e-post: Redaktøren foreslo å tvangsfore veganere med kjøtt og rødvin

Redaktøren måtte ta sin hatt og gå. En journalist i matmagasinet foreslo å lage en artikkelserie om veganisme. Altså om det å ikke spise kjøtt, egg og melk.

Redaktørens svar kom på e-post: «Hva med en serie om hvordan å avlive veganere, en etter en? Hvordan avhøre dem skikkelig? Avsløre hykleriet? Tvangsfore dem med kjøtt? Få dem til å spise kjøtt og drikke rødvin?»

Dette er skrevet i en erkebritisk tøysetradisjon med barnslig overdrivelse og vulgaritet. Likevel, presset ble for stort for redaktøren når e-posten ble kjent. Det endte med at William Sitwell måtte trekke seg som redaktør for Waitrose Food. Han har også sagt unnskyld.

Søk i våre 5000 oppskrifter

Man kan mene mye om Sitwells humor. Men, det som feller ham, er at Sitwell er i utakt med tiden. Journalisten ville skrive om det gedigne hamskiftet det vestlige kjøkken er midt oppi. Og ble møtt med hån.

Folk vil spise mindre kjøtt av flere årsaker. Det kan være av hensyn til miljø, dyrevelferd, pengepungen eller helseargumenter. At folk erter og fnyser av veganere, kan sammenliknes med hvordan ikke-røykerne hadde det før røykeloven.

Man husker jo hvordan holdningen til tobakksrøyken endret seg: Fra det var lov å røyke på trikk, tog og fly - til det ble forbudt å røyke på puben, lærerværelsene og flyplassene. Har du, i det stille, begynte å føle nag mot alle som blåser røyk rundt omkring? Og forpester lufta? Vær ærlig.

El-bilen er i ferd med å gå gjennom det samme. Hvem vil forsvare den idiotiske fossil-bilen i dag? Tenkt samtale om 15 år:

- Du husker dem, ikke sant? Bilene som bråka, spredde kreftframkallende kjemikalier og varmet opp kloden?

- Jo, det virker som om folk var veldig glad i alt som forpesta lufta før i tida.

Det er 15 år siden det ble forbudt med røyk på serveringssteder.

Det er på tide å åpne seg for framtida. Røyk, bensin og kjøtt er på vei ut.

Det er gode nyheter for alle som liker god luft og deilig mat. Du kan jo få en smakebit av framtida allerede i dag?