Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dokumentar fikk følger:

Avslørt for laksejuks: Konkurs

- Ikke penger til å betale lønninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jelex Seafood kom i medienes søkelys etter at det danske TV2-programmet Operation X laget en dokumentar som avslørte omfattende og grovt juks med laks.

Nå melder flere danske medier at selskapet fra Hirtshals i Danmark er slått konkurs. Konkursen er også registrert på konkurser.dk. Jelex Seafood videresolgte norsk laks til Spania og flere andre land.

I en e-post til Dagbladet forklarer advokat Hans Peter Storvang at det var den tidligere ledelsen i Jelex som begjærte seg selv konkurs da det ikke var «likviditet til å utbetale lønn».

- Det har således ikke vært norske selskaper involvert i konkursen, skriver Storvang.

I den danske dokumentaren ble det påvist hvordan selskapets ledelse forfalsket dokumenter for å dekke over at fisken hadde for høye verdier av listeria-bakterier.

Forfalskning

Da TV-teamet viste fram sertifikatet til laboratoriet som angivelig hadde utstedt dokumentasjonen, ble de forbløffet over hvor lett det var å avsløre forfalskningen.

I etterkant gav den danske Fødevarestyrelsen (som tilsvarer det norske Mattilsynet) seg selv kritikk for å ha vært trege med å reagere på flere tips om forholdene ved Jelex.

Da myndighetene til slutt kom på banen, fant de forholdene så grove at de besluttet å politianmelde bedriften. Flere alvorlige forhold ble avdekket og førte etterhvert til hele ni anmeldelser av Jelex Seafood, skriver Finans.dk.

Angitt av ansatte

Det var ansatte i bedriften som begynte å slå alarm. En person ble utstyrt med opptaker. Og følgende samtale ble tatt opp mellom den ansatte og sjefen Jens Elsnab:

Silva: Jeg må si at jeg har vært svært nervøs i forhold til Pescanova, når de nå skal bestille hos oss igjen. Vi sendte varer til dem i forrige måned, og de ba oss om listeria-test. Testen var positiv, og så gjorde du den der … forfalskningen.

BEVIS: Det var tydelig at Jelex Seafood forfalsket dokumenter for å skjule forekomster av listeria-bakterier.
BEVIS: Det var tydelig at Jelex Seafood forfalsket dokumenter for å skjule forekomster av listeria-bakterier. Vis mer

Elsnab: Ja, fryktelige greier. Nå kan det virke som om jeg … tar det helt rolig med listeria fordi jeg kan gjøre saker og ting, fikser litt her og der.

Silva: Når vi nå snakker om det, så var jeg bekymret over det falske sertifikatet som du ga meg, og som jeg sendte til Pescanova.

Elsnab: Det er sånt som … Noen ganger har vi nødt til det, og noen ganger kan vi ikke.

Silva: Tenk om det virkelig skulle skje noe og noen blir syke.

Elsnab: Ja, hvis de er gravide, syke eller er små barn, så kan det faktisk skje … Men, det er vi forsikret mot. Det er ikke noe vi ønsker å bli slaktet i pressen for, om det skulle komme ut, at vi har tatt livet av folk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!