Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Mattrygghet

Avslørt: Laget mat på do

Mattilsynet mistenker organisert tofu-liga i Oslo-området.

TOFU: En svært uhygienisk måte å masseprodusere tofu på ble oppdaget i mai 2019. Dette viser seg å være et tilbakevendende problem. Video: Mattilsynet. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Det finnes ingen offisiell liste over hva Mattilsynets inspektører har mareritt om, men hadde det eksistert en slik liste, ville trolig synet som møtte Mattilsynets inspektører en maidag i fjor plassert seg nær toppen:

et lite baderom i en leilighet i Oslo ble det produsert tofu, også kalt bønneost, under særs uhygieniske forhold. Tofuen ble både produsert og lagret på baderommet. Og som om det ikke skulle være ille nok, var det ikke noen ordentlig form for innpakking av osten.

Marerittet skulle også vise seg å være stadig tilbakevendende.

- Vi kommer til kort med å klare å stoppe dette. Vi stopper produksjonen en dag, men neste dag ser vi at det er i gang igjen, sier seniorrådgiver Håvard Johansen i Mattilsynet til Dagbladet.

Tofuen selges til butikker, restauranter og til privatpersoner via egne lukkede Facebook-grupper.

Butikkene det gjelder er uavhengige dagligvarebutikker.

Mattilsynet har gjort gjentatte funn og beslag, både i private leiligheter og av tofu ute i butikk. I tillegg har politiets A-krimsenter gjort beslag av produksjonsutstyr. Likevel klarer de ikke å få bukt med problemet.

Organisert liga?

Det er ikke bare produsentene som er vanskelig å stoppe. Det samme gjelder forhandlerne. Om de beslaglegger et parti tofu en dag, er det fulle hyller i samme butikk dagen etter.

IKKE SØPPEL: Spannet til høyre er en separator som brukes for å skille ut soyamassen, ikke spesielt strategisk plassert ved siden av toalettet. Foto: Mattilsynet
IKKE SØPPEL: Spannet til høyre er en separator som brukes for å skille ut soyamassen, ikke spesielt strategisk plassert ved siden av toalettet. Foto: Mattilsynet Vis mer

Mattilsynet jobber tett med A-krimsenteret i Oslo for å sette en stopper for den ulovlige tofu-produksjonen, men det har vist seg å være vanskelig.

- Selv om vi stopper produksjonen et sted, er det fortsatt mye uregistrert tofu i omløp. Det tyder på at det er økonomisk motivert, her er det lettjente penger, sier Johansen.

- Mye tyder på at det er organisert, og at det styres av bakmenn.

Nå jobber de også med å ansvarliggjøre butikker som gjentakende ganger blir tatt med slik tofu.

Private boliger

Litt av utfordringen er at produksjonen foregår i private hjem, ifølge Johansen. Det er både vanskelig og ressurskrevende å komme inn i private boliger.

I tillegg til at potensiell helsefarlig mat distribueres, har det en annen bieffekt.

- Det er lov å produsere matvarer hjemme, men det er ikke ment å være storstilte bedrifter. Vi har sett at det ødelegger boligene, sier Johansen.

I tillegg har det vært svært fuktig i rommene, med muggsoppdannelse i tak og på vegger, noe som gjør det ikke bare til et problem for dem som kjøper osten, men også for naboene.

- De gangene vi har kommet over ulovlig hjemmeproduksjon av tofu så har dette foregått under svært uhygieniske forhold. Det har vært produksjon og håndtering av tofu på badet, i dusjen og rett ved doskåla.

I tillegg til at baderom er tatt i bruk til produksjon av tofu, har Mattilsynet også funnet spor av annen matproduksjon som frityrsteking på innredning, utstyr, vegger, gulv og tak.

Råvarer og emballasje har vært oppbevart på soverom.

Slik sjekker du tofuen

Ifølge Johansen er problemet såpass stort at de nå ønsker å bevisstgjøre forbrukere.

Det skal være relativt lett å se på pakkene om det er snakk om regulert produksjon. I stedet for emballasje med produksjonsdato, informasjon om produsent eller kontakt, er det gjerne snakk om gjennomsiktige plastposer.

BESLAGLAGT: Slik så noe av tofuen Mattilsynet beslagla ut. Foto: Mattilsynet
BESLAGLAGT: Slik så noe av tofuen Mattilsynet beslagla ut. Foto: Mattilsynet Vis mer

Det er gjort på en måte som at de likevel framstår som profesjonelle.

- Ferdigpakkede produkter framstår som ganske profesjonelt framstilt. Dette er bekymringsfullt siden produksjonsprosessen er så uhygienisk. Dette kan igjen lure forbrukeren til å tro at produktet er av bedre kvalitet enn det i virkeligheten er. Vi har sett flere som gjør dette, og som driver profesjonell produksjon og pakking for salg.

Han viser også til at kunder som kjøper disse produktene er med og støtter opp rundt organisert kriminalitet.

Mattilsynet er også avhengige av tips for å få bukt med problemet.

Disse aksjonene er basert på nettopp tips fra privatpersoner. Det er heller ikke bare tofu som produseres og omsettes ulovlig. Et annet eksempel er spirer, som også innebærer stor risiko for ulik smitte, siden de spises rå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!