Ignorerte meldingene fra ansatte

Avslørte laksejuks med skjult mikrofon: - Bakterien kan være meget farlig

En ansatt tipset om alvorlige dokumentforfalskninger, men da verken politi eller tilsynsmyndigheter gjorde noe, kontaktet hun TV-journalisten.

LYDOPPTAKET SOM AVSLØRER SVINDELEN: Ansatte begynte å fatte mistanke om juks i eget firma. Det endte med anmeldelse: Foto: Dansk TV2/Scanpix. Video: TV 2 Danmark Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 2017 eksporterte Norge 86.000 tonn laks til Danmark. Et av selskapene som kjøper norsk laks for videresalg er Jelex Seafood. I en dansk dokumentar avsløres nå hvordan firmaet jukser med listeria-prøver for å få solgt fisken videre.

Listeriabakterien finnes nesten overalt i jord, tjern og vegetasjon. I tillegg finnes den i tarmen hos mange dyrearter. Bakterien kan formere seg i kjøleskapstemperatur. I Norge er det 15-50 tilfeller av listeria-infeksjoner i året. En slik infeksjon kan være svært alvorlig (se faktaboks).

- Du vil ikke tro dine egne ører når jeg forteller deg hva som foregår, sier Karin Silva under intervjuet med TV-journalisten Morten Spiegelhauer som jobber for «Operation X» på dansk TV2. Silva jobber som selger i bedriften og oppdaget ved en tilfeldighet hvordan dokumentene ble forfalsket.

Dagbladet har fått tillatelse av TV 2 til å gjengi det utrolige lydopptaket.

Fiskeproduktene som selges av Jelex Seafood, blir jevnlig testet av laboratorier, men i programmet viser Silva hvordan sjefen enkelt forfalsker dokumentene.

På bildet ser man hvordan den originale attesten (til venstre) viser at listeriabakterier er funnet (detected), mens det på den forfalskede (til høyre) står at ingen bakterier er funnet (not detected).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer