LYDOPPTAKET SOM AVSLØRER SVINDELEN: Ansatte begynte å fatte mistanke om juks i eget firma. Det endte med anmeldelse: Foto: Dansk TV2/Scanpix. Video: TV 2 Danmark Vis mer Vis mer

Ignorerte meldingene fra ansatte

Avslørte laksejuks med skjult mikrofon: - Bakterien kan være meget farlig

En ansatt tipset om alvorlige dokumentforfalskninger, men da verken politi eller tilsynsmyndigheter gjorde noe, kontaktet hun TV-journalisten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 2017 eksporterte Norge 86.000 tonn laks til Danmark. Et av selskapene som kjøper norsk laks for videresalg er Jelex Seafood. I en dansk dokumentar avsløres nå hvordan firmaet jukser med listeria-prøver for å få solgt fisken videre.

Listeriabakterien finnes nesten overalt i jord, tjern og vegetasjon. I tillegg finnes den i tarmen hos mange dyrearter. Bakterien kan formere seg i kjøleskapstemperatur. I Norge er det 15-50 tilfeller av listeria-infeksjoner i året. En slik infeksjon kan være svært alvorlig (se faktaboks).

- Du vil ikke tro dine egne ører når jeg forteller deg hva som foregår, sier Karin Silva under intervjuet med TV-journalisten Morten Spiegelhauer som jobber for «Operation X» på dansk TV2. Silva jobber som selger i bedriften og oppdaget ved en tilfeldighet hvordan dokumentene ble forfalsket.

Dagbladet har fått tillatelse av TV 2 til å gjengi det utrolige lydopptaket.

Listeria

  • Det må svært mange bakterier til for å gjøre friske folk syke. Gravide og personer med nedsatt immunforsvar er utsatt
  • Matvarer som har lang holdbarhet og som spises uten å bli varmet opp kan være smittekilder. Slike produkter kan være rakefisk, gravet fisk, røkt fisk, kokt kjøttpålegg og myke modningsoster og muggoster.
  • Det hjelper ikke å fryse matvarene, men riktig varmebehandling av maten tar knekken på bakterien.

Kilde: Mattilsynet

Fiskeproduktene som selges av Jelex Seafood, blir jevnlig testet av laboratorier, men i programmet viser Silva hvordan sjefen enkelt forfalsker dokumentene.

På bildet ser man hvordan den originale attesten (til venstre) viser at listeriabakterier er funnet (detected), mens det på den forfalskede (til høyre) står at ingen bakterier er funnet (not detected).

<strong>FORFALSKNING:</strong> Testene er forfalsket for å selge laks med høye listeria-verdier.
FORFALSKNING: Testene er forfalsket for å selge laks med høye listeria-verdier. Vis mer

Silva så hvordan sjefen endret PDF-attesten til et Word-dokument, slik at det ble mulig å gjøre om på innholdet. (I dokumentaren omtaler direktøren for laboratoriet som utførte testen dokumentet som en åpenbar forfalskning).

Selger norsk laks

I slutten av mars i år anmeldte Silva saken til Fødevarestyrelsen, som tilsvarer det norske Mattilsynet. Hun gjorde det i første omgang anonymt, men fikk ingen respons. To måneder seinere tok hun igjen kontakt, denne gangen med fullt navn og gjorde dessuten rede for at hun jobbet i bedriften. Hun sendte også over bevisene hun hadde.

Men svarene uteble.

Myndighetene tok seg heller ikke bryet med å komme på kontrollbesøk. Det var da Silva bestemte seg for å anmelde saken til politiet.

Den labre responsen fikk også Silva til å ta kontakt med redaksjonen i Operation X, som jobber med krim-dokumentarer for TV2 i Danmark.

- Hva om noen spiser laksen og blir syke? Noen må jo stoppe dette, sier hun i dokumentaren.

Jelex Seafoods kjøper opp laks fra Norge og Skottland og selger videre til bedrifter i Danmark. Laksen selges til kunder over hele verden.

Sjefen og eieren av Jelex Seafood heter Jens Elsnab. I dokumentaren arrangeres det et møte mellom Silva og direktøren. Redaksjonen utstyrer Silva med en hemmelig mikrofon. Samtalen skulle handle seg om hvordan det gikk med salget til Silva, men hun dreier så samtalen over på forfalskningen:

Hemmelige opptak

Silva: Jeg må si at jeg har vært svært nervøs i forhold til Pescanova, når de nå skal bestille hos oss igjen. Vi sendte varer til dem i forrige måned, og de ba oss om listeria-test. Testen var positiv, og så gjorde du den der … forfalskningen.

Elsnab: Ja, fryktelige greier. Nå kan det virke som om jeg … tar det helt rolig med listeria fordi jeg kan gjøre saker og ting, fikser litt her og der.

Silva: Når vi nå snakker om det, så var jeg bekymret over det falske sertifikatet som du ga meg, og som jeg sendte til Pescanova.

Elsnab: Det er sånt som … Noen ganger har vi nødt til det, og noen ganger kan vi ikke.

Silva: Tenk om det virkelig skulle skje noe og noen blir syke.

Elsnab: Ja, hvis de er gravide, syke eller er små barn, så kan det faktisk skje … Men, det er vi forsikret mot. Det er ikke noe vi ønsker å bli slaktet i pressen for, om det skulle komme ut, at vi har tatt livet av folk.

I samtalen går det også fram at forfalskningen slett ikke er et engangstilfelle. Elsnab gir også uttrykk for at det ikke er noe problem så lenge fisken skal varmebehandles.

Mye juks

I juni kom det enda en bekymringsmelding av Jelex Seafood fra en anonym ansatt. Også her hevdes det at det har vært juks med «utallige» listeria-prøver. I tillegg handler anmeldelsene til Fødevarestyrelsen om juks med dato på fisk og opptint fisk som er fryst igjen.

Kort tid etter den siste meldingen rykket Fødevarestyrelsen ut på kontrollbesøk. Etter fire og en halv time hadde de ikke funnet noen oppsiktsvekkende - heller ikke forfalskede listeria-attester.

Først etter at kontrollørene kom på privat besøk til Silva begynte ting å skje. Med bakgrunn i informasjonen fra Silva, dro de på nytt besøk til Jelex. Da fant de seks forfalskede attester og besøket endte med politianmeldelse, en bot på 30.000 kroner for manglende merking og sporbarhet, men vil ende med det:

- Her snakker vi om mulig fengselsstraff og mulighet for at vedkommende kan fradømmes retten til å drive en matvarebedrift, sier Fødevarelsen selv om sin anmeldelse.

De danske myndighetene har i etterkant innrømmet at de hadde for lang responstid i denne saken.

- Jeg må innrømme at vi brukte for lang til med å ta kontakt med anmelder. Det skulle vi ha gjort før første besøk, hvilket også er vår normale prosedyre, sier Michael Rosenmark i Fødevarestyrelsen.

Direktør Jens Elsnab fra Jelex Seafood har ikke villet stille opp til intervju for å kommentere avsløringene eller Fødevarestyrelsens politianmeldelse. Han har heller ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser.

Ingen garanti mot listeria

<strong>INGEN GARANTI:</strong> Gunn H. Knutsen erkjenner at det ikke er noen garanti for hvordan oppkjøpere av norsk laks håndterer listeria-bakterier i fisk. Foto: Sjømat Norge
INGEN GARANTI: Gunn H. Knutsen erkjenner at det ikke er noen garanti for hvordan oppkjøpere av norsk laks håndterer listeria-bakterier i fisk. Foto: Sjømat Norge Vis mer

Gunn H. Knutsen, fagsjef for miljø og helse i Sjømat Norge, erkjenner at useriøse firmaer kan bidra til å svekke omdømmet til norsk laks.

- Hvordan kan norske lakseleverandører sikre at norsk laks er listeriafri?

- Dette høres ut som et enkelt spørsmål, men svaret er komplisert. En lakseprodusent kan aldri garantere at produktet er listeriafritt da det er en bakterie som er til stede i miljøet og således kan komme inn i produksjonsmiljøet via råstoff og liknende. Men, produsentene har rutiner og prosedyrer som sikrer at produktene de selger til forbruker er trygge å spise, sier Knutsen.

- Norske laksebedrifter har et omfattende prøvetakingsprogram, som inkluderer både miljøprøver og produktprøver, for hele tiden å ha god styring og kontroll med mulig forekomst av listeria og sikre at produktene er trygge å spise, understreker hun og legger til:

- Med hensyn til mattrygghet og for å beskytte særlig utsatte grupper er det satt grenseverdier for alle spiseklare produkter som konsument vanligvis ikke varmebehandler før konsum. Som for eksempel skinkepålegg og røykelaks.

- En røykelaksprodusent må altså ha veldig gode rutiner som sikrer at det produktet er under grenseverdien for Listeria i hele holdbarhetstida. Det gjelder også for salg av fersk laks som er merket «kan brukes til sushi».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer