AYMARA: Fire retter til under 600 kroner, pluss vin fra et greit utvalg vin på glass. En kjempegod matreise til charterpris!
AYMARA: Fire retter til under 600 kroner, pluss vin fra et greit utvalg vin på glass. En kjempegod matreise til charterpris!Vis mer

Restaurantanmeldelse, Robinson & Fredag:

Aymara: Jorda rundt på syre og chili

Kulinarisk matreise fra Andesfjellene til Finnmarksvidda – til charterpris.

Når du trodde du skulle spise latin-amerikansk, og i tillegg ble tatt med til både Asia og Nord-Norge, #den følelsen, smattet Robinson.

PERUANSK: Her ceviche verde - villkveite med eple, østers, pepperot og jalapeno.
PERUANSK: Her ceviche verde - villkveite med eple, østers, pepperot og jalapeno. Vis mer

Et par timer tidligere var det latinamerikanske rytmer som tok imot Robinson og Fredag i lett snødrev utenfor Aymara.

Rytmene fortsatte på innsida av døra, da i en mer dempet variant og iblandet jovial småprat fra gjester i et halvfullt lokale.

Med vann i glassene, kom en hyggelig og kunnskapsrik servitør med den første av flere detaljerte matbeskrivelser.

REINSDYRFILET MED GULROTKREM: Smaken sender deg inn i lavvoen og bålrøyken.
REINSDYRFILET MED GULROTKREM: Smaken sender deg inn i lavvoen og bålrøyken. Vis mer

Aymara skilter med et lite antall mellomstore retter, som de bytter ut omtrent annenhver måned. Ønsker du å spise bare én rett er det mulig, men mye er lagt opp til at man velger fire eller fem retter. Fritt fra menyen.

- Og sympatisk nok, man trenger ikke velge de samme rettene, sa Fredag og mente fire retter passet magen bra denne kvelden.

Latinamerikansk husmannskost og gatemat

Aymara er mer enn navnet på restauranten. Ifølge hjemmesiden deres er det et folk, et språk, en skrivestil og en region som inkluderer deler av Peru, Chile, Argentina og Bolivia.

AYMARA: Et steinkast unna Solli Plass kan du ta en matreise til Latin-Amerika. 
AYMARA: Et steinkast unna Solli Plass kan du ta en matreise til Latin-Amerika.  Vis mer

Kjøkkenet ønsker å lage mat inspirert av latinamerikansk husmannskost, gatemat og moderne kokkekunst.

Så hva er vel mer naturlig enn å begynne med ceviche?

- Her har man ikke vært gjerrig på chilien, smilte Robinson etter andre bit med isgaltfilet, og slo fast at også smaken av lime og koriander kom til sin rett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror likevel jeg vant denne runden, mente Fredag som hadde fått kingfish i tynne skiver på tallerkenen, såkalt tiradito. Fisken ble servert i en appelsin-dressing med syltet tindved og ferske chili-skiver.

- Veldig mye syre og hete, den burde kanskje hatt noe salt for balansens skyld. Men likevel svært godt.

Japansk blekksprut

Fredag mente like godt å ha trukket vinnerloddet på rett nummer to også: Fritert blekksprut toppet med japansk majones, thailandsk chilisaus, sprøstekt løk og koriander.

- Blekksprut kan være et sjansespill, men denne gangen ble det gevinst, klukket Fredag – mindre fornøyd med glasset med den franske Pinot Noiren som servitøren hadde foreslått til retten.

- Kjedelig, jeg skulle fortsatt med hvitt.

Robinsons valg av trøffelbakte vinter-poteter ble kveldens hvileskjær:

- Gode poteter, verken mer eller mindre. Men de passet godt til den intense mineral-smaken i glasset med Riesling Schiefer-terrassen.

- Når servitørene tar seg god tid til å forklare hver eneste rett, blir alle mer bevisst på hvilke smaker man skal lete etter, fortsatte Robinson og overhørte nabo-bordets diskusjon rundt tindved — bærene, som er så fulle av C- og E-vitaminer, og som kineserne bruker både som medisin og kosmetikk.

Ribbe og reinsdyr

Og så var tida kommet for kjøtt på tallerkenen.

SPICY RIBBE: Med kinesisk krydder, karamellisert gulrot og hvitløk.
SPICY RIBBE: Med kinesisk krydder, karamellisert gulrot og hvitløk. Vis mer

- Det nærmer seg jo jul, smilte servitøren da ribba skulle introduseres.

Selv om det er få norske julebord som har tilberedt svineribba med kinesisk five spice-krydder, liggende på en krem av karamellisert gulrot og hvitløk.

- Kjøttet er deilig mørt med crispy svor, gulroten søt og sechuanpepperen sterk. God jul, smilte Robinson, og lurte på hvor det var blitt av glasset med Barbera de Alba.

- Reinsdyr er vel ikke så vanlig i Latin-Amerika, mente Fredag og så ned på den grillede fileten med gresskarkrem, rosenkål og røkte gresskar-kjerner.

- Nok en vinner! Smaken sender deg inn i lavvoen og bålrøyken, mente Robinson etter en prøvebit.

FANTASTISKE DRINKER: Prøv en cocktail til maten, eller en søt og frisk til dessert.
FANTASTISKE DRINKER: Prøv en cocktail til maten, eller en søt og frisk til dessert. Vis mer

Matreise til charterpris

Desserten kunne blitt en av de mange fargerike drinkene som ble båret ut fra den lange baren – men servitøren var skråsikker i sin anbefaling:

Aymara: Jorda rundt på syre og chili

- Ricottakrem med vanilje og solbær-sorbet. Den er bare nam!

- Absolutt nam. Luftig, og lett å spise når magen er så godt som full, konkluderte Robinson.

- Fire retter til under 600 kroner, pluss vin fra et greit utvalg vin på glass. En kjempegod matreise til charterpris, fastslo Fredag.

Vi gjør oppmerksom på at menyen på Aymara er endret etter at Robinson & Fredag var på besøk.

Mer fra Robinson & Fredag: