Coronapandemien:

Bacon-trøbbel i norske butikker

Stengte grenser har økt etterspørselen etter bacon i norske butikker. Nå frykter flere bacon-mangel før jul.

SLÅR ALARM: Stengte grenser til Sverige har ført til økt etterspørsel etter bacon i Norge. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
SLÅR ALARM: Stengte grenser til Sverige har ført til økt etterspørsel etter bacon i Norge. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før pandemien dro mange nordmenn over grensa til Sverige for å kjøpe billig bacon. Men da grensa til nabolandet stengte, så mange nordmenn seg nødt til å handle bacon lokalt. Det har skapt bacon-trøbbel for norsk dagligvare.

Vil bli mindre tilgang

Tor Erik Aag, kommersiell direktør i matleveringstjenesten Kolonial.no, sier til Nettavisen at tilgangen på bacon er mindre.

- Fryselagrene er tomme og produksjonen er lavere enn etterspørselen. Men det produseres bacon hele tiden, så det er ingen grunn til å hamstre. Men det vil sporadisk kunne bli tomt for enkeltvarer, og det vil bli mindre tilgang til bacon i en periode, sier han til avisa.

- En del import hjelper på, men leverandørene våre tror ikke det løser seg helt før i slutten av januar, sier Aag.

Økt import

SLIK FÅR DU SPRØ SVOR: Følg kjendiskokk Tom Victor Gausdal og få sprø svor til julematen. Og her trenger du mer krydder enn du tror! Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Konserndirektør i kjøttprodusenten Fatland, Leif Malvin Knutsen, sier til avisa at norske bønder produserer cirka 130 100 tonn med svinekjøtt i 2020, mens salget i Norge ligger på omtrent 136 000 tonn.

Importen av kjøtt vil dermed øke som følge av stengte grenser, for å dekke nordmenns behov.

- Det er lagt til rette for at bransjen skal ha nok svinekjøtt, men i år blir det litt mer import enn normalt fordi nordmenn ikke handler kjøtt i Sverige og vi er flere mennesker i landet, sier Skulberg.

Slo alarm i fjor

MANGELVARE I FJOR: Denne plakaten sto i en Coop Extra butikk i Oslo i 2019. Foto: Privat
MANGELVARE I FJOR: Denne plakaten sto i en Coop Extra butikk i Oslo i 2019. Foto: Privat Vis mer

Også ifjor slo flere butikker alarm om kjøtt- og bacon-mangel. Da skyldtes mangelen uventet etterspørsel i begynnelsen av januar, men flere mente at problemet var mer sammensatt enn som så.

For Coops del sleit nemlig leverandørene Fatland og Nortura med råvaretilgang. I slutten av desember i fjor var det mange inneklemte dager, som gjorde at bøndene hadde utfordringer med å få levert produksjonen sin.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer