Nasking i skoletiden

Bærums-eleven ble tatt for nasking, men det var rektoren som havnet i garnet

Butikksjefen på Coop-butikken i Bærum varslet rektor etter at barn var fanget for naskeri på overvåkingsvideoen.

IKKE ALT ER LOV: De fleste butikker har ovevåkingskameraer, men det er strenge regler for hvordan disse bildene kan brukes. Video: Marie Røssland / Dagbladet / Foto: Coop Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På Coop Prix-butikken i Bærum har butikksjef Youssef Belarif i lengre tid vært plaget av enkeltelever som stjeler i butikken hans i storefri. Lokalavisa Budstikka bragte først historien om da Belarif kontaktet Rykkinn skole og fortalte ledelsen at han hadde overvåkingsbilder av barn som nasket og flere som opptrådte bråkete overfor kunder.

Det oppsiktsvekkende skjedde da rektoren ved skolen deretter kontaktet foreldrene. Rektor Rune Ek bekrefter overfor Dagbladet at han opplevde å bli oppringt av en oppbragt pappa med elev ved skolen hans, og som var i butikken da filmingen pågikk:

VILLE FOREBYGGE: - Jeg har lært at det kun er politet som skal ha overvåkingsbilder, sier butikksjef Yossef Belarif ved Coop Extra i Bærum. Foto: Privat
VILLE FOREBYGGE: - Jeg har lært at det kun er politet som skal ha overvåkingsbilder, sier butikksjef Yossef Belarif ved Coop Extra i Bærum. Foto: Privat Vis mer

- Pappaen reagerte fordi jeg som rektor hadde ringt rundt til foreldre med barn som hadde stjålet eller skapt uro i butikken. Han henviste til personvernloven og sa at jeg ikke hadde lov til å henvise til en overvåkingsfilm, da det kun er politiet som kan vurdere og besitte den typen bevis. Derfor hadde jeg heller ikke lov til å gjøre noe med oppførselskarakteren til de involverte barna, forteller Ek til Dagbladet.

- Mente bare å hjelpe

- Hva var din reaksjon?

- Jeg sa at jeg måtte sjekke dette med kommuneadvokaten i Bærum. Hun bekreftet at dette stemmer, bekrefter rektoren.

Opptrinnet til hendelsen var at butikksjefen i Coop Extra selv hadde kontaktet skolen og orientert ledelsen om den omtalte overvåkingsfilmen, som de fikk tilgang til å se.

- Nå har jeg lært at det kun er politiet som skal ha slike bilder. Utgangspunktet mitt var at de aller fleste elevene oppfører seg veldig bra i butikken vår, men at vi sammen måtte forebygge og følge opp unntakene. Som trebarnspappa hadde jeg selv satt pris på å få beskjed fra skolen dersom et av mine barn gjorde noe galt. Reaksjonen denne gang kom helt uventet på meg: Dagen etterpå fikk jeg også besøk av en dame som hevdet hun var advokat. Hun ønsket å se overvåkingsfilmen, men det ønsket ble ikke etterkommet, sier butikksjef Youssef Belarif.

Han understreker at flesteparten av foreldrene som ble kontaktet, tok dette alvorlig - og senere unnskyldte seg overfor butikken, blant annet ved at barna hjalp til ved panteautomatene.

- Alle kan gjøre feil i livet, men det er viktig å fange dette opp når det skjer, slik at man unngår større feilgrep senere i livet. Vi i Coop ønsker å ha et godt forhold til alle, vi er eid av kundene våre og skolebarn er fremtidige kunder, fremholder butikksjefen.

Interessert i mat? Abonner på Dagbladet Mats YouTube-kanal!

La deg overraske: I videoen øverst i artikkelen kan du høre sikkerhetsansvarlig Åshild Sydsæter i Norsk Butikkdrift fortelle hva som er den viktigste årsaken til at dagligvarebutikkene har overvåkingskamera.

Rektoren ved Rykkinn skole har gjort følgende erfaring etter telefonsamtalen med pappaen, som også skapte hissige debattinnlegg i lokalavisa i lang tid etterpå.

- Vedkommende var opptatt av det juridiske, men han så også mitt formål med å ta kontakt med de involverte, sier Ek.

Slik reagerer politiet

Seksjonspåtaleleder Vibeke Schøyen ved Oslo politidistrikt enhet sentrum forklarer hva vanlig prosedyre er, når en butikk har anmeldt en skoleelev for nasking:

- Ofte blir politiet tilkalt av butikk/vekter i det mindreårige blir tatt for naskeri. Dette for å sjekke ID, varsle verge og sørge for at barnet blir hentet av verge med mer. Ordenspatruljene prioriterer dette så lenge de ikke har andre hasteoppdrag. Saken blir sendt til ungdomsetterforskning ved en av enhetene i OPD, avhengig av bosted til den mindreårige.

- I hvilken grad bruker dere video-overvåking fra butikken som bevis?

- Video-overvåkning er et godt bevis sammen med vitneforklaring fra vekter/ansatt. Vi ønsker video-overvåkningsbilder. Det hender anmeldelsen kommer inn på et tidspunkt hvor vi ikke kan sikre bilder, grunnet at det har gått for lang tid.

- Hvilken reaksjonsform er den vanligste overfor en elev over/under 16 år? Påtaleunnlatelse, jf straffeprosesslovens § 69. Avhengig av om den mindreårige har nasket før så har vi mulighet til å ilegge prøvetid 6-24 måneder.

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge sier at dagligvarekjeden generelt har få problemer med ungdommer som nasker.

TYDELIG: - Målet er ikke å ta flest mulig i nasking, men å forebygge slik at ingen faller for fristelsen til å putte varer i lomma eller sekken, sier Harald Kristiansen i Coop Norge A/S.
TYDELIG: - Målet er ikke å ta flest mulig i nasking, men å forebygge slik at ingen faller for fristelsen til å putte varer i lomma eller sekken, sier Harald Kristiansen i Coop Norge A/S. Vis mer

- Vi setter alltid kunden først og ønsker å ha dialog og forebygge, fremfor tiltak som kan oppfattes negativt fra ungdommenes side. Coop er eid av kundene, og skoleungdommene er fremtidens kunder og bør derfor behandles på en god og rettferdig måte. Samtidig må vi være klare og tydelige på at all nasking vil bli anmeldt til politiet, der har vi nulltoleranse, understreker Kristiansen overfor Dagbladet.

Sikkerhetssjef Andreas Wormdahl i Kiwi-kjeden forteller at det normale er at varsler foresatte når personer under 18 år begår mindre tyverier, men i skoletiden hender det at skoleledelsen blir varslet i stedet.

FOREBYGG: - Et godt tiltak er å involvere elevrådet om hvordan man ønsker å ha det - og helst før en negativ hendelse inntreffer, sier Andreas Wormdahl i Kiwi. Foto: Norgesgruppen A/S
FOREBYGG: - Et godt tiltak er å involvere elevrådet om hvordan man ønsker å ha det - og helst før en negativ hendelse inntreffer, sier Andreas Wormdahl i Kiwi. Foto: Norgesgruppen A/S Vis mer

- Alle har et ansvar

- Som hovedregel er det nemlig tett dialog mellom skolens ledelse og næringslivet/nærbutikker. Dialogen er ikke begrenset til tyveri, men også rundt andre uønskede hendelser. Rektor er ansvarlig for elevens omsorg i skoletiden, og en velfungerende skoleledelse har som hovedregel dialog med lokalt næringsliv. Det er bred enighet om at alle har et ansvar for å motvirke uønskede hendelser, og at varsling er viktig når dette identifiseres, konstaterer Wormdahl.

Hos Rema 1000 kommenterer Mette Fossum, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, følgende rundt hvordan kjeden forholder seg til naskeri fra elever, og om de har noen preventive grep som fungerer godt:

- Vi opplever at kunder flest, store og små, betaler for det de tar med seg ut av butikken.

P.S. I dagligtale heter det fortsatt naskeri, men i den nye straffeloven er dette endret til begrepet «mindre tyveri».

STORT PROBLEM: Oslo Universitetssykehus har til enhver tid ett barn med skåldingsskader innlagt. Slik reagerte mødre på gata, da de fikk høre om problemet. Video: Marie Røssland / Dagbladet / Foto: Oslo Universitetssykehus (OUS)Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer