SMÅHEMMELIG: Du skal være godt informert for å vite at det bak denne døra i Youngsgate i Oslo skjuler seg en 700 kvadratmeter stor bar, nå på lista over verdens 50 beste barer. Foto: MICHAL ROHAL
SMÅHEMMELIG: Du skal være godt informert for å vite at det bak denne døra i Youngsgate i Oslo skjuler seg en 700 kvadratmeter stor bar, nå på lista over verdens 50 beste barer. Foto: MICHAL ROHALVis mer

Himkok i Oslo en av verdens beste barer:

Bak denne døra i en bakgate i Oslo ligger en av verdens beste barer

Første norske bar på prestisjefylt liste. Har servert 140 000 cocktails hittil i år.

Himkok? Hæ? Er du blant dem som ikke kjenner til baren Himkok i en av sidegatene til Storgata i Oslo, er du ikke alene. Så unnselig er plasseringen og inngangsdøra at du nesten skal vite om den for å finne den.

AMBISJONER:  Barsjef Joakim Olsson mikser cocktails med sprit fra Himkoks eget destilleri. Baren har hittil i år servert 140 000 cocktails. Foto: Endre Vellene  Vis mer

Likefullt: I går kom Himkok inn på den prestisjefylte listen over verdens 50 beste barer. Det er første gang dette skjer med en norsk bar.

Verdens 50 beste barer er en liste laget etter avstemning blant bransjefolk, bartendere og andre i drikkeindustrien.

Offentliggjøringen lista for 2016 skjedde under seremoni i London i går kveld.

-Utrolig gøy, vi er stolte, sier daglig leder Yunus Yildis, på plass i London med flere kolleger.

Himkok er nå ranket som den 42 beste baren i verden. To andre skandinaviske barer kom også med på lista. Linje Tio i Stockholm er på 25 plass, mens den anerkjente baren Ruby i København ligger på 44 plass.

Barunivers

Bak den anonyme inngangsdøra ved Storgata finner du et barunivers på tilsammen 700 kvadratmeter.

Her finner du stramme bartendere i hvite laboratoriefrakker, mange har reist langt for å lære mer om cocktails i Norge.

Himkok har utvidet gradvis og serverer nå drinker over to etasjer og fra to utebarer, blant annet fra en helårsåpen ciderbar i en bakgård fra 1837.

I et rom i annen etasje finner du også en vaskekte barberer, om behovet skulle inntreffe over en drink.

Eget destilleri

Til tross for hjemmebrent-assosiasjonen i navnet, har Himkok eget destilleri som produserer akevitt, gin og vodka, helt lovlig. Destilleriet var utgangspunktet da baren ble startet.

- Vi ville lage håndverksprit for cocktails og har blant annet utviklet egen gin for martinier og en akevitt for gimletcocktail, forteller daglig leder Yunus Yildiz.

Det er inngått avtale om eksport til Tyskland. Ifølge Yildiz står også andre land for tur

Spanjol Norges beste bartender

Hittil i år har baren servert 140 000 cocktails, de fleste laget for hånd. Resten såkalte taptails, det vil si drinker som er gjort ferdig på forhånd og deretter tappet.

- Når mange hundre gjester er innom på en kveld, er dette løsningen. Vi har jobbet hardt med kvaliteten på drinkene og får gode tilbakemeldinger, sier Yildiz.

Blant de rundt 40 ansatte finner du bartendere fra USA, Frankrike, Tyskland, Spania og en rekke andre land.

Blant de ansatte er årets bartender-norgesmester, Antonio Naranjo Nevares fra Spania og NM-finalist Radko Urbanyak fra Slovakia.

Baren har også startet lærlingprogram i samarbeid med en spansk skole.

EGEN SPRIT: Cocktailen lages av sprit fra eget destilleri. Spriten skal snart eksporteres, blant annet til Tyskland. Foto: ENDRE VELLENE Vis mer

Uglamorøs beliggenhet

Bakgrunnen for den anonyme inngangen er ifølge Yildiz at gata «ikke er blant Oslos beste.» Man ønsket i starten å ligge lavt.

- Alle er velkomne hos oss, men vi ønsker oss kunder som setter pris på kvalitet i glasset, ikke rølpefyll, sier han.

- Setter Norge på kartet

Barsjef Øyvind Rage på Bristol hotell synes det er flott å se hva Himkok har oppnådd på kort tid.

- Oslo er et blomstrende sted om dagen og det er virkelig gledelig at Himkok tar en slik pris, sier han.

Bristol Bar har laget en barmeny med signaturdrinker fra andre barer i Oslo, blant annet Himkok. Menyen gir hotellgjestene en smakebit fra Oslos barer og gir anbefalinger om hvor de bør gå..

- Gjester som har besøkt Himkok kommer alltid tilbake med et stort smil, sier Rage.

STOLT KONKURRENT: Barsjef Øyvind Rage synes Himkok fortjener uttelling etter målrettet innsats. Foto: ARCUS        Vis mer

Barsjef Anne Maurseth på Pigalle bar i Oslo applauderer også den prestisjefylte plasseringen.

- Himkok har et av de meste hardtarbeidende teamene jeg vet om. De jobber målrettet og effektivt og får til fine ting, sier hun.

Maurseth skulle selv gjerne vært på listen, og håper det kan skje om noen år.

STOLT: Plasseringen til Himkok setter Norge på drinkekartet internasjonalt, mener barsjef Anne Maurseth. Foto: PRIVAT Vis mer

Hun ser på plasseringen som oppmuntring for bransjen.

- Ingen andre i Norge har fått til dette. Dette er supergøy for oss rundt, sier hun.

Les mer: Kåret til verdens beste bar for fjerde gang