VELKOMMEN: Flere nordmenn har allerede vært på besøk på The Black Swan. Alle foto: The Black Swan.
VELKOMMEN: Flere nordmenn har allerede vært på besøk på The Black Swan. Alle foto: The Black Swan.Vis mer

Til topps på Tripadvisors liste for 2017

Bak dette treet skjuler verdens beste restaurant seg

Da mor og far ga opp å drive spisestedet på det lille tettstedet i England, brettet sønnene på 17 og 18 år opp ermene og tok over driften. Det betalte seg.

(Dagbladet): Det er ikke alltid i livet man ser stien mens man går, men den er der. Langt unna det yrende luksusrestaurant-livet i London, en god timers kjøring nordøst fra Leeds, forbi mange tettsteder og der asfalten den siste biten er byttet ut med grus; der først kommer du til den bortgjemte perlen som brukerne av TripAdvisor mener er verdens aller beste restaurant!

- Det er en glede å kunne fortelle at flere nordmenn allerede har vært på besøk hos oss på The Black Swan, og det selv før vi denne uka ble beæret med så flott pris, sier Rachel Smith som jobber i restauranten.

GODE VENNER: Brødrene James og Tommy Banks var tenåringer da de tok over familiebedriften. En av de store suksessene var å satse på kortreist mat.
GODE VENNER: Brødrene James og Tommy Banks var tenåringer da de tok over familiebedriften. En av de store suksessene var å satse på kortreist mat. Vis mer

At et ukjent serveringssted i Olstead, North Yorkshire, skulle kapre den gjeveste førsteplassen på Tripadvisors liste, har ført til at telefonen til det kombinerte restaurant- og overnattingsstedet kimer konstant.

Tenåringsbrødre gjorde suksess

- Men hvis det er noen som leser Dagbladet og tenker at det hadde vært hyggelig å besøke den engelske landsbygda og oss, kan man bestille bord tre måneder på forhånd. Vi serverer middag sju dager i uka, og lunsj på lørdager. Fortsatt har vi grei kapasitet midt i uka, men i helgene begynner det å fylle seg opp, medgir en overlykkelig Rachel Smith.

SKRYT: - Utrolig fristende og uvanlig spennende kombinasjoner, heter det i juryens beskrivelse av maten på The Black Swan.
SKRYT: - Utrolig fristende og uvanlig spennende kombinasjoner, heter det i juryens beskrivelse av maten på The Black Swan. Vis mer

Det lille tettstedet er opprømte over at Tripadvisors brukere har gitt nettopp The Black Swan så flotte tilbakemeldinger.

For så sent som i 2006 fryktet mange at familiebedriften ikke lenger var flyvedyktig: En dag bestemte foreldrene til James og Tommy Banks at de ikke maktet å stå på lenger. Men sønnene - som den gang kun var 17 og 18 år gamle - ville det annerledes.

Og med iherdig jobbing både sent og tidlig kan de nå konstatere at restauranten deres som den første i England er blitt kåret til verdens beste.

Brødrene har i flere år hatt en gyllen fordeling av oppgavene seg i mellom; James tar seg av overnattingsgjestene, mens Tommy sørger for at menyen og kjøkkenet stadig tiltrekker seg flere gjester.

HØSTER EGEN MAT: Brødrene Banks har tatt i bruk foreldrenes store landbrukseiendom - slik at de er selvforsynte med alt fra rødbeter, artisjokker og poteter, til pynt til maten.
HØSTER EGEN MAT: Brødrene Banks har tatt i bruk foreldrenes store landbrukseiendom - slik at de er selvforsynte med alt fra rødbeter, artisjokker og poteter, til pynt til maten. Vis mer

Fra sykdom til seier

- I begynnelsen hadde vi ikke en idè om hva vi holdt på med, så det ble til at vi inviterte kompisene våre på besøk for å drikke oss fulle! erindrer Tommy Banks i et intervju med avisa The Telegraph.

Det som gjør historien ekstra imponerende, er at kjøkkensjef Tommy Banks lider av ulcerøs kolitt, en kronisk betennelsessykdom i endetarm og tykktarm. Sykdommen har gjort at 27-åringen tre ganger er blitt operert, og vært mye inn og ut av sykehus.

Et drøyt tiår senere kan innehaverne av The Black Swan konstatere at ingen er bedre til dem når det gjelder å bringe god mat på bordet. Spisestedet har tidligere en Michelin-stjerne, og har i lang tid vært kjent for å ha masse kortreist fra egen hage på menyen.

- Vi har jobbet iherdig for å gjøre stedet vårt til en egen destinasjon, fordi ingen ville ha reist helt hit bare for å gå på en hyggelig pub, sier Tommy Banks i intervjuet med The Daily Telegraph.

Han fikk sin første Michelin-stjerne allerede som 24-åring. Trip Advisor-prisen verdsettes ekstra høyt:

- Å vinne denne utmerkelsen er en stor ære. Det som gjør den helt spesiell, er at den er gitt på grunn av tilbakemeldinger fra gjestene våre, konstaterer Banks fornøyd.

FRUKTBART: - Jeg var veldig spent, men bestemte meg for å stå på alt jeg kunne for å gjøre restauranten til en suksess, sier Tommy Banks.
FRUKTBART: - Jeg var veldig spent, men bestemte meg for å stå på alt jeg kunne for å gjøre restauranten til en suksess, sier Tommy Banks. Vis mer

Trip Advisor fremholder at vinner-restauranten ble valgt basert på millioner av anmeldelser som brukere over hele verden har lagt igjen på nettsiden i løpet av de siste 12 månedene.