Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Konditor og kakeblogger Elin V. Nilsens beste triks: Slik lykkes du med Kvæfjordkaka

Bak til 17. mai: Elins himmelske Kvæfjordkake

Det er ikke uten grunn at denne kaka også kalles for «Verdens beste»...

FESTKAKE: Nordmenn elsker Kvæfjordkake. Her får du konditor Elin Vatnar Nilsens beste tips til hvordan du lykkes med fristelsen, som av Nitimens lyttere en gang  ble kåret til Norges nasjonalkake. Foto: Elin Vatnar Nilsen 
FESTKAKE: Nordmenn elsker Kvæfjordkake. Her får du konditor Elin Vatnar Nilsens beste tips til hvordan du lykkes med fristelsen, som av Nitimens lyttere en gang  ble kåret til Norges nasjonalkake. Foto: Elin Vatnar Nilsen  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Mange tror det er vanskelig å få til Kvæfjordkaka. Det gjorde jeg også, før jeg lærte å bake den av svigermor. Allerede ved første forsøk gikk det overraskende greit, forteller konditor, kakeblogger og nybakt forfatter av boka «Alle kan bake», Elin Vatnar Nilsen.

17.mai-frokosten du lager klar kvelden før

LÆRTE AV SVIGERMOR: - Kvæfjordkaka er enklere enn du tror, beroliger Elin Vatnar Nilsen. FOTO: krem.no
LÆRTE AV SVIGERMOR: - Kvæfjordkaka er enklere enn du tror, beroliger Elin Vatnar Nilsen. FOTO: krem.no Vis mer

Følger du noen enkle råd, er det ifølge Elin ingen kunst å få til den populære kaka med smak av marengs, vaniljekrem og mandler.

- Marengsen må absolutt piskes i en helt ren bolle. Ikke bruk den bollen du lagde kakerøren i. Er det fettrester i bollen blir ikke marengsen stiv.

Se dette knepet for hvordan marengsen garantert blir stiv

Marengsen på kaka skal bli sprø og fin, og for å få til dette er det viktig at marengslaget ikke er for tykt. Da vil den ikke tørke slik den skal under stekingen.

Tradisjonsrik feiring

- Bruk derfor en bakeplate eller form som er stor nok, slik at marengsen blir fordelt over en stor flate. For garantert å lykkes med sprø kake bør du legge kakesiden, ikke marengssiden, opp når kremfyllet skal smøres på, fortsetter den tidligere norgesmesteren i konditorkunst for juniorer.

Elin feirer nasjonaldagen på tradisjonelt vis sammen med familien hjemme på Jessheim, nord for Oslo. Tobarnsmoren har lang erfaring som 17.mai-komitemedlem, og hun vet godt hvilken kake som selger aller best på skolearrangementene:

- Sjokoladekake i langpanne med mye sjokoladekrem og strøssel på!

Når familien samles til festlige anledninger hjemme, står det som regel bløtkake på bordet. Både fordi det er tradisjon, men også fordi det er noe av det beste Elin vet.

- Når bløtkaka står på bordet er det fest. Men da jeg nylig bladde gjennom noen gamle album med svarthvittbilder slo det meg at kaka som gikk igjen på bildene var kransekaka. Det er fint å se at selv om vi har fått mange nye kakeslag her i landet, så spiser vi fremdeles mange av de samme kakene som for femti år siden. Og kransekaka er vel den norskeste av dem alle, sier Elin.

Rullekake enklest

- Hvilken festkake er enklest å slå sammen i en fei?

- Rullekake med krem. Det går på under en halvtime. Bunnen stekes på fem til sju minutter, og blir kald på et blunk. Legg på litt pisket krem, strø på rikelig med bær, rull sammen og stryk resten av kremen utenpå kaken. Pynt med masse frukt og bær, og vips, så var festkaka ferdig.

- Har du noe pyntetips til 17. mai-kaka?

NY BOK: Elin ga nylig ut bakebok, basert på oppskriftene fra bloggen. 
NY BOK: Elin ga nylig ut bakebok, basert på oppskriftene fra bloggen.  Vis mer

- Hvis du vil gjøre det enkelt legger du på noen blå fioler rett før kaka skal på bordet. Mengder med blåbær og jordbær gjør seg godt på en kremkake. Legger du på noen hvite marengs, gjerne ferdigkjøpte, får du en kake i flaggets farger.

- Har du et sukkerbrødtriks? Hva er det lett å tabbe seg ut på?

- Den ene feilen vi gjør er at vi blander inn melet med mikseren. Da slås all lufta ut av massen, og kaka vil ikke heve som den skal i ovnen. Den andre feilen vi ofte gjør er at vi steker bunnen for kort. Da faller den sammen og det dannes et krater i midten. Alle kakebunner vil falle noe sammen etter steking, men legger du den opp ned når den kommer ut av ovnen får du en jevnere bunn. Ikke snu den før den er helt avkjølt.

Baking i sjømannskirken

Hun har bakt noen kaker opp gjennom årene, Elin. Både i jobb i inn- og utland, og ikke minst til egen blogg, krem.no.

HOLDER STAND: Kvæfjordkaka er en av Norges mest populære kaker, med smak av sprø marengs og vaniljekrem. FOTO: Elin Vatnar Nilsen
HOLDER STAND: Kvæfjordkaka er en av Norges mest populære kaker, med smak av sprø marengs og vaniljekrem. FOTO: Elin Vatnar Nilsen Vis mer

- Jeg jobbet på Sjømannskirken i London i en periode, og til 17. mai skulle det bakes tretti bløtkaker. Da lagde jeg alle kakene samtidig, som på et samlebånd, og dekorerte med jordbær, blå druer og krem, formet som det norske flagg.

- I sjømannskirkene verden over er 17. mai en kjempestor begivenhet. Hele staben pluss mange frivillige deltar i forberedelsene. Det ble en stor dugnad med å rense og skjære bær, piske krem og dele opp kakebunner. Jeg elsker å jobbe på denne måten, og kakene ble en kjempesuksess. Ryktene vil ha det til at de fremdeles dekorerer 17. mai-bløtkakene på samme måte – tyve år etter.

- Har du en kake du stadig vender tilbake til?

- Jeg har et knippe jeg alltid vender tilbake til, og tror det ofte er sånn i de fleste familier. Den aller største favoritten heter Sarah Bernhard. Sjokoladekrem på mandelbunn. Blir aldri lei av den lille lekre kaka der.

LES OGSÅ:

En grillbuffet er genialt når du har invitert mange

Mange gjester? Slik beregner du mengden mat