PÅ HJEMMEBANE: - Jeg vil ha mange barn, sier bakeblogger Ida Gran-Jansen, som blir mor for første gang i mars.
PÅ HJEMMEBANE: - Jeg vil ha mange barn, sier bakeblogger Ida Gran-Jansen, som blir mor for første gang i mars.Vis mer

Åpen om det nye livet:

Bake-Ida var hos kjærestens familie da den søte hemmeligheten kom for dagen: - Kan ikke slutte nå

Ida Gran-Jansen har vært stjerne i flere tv-serier. Nå gjør hun plass for en ny hovedrolleinnehaver.

I fjor så du henne sveve over parketten i «Skal vi danse», og kjempe for tilværelsen i «Kjendis-Farmen». Ida Gran-Jansens store TV-gjennombrudd kom likevel allerede i 2013, da kakebloggeren bakte seg til seier i «Hele Norge baker».

Bake-Ida var hos kjærestens familie da den søte hemmeligheten kom for dagen: - Kan ikke slutte nå

- Seieren i bakekonkurransen var starten på en helt ny tilværelse for meg. Det var på dette tidspunktet jeg skjønte at jeg trivdes foran tv-kameraene, forteller Gran-Jansen.

Det var også i dette året at hun la inn sine første kakeoppskrifter på det som skulle komme til å bli en av Norges mest leste bakeblogger, idagranjansen.com.

Utallige blogginnlegg, to bøker, diverse tv-opptredener og 105 000 instagramfølgere senere tar hun i mot Dagbladet i sin nyoppussede leilighet på toppen av Grünerløkka, sentralt i Oslo. Her har hun og samboeren, lærerutdannede Eirik Lyssand, bodd siden i sommer. Nylig slapp de nyheten om at de venter familieforøkelse i mars.

Vil ha mange barn

- Jeg merket det fort på kroppen at jeg var gravid, forteller hun, og stryker over den runde magen under den vide toppen.

MATGLAD: - Hvert måltid er en liten fest, synes Ida Gran-Jansen, som i disse dager lanserer sin nye kokebok.
MATGLAD: - Hvert måltid er en liten fest, synes Ida Gran-Jansen, som i disse dager lanserer sin nye kokebok. Vis mer

- Den endelige bekreftelsen fikk vi da vi tok testen under et besøk hjemme hos Eiriks familie på Jørpeland i Ryfylke. Først fortalte vi det til Eiriks mor, deretter til min familie. En spesiell dag, forteller Gran-Jansen, som foreløpig ikke vil røpe om det blir gutt eller jente.

At hun vil ha mange barn, er derimot ingen hemmelighet. Selv kommer hun fra en søskenflokk på fire, og ser det ikke som usannsynlig at hun selv ender opp med det samme.

- Jeg vil ha minst tre. Samtidig vet jeg at dette kanskje er en litt eplekjekk uttalelse, så lenge jeg ikke en gang har født mitt første. Jeg har nok av venninner som har sagt det samme, men som har forandret mening etter at de har smakt på livet med barn, jobb og hverdag.

Hun er over halvveis til termin, og synes tiden går fort. Men mens enkelte andre kjendisbloggere bruker sine nyfødte for det de er verdt for sponsorene, er ikke dette aktuelt for Gran-Jansen.

- Nei. «Dette må du ha i føde-bagen» og lignende, sponsede babyinnlegg vil du aldri finne på min blogg. Jeg har ikke behov for å bruke barnet som trekkplaster.

Hverdagsromantikk

Bryllupsplaner? Ikke foreløpig, skal vi tro Gran-Jansen:

- Jeg kommer aldri til å bli den giftegale typen som går bananas med kjoler og svært selskap. Det kan godt hende vi gifter oss, men det haster ikke. En forlovelse er nok mer aktuelt, og jeg kan godt være forlovet lenge, sier hun.

Hun legger ikke skjul på at hun setter pris på litt hverdagsromantikk, og det behøver ikke å være av den storslagne typen. Hun liker å få blomster. Han liker at hun baker boller. Mer skal det ikke til.

REALITYDELTAKER: Gran-Jansen skulle egentlig vært med på Camp Senkveld på TV2s Senkveld med Helene og Stian denne høsten, men graviditeten satte en stopper for dette.
REALITYDELTAKER: Gran-Jansen skulle egentlig vært med på Camp Senkveld på TV2s Senkveld med Helene og Stian denne høsten, men graviditeten satte en stopper for dette. Vis mer

Utenfor vinduene faller snøen over Paulus kirke. Gran-Jansen tasser rundt i lune pelstøfler, serverer presskaffe, og forteller om oppussingsarbeidet i leiligheten. De er snart i mål. Bare noen lamper og bilder på veggene mangler.

I en stabel på gulvet ligger hennes nye bok-baby, «Kjempegodt - Helt enkelt». Mellom permene har hun samlet sine personlige oppskriftsfavoritter, både av det søte og salte slaget.

- Enkle, gode oppskrifter til folket, laget av ingredienser du langt på vei får tak i der du vanligvis handler, kommenterer hun

Og mens hun helt i starten av sin bloggerkarriere knipset matbildene med telefonen, fotograferer hun nå med proft utstyr. Alle bildene i boken er tatt hjemme på kjøkkenet av forfatteren selv.

- Det beste jeg vet er når jeg får skryt for matbildene mine av andre fotografer. Jeg er jo tross alt selvlært.

Kompliment fra ukjent mann

Et annet og uventet kompliment hun aldri glemmer, kom fra en fremmed mann på en flyplass i Danmark:

- You made my day just by looking at you, kom han bort til meg og sa, før han snudde og gikk. Det glemmer jeg aldri.

FRIHET: - Friheten er det beste ved jobben min, sier bakebloggeren.
FRIHET: - Friheten er det beste ved jobben min, sier bakebloggeren. Vis mer

Gran-Jansen er glad i luft under vingene, og kom for ikke lenge siden hjem fra ferie i Sør-Afrika sammen med samboeren.

Bloggeren framstår som en dame som har orden på det meste. Slik vil hun også gjerne bli oppfattet, forteller hun.

- Jeg er relativt ordentlig av meg. Ambisiøs. Psykisk sterk. En som får til ting. Som type trives jeg både alene og i selskap med andre. Jeg kaller meg selv en sosial introvert.

Ingrediensene som må til i et godt liv, har hun klart for seg:

- Trygghet. Både i forhold til økonomi og familieliv. Sinnsro. Forutsigbarhet i det uforutsigbare. Gode venner.

Humor og latter er krydderet i tilværelsen, og også noe av det hun falt for ved samboeren, Eirik.

- Han er veldig morsom. I tillegg setter jeg pris på at han er så trygg på seg selv. Jeg liker folk med selvtillit. Folk som tør å være seg selv.

Mammaperm i det blå

Sitter du på café på Løkka, og synes det er noe kjent ved hun som jobber konsentrert over tastaturet på nabobordet, har du sannsynligvis rett. Ida Gran-Jansen sitter ofte ute og skriver på blogginnleggene sine.

Det aller beste ved jobben hennes, er nemlig friheten. Ulempen er at hun ikke uten videre kan ta full mammaperm, slik andre med vanlig jobb kan.

- Jeg kan ikke la bloggen ligge død i et helt år. Da går den ned for telling, og leserne forsvinner.

Hun jobber hardt og målbevisst, sier hun, men er ennå ikke helt der hun vil være:

- Hvor jeg er om ti år? Da er jeg godt etablert i markedet med egne produkter. Bakeutstyr, kjøkkenting og ulike typer ferdigproduserte kakeprodukter av høy kvalitet. Forhåpentligvis har jeg et eget kombinert utsalgs- og serveringssted. Ikke en vanlig café, men noe som vil gi meg en trygg og god inntekt på lang sikt.

Gran-Jansen bryr seg lite om trender. Hun går etter egen nese.

- Min filosofi er enkel. Det jeg presenterer skal smake godt, og være enkelt å lage. På min blogg finner du ikke kaker med glorete trekk i sukkerfondant, overdekorerte kjeks eller kaker som ser ut som en Mario Kart.

Lærte mye av Pascal

Fikk hun sjansen, ville hun gjerne lært mer om brødbaking. Hun har ikke helt dreisen på grovbrød, medgir hun. De blir ofte alt for tunge.

Noen forbilder i bakeverdenen har hun ikke.

- Jeg er opptatt av å gjøre min egen greie. De som tør, går sin egen vei.

Men hun lærte mye av Pascal Dupuy, som var dommer da hun var med i tv-serien «Hele Norge baker».

- Han lærte meg mye om smakens betydning. At smaken i et bakverk er alfa og omega. Jeg husker ham som veldig streng i begynnelsen, men også som veldig dyktig og inspirerende. Det var viktig for meg å imponere ham.

Og det gjorde hun jo, for Gran-Jansen gikk seirende ut av konkurransen, og er kanskje den som har markert seg sterkest i ettertid av alle sesongenes vinnere. Utgivelse av bakebok var en del av premien, men Gran-Jansen benyttet også sjansen til å gjøre en helomvending i karriereplanene. Den nyutdannede økonomen knøt forkleet rundt livet, og hoppet ut i det usikre livet som blogger på heltid med slikkepotten høyt hevet. Det har hun aldri angret på.

Sulten på noe godt? Søk her!