Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Det søte liv-Kristines beste kaker og boller til 17. mai-festen

Bakedronningens favoritt: - Av 3700 oppskrifter er dette den mest populære kaka

Kakefristelsen som får mest oppmerksomhet på Kristine Ilstads kakeblogg har mandelbunn, sjokoladefyll - og kan bakes i god tid før festen. 

MEST POPULÆR: Ingen kaker på Kristine Ilstads bakeblogg vekker så mye interesse som Sarah Bernhardt i langpanne.  Foto: Christina Børding og Det søte liv
MEST POPULÆR: Ingen kaker på Kristine Ilstads bakeblogg vekker så mye interesse som Sarah Bernhardt i langpanne.  Foto: Christina Børding og Det søte liv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det lakker mot kakedagen over alle kakedager - 17. mai. I kjøkken over hele landet skal det mikses, blandes og pyntes kaker til den store gullmedalje.

- Ingen tvil om at nå er det høysesong ja, sier en av landets aller største bakebloggere, Kristine Ilstad.

Glad i Pavlova-kake? Prøv disse tre variantene!

Til daglig jobber hun fulltid som skattejurist, men på fritiden går det i kaker og oppskrifter. Kristine driver bloggen Det søte liv, og kan notere seg en dobling av lesere i ukene før nasjonaldagen. I rene tall betyr dette så mye som opp mot 50 000 kakeglade lesere hver dag. Alle er på jakt etter det samme: Den gode kakeoppskriften.

LIDENSKAP: - Baking er en medfødt lidenskap, sier bloggeren Kristine Ilstad. Foto: Christina Børding
LIDENSKAP: - Baking er en medfødt lidenskap, sier bloggeren Kristine Ilstad. Foto: Christina Børding Vis mer

Medfødt lidenskap

Og sjansen for at de finner det de leter etter på Kristines blogg, er stor. Hun har over 3700 oppskrifter å velge i. Mest populær av dem alle akkurat nå er klassikeren Sarah Bernhard, men i en spesialvariant, med sjokoladekrem - bakt i langpanne. (Se oppskrift lenger ned i saken.)

- Hva står på ditt eget kakebord 17. mai, Kristine?

- Pavlova!

At Kristines forhold til det søte liv er dypt og inderlig, er det ingen tvil om . «Lidenskapelig», sier hun selv om sitt forhold til baking.

- Det dreier seg om en medfødt lidenskap. Jeg leste kakebøker på sengen da jeg var liten, og bakte 30 kaker til min egen konfirmasjon, forteller Kristine.

- Hvorfor blogg?

- Jeg startet Det søte liv i 2004, som er året datteren min ble født. Ideen kom da jeg var hjemme i mammapermisjon. Jeg fikk lyst til å samle min egen database med oppskrifter på nettet, og begynte med en nettside, for på den tiden fantes det ikke blogger. Men funksjoner som det å kunne poste flere bilder per kake, og å åpne opp for kommentarer fra leserne, kom først da jeg omprogrammerte hele nettsiden i 2013.

Mye kultur i kaker

- Hvilken festkake baker du oftest?

- Jeg baker som regel nye ting hele tiden. Men Verdens beste og Pavlova i litt ulike varianter er det mange som ber meg om å ta med, så da gjør jeg jo det.

- Hva slags forhold har du til norske kaketradisjoner?

«- Gjærbakst eller kakebakst? Ja takk, begge deler!» Kristine Ilstad

- Jeg er veldig glad i tradisjonelle, norske kaker, og har som formål å formidle både norske og utenlandske kakeklassikere på bloggen. Det er mye kultur i kaker, og det fine er at en god kakeoppskrift aldri går av moten, uansett hvor gammel den er.

- Hvor reiser du gjerne for å spise kake?

- Jeg elsker å utforske og smake på utenlandske kaker, så når jeg er på reise oppsøker jeg alltid cafeer og konditorier. Siste svært så vellykkede opplevelse var da jeg var i Moskva i mars i år og besøkte Café Tchaikovsky. For noen nydelige kaker!

Størsteparten av Det søte livs lesere er kvinner i alle aldre, forteller bloggeren.

- Jeg trodde egentlig at kjerneleserne var hjemmeværende husmødre, men ser med glede at bloggen er veldig populær blant unge jenter også. Siden jeg selv er i full jobb på dagtid, er oppskriftene mine nokså greie å få til selv om dagene er travle, og man er i full jobb.

Ny bok på trappene

Mange tror at Kristine ikke gjør særlig annet enn å bake.

- Ja, jeg baker mye, men ikke på langt nær hver dag, slik mange tror. Kanskje to dager i uken i snitt. Men når jeg først baker, blir det gjerne tre-fire kaker om gangen.

KONFEKTKAKE: Langpannekaka med mandelbunn og sjokoladefyll er fin å ha på lur i fryseren. Foto: Det søte liv
KONFEKTKAKE: Langpannekaka med mandelbunn og sjokoladefyll er fin å ha på lur i fryseren. Foto: Det søte liv Vis mer

Kristine har allerede samlet 200 av oppskriftene sine i en bok som ble utgitt i forbindelse med bloggens tiårsjubileum i 2014, «Det søte liv - Kristines favoritter». nå er hun i innspurten med en ny bok.

- Det blir en slags videreføring av den første boken min, med minst like mange oppskrifter i gjenkjennelig stil fra bloggen.

LES OGSÅ:

Konditorens beste triks: - Slik lykkes du med Kvæfjord-kaka

Nøttebunn - slik du aldri har smakt den før