Bakterie-ekspert om vaskeklut:
- Middelet er en miljøtrussel

- Bytt ofte og vask med høy temperatur, er bedre hevder hun.

IKKE ALLE KLUTER TIL: Hanne Karlsen er universitetslektor ved institutt for bioteknologi og matvitenskap og mener at man bør styre unna enkelte vaskemidler når man rengjør kluter. Foto: NIBM/Shutterstock
IKKE ALLE KLUTER TIL: Hanne Karlsen er universitetslektor ved institutt for bioteknologi og matvitenskap og mener at man bør styre unna enkelte vaskemidler når man rengjør kluter. Foto: NIBM/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bruker du kluten til å vaske opp etter råvarer, på gulv og andre overflater uten at den byttes ut? Vasker du ikke hendene etter du har brukt kluten før du spiser? Da kan kjøkkenkluten fort bli en bakteriebombe, og potensiell kilde til sykdom.

- Bakterier formerer seg hvis de får næring, fuktighet og tid. I en kjøkkenklut som ligger fuktig og uren vil bakteriene trives veldig godt. Alt vi har tilført kluten kan bakteriene bruke til næring, forteller Hanne Karlsen, universitetslektor ved institutt for bioteknologi og matvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Selv om mange uheldige omstendigheter skal sammenfalle for at man skal bli syk av kjøkkenkluten, forteller Karlsen at dette kan skje dersom kluten kommer i kontakt med råvarer som kjøtt, fisk, grønnsaker, gulv eller utemiljø. Kommer kluten deretter borti mat som skal spises, eller hendene dine under håndtering av mat, kan man få i seg sykdomsframkallende bakterier.

- Unngå antibakterielle vaskemidler

For å unngå dette råder universitetslektoren at man skyller kluten grundig i lunkent vann, og vrir den godt om før den henges opp til tørk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer