Bakterie-ekspert om vaskeklut:
- Middelet er en miljøtrussel

- Bytt ofte og vask med høy temperatur, er bedre hevder hun.

IKKE ALLE KLUTER TIL: Hanne Karlsen er universitetslektor ved institutt for bioteknologi og matvitenskap og mener at man bør styre unna enkelte vaskemidler når man rengjør kluter. Foto: NIBM/Shutterstock
IKKE ALLE KLUTER TIL: Hanne Karlsen er universitetslektor ved institutt for bioteknologi og matvitenskap og mener at man bør styre unna enkelte vaskemidler når man rengjør kluter. Foto: NIBM/ShutterstockVis mer

Bruker du kluten til å vaske opp etter råvarer, på gulv og andre overflater uten at den byttes ut? Vasker du ikke hendene etter du har brukt kluten før du spiser? Da kan kjøkkenkluten fort bli en bakteriebombe, og potensiell kilde til sykdom.

- Bakterier formerer seg hvis de får næring, fuktighet og tid. I en kjøkkenklut som ligger fuktig og uren vil bakteriene trives veldig godt. Alt vi har tilført kluten kan bakteriene bruke til næring, forteller Hanne Karlsen, universitetslektor ved institutt for bioteknologi og matvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

MINIMUM 60: Bruk minst 60 grader når du vasker kluter, sier Hanne Karlsen, universitetslektor ved institutt for bioteknologi og matvitenskap.
MINIMUM 60: Bruk minst 60 grader når du vasker kluter, sier Hanne Karlsen, universitetslektor ved institutt for bioteknologi og matvitenskap. Vis mer

Selv om mange uheldige omstendigheter skal sammenfalle for at man skal bli syk av kjøkkenkluten, forteller Karlsen at dette kan skje dersom kluten kommer i kontakt med råvarer som kjøtt, fisk, grønnsaker, gulv eller utemiljø. Kommer kluten deretter borti mat som skal spises, eller hendene dine under håndtering av mat, kan man få i seg sykdomsframkallende bakterier.

SKUMMEL UTVIKLING: Ny forskning fra Harvard-universitetet viser at E. coli bakterien kan utvikle kraftig resistens ekstremt raskt. Mange er bekymret for dette og mener at utviklingen av antibiotika nå må gå raskere. Video: Harvard Medical School: http://hms.harvard.edu/news/bugs-screen Vis mer

- Unngå antibakterielle vaskemidler

For å unngå dette råder universitetslektoren at man skyller kluten grundig i lunkent vann, og vrir den godt om før den henges opp til tørk.

- Ved skylling fjerner du næringsstoffene som bakteriene trenger, og når du vrir opp kluten fjernes vannet som bakteriene er avhengig av. At kluten tørker fort bidrar til at bakteriene ikke får mulighet til å formere seg, sier hun.

Karlsen anbefaler at kluten vaskes på minimum 60 grader, og at den ikke brukes til å fjerne matsøl eller til å tørke råvarer.

- Å la kluten ligge i klorvann gir flekkfrie kluter, men klor har usikker virkning på bakterier. Bruk av antibakterielle vaskemidler er helt unødvendig. De representerer heller en miljøtrussel ved at spredning av dem i naturen kan bidra til at bakterier blir motstandsdyktige mot desinfeksjonsmidler og antibiotika.

- Bytt og vask hender

Solveig Langsrud, seniorforsker ved Nofima, forteller at kluten ofte er blant produktene på kjøkkenet med høyest bakterievekst.

VOKSER IKKE: Seniorforsker ved Nofima Solveig Langsrud forklarer hvorfor kluten bør være tørr.
VOKSER IKKE: Seniorforsker ved Nofima Solveig Langsrud forklarer hvorfor kluten bør være tørr. Vis mer

- Det skyldes at vi bruker kluten til å samle opp smuss som inneholder både bakterier og bakteriemat. Bakterier vil fortsette å vokse i en fuktig klut som ikke er ren, og meget fort i romtemperatur, sier hun.

For å unngå høy bakterievekst bør man bytte klut dersom den har blitt brukt til å tørke opp noe som kan inneholde bakterier og virus.

- Bruker du kluten til å tørke opp etter for eksempel en katt, oppkast, jord, eller rått kjøtt bør den byttes ut med en gang, og du bør vaske hendene. Noen velger å bruke kjøkkenpapir for å tørke opp denne type smuss.