TACO-MISS. Et manglende dokument gjorde at BAMA valgte å destruere 60.000 poser med ost, tacohips og dressing som skulle ha vært pakket i denne type salat. Foto: BAMA
TACO-MISS. Et manglende dokument gjorde at BAMA valgte å destruere 60.000 poser med ost, tacohips og dressing som skulle ha vært pakket i denne type salat. Foto: BAMA Vis mer

Mattilsynet konfiskerte containere:

BAMA tråkket i salaten med ost og tacochips: - Kastet alt

En kommunikasjonssvikt gjorde at BAMA måtte ødelegge 60 000 poser med taco og ost.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nordmenn elsker taco og Gullrekka på fredagene. Men det gikk ikke helt som planlagt da BAMA tidligere i høst bestilte 60 000 poser fylt med ost, tacochips og dressing fra USA og skulle putte dem i sin Meksikansk Kit-pose: Lenge før den potensielle fredagsfavoritten havnet på stuebordet ditt, gjorde en bommert at maten havnet et helt annet sted enn tiltenkt.

<strong>KONTROLL:</strong> I containeren fra USA var det ulike produkter, men det var kun det ene produktet som inneholdt ost som var grensekontrollpliktig. Foto: Mattilsynet
KONTROLL: I containeren fra USA var det ulike produkter, men det var kun det ene produktet som inneholdt ost som var grensekontrollpliktig. Foto: Mattilsynet Vis mer

Det var BAMA Salater selv som torsdag 23. august rutinemessig kontaktet Mattilsynet, da deres container fylt med småposer med tacochips, ost og dressing hadde ankommet Oslo havn og oppdaget at det manglet et obligatorisk helsesertifikat for osten. Dette skal dokumentere at osten ikke utgjør en helsefare for mennesker og dyr.

Vekten stemte ikke

På et møte fire dager seinere var det kommet et helsesertifikat for varepartiet. Dette var utstedt ca. seks uker etter at containeren hadde forlatt USA og var derfor ikke gyldig.

<strong>KRYSTALLKLART REGELVERK:</strong> Grenseveterinær Joachim Rummelhof Johnsen.
KRYSTALLKLART REGELVERK: Grenseveterinær Joachim Rummelhof Johnsen. Vis mer

Dermed måtte varepartiet med 5901 kilo ost avvises fra EU og EØS.

Saken blir først offentlig kjent gjennom Dagbladet i dag:

<strong>IMPORT:</strong> Det var ost av denne typen som ble avvist av Mattilsynet. Bildet stammer fra et helt likt vareparti fra 2017 som ble godkjent for import. Foto: Mattilsynet
IMPORT: Det var ost av denne typen som ble avvist av Mattilsynet. Bildet stammer fra et helt likt vareparti fra 2017 som ble godkjent for import. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Et helsesertifikat utstedt før varepartiet forlater USA innebærer at amerikanske myndigheter har gjennomført eller har hatt anledning til å inspisere varepartiet før det sendes ut fra landet. Kun slik er man er trygg på alle regler rundt animalske produkter er oppfylt, og at det ikke er noen helsefare ved å sende det ut. Å utstede helsesertifikatet etter at containeren har forlatt landet, har derfor dessverre ingen verdi, forteller grenseveterinær Joachim Rummelhof Johnsen.

Sammen med to kolleger var han ansvarlig for kontrollen av det omtalte varepartiet med adresse BAMA Salater.

Inspektørene stusset også på feil i det ettersendte helsesertifikatet, fordi vekten ikke stemte overens med annen dokumentasjonen for varepartiet. I midten av september måtte derfor containeren fraktes til grensekontrollen ved Oslo havn, og deretter tømmes fullstendig.

Det grensekontrollpliktige varepartiet med ost ble tatt ut av containeren og var også pakket enkeltvis sammen med tacochips, slik at det ble satt i arrest i grensekontrollen sine lokaler. Dagen etter informerte BAMA Mattilsynet om at de ønsket å destruere varepartiet.

- Kommunikasjonssvikt

Kommunikasjonssjef Hanne Linnert i BAMA Gruppen AS sier at det var av miljømessige hensyn og i forhold til mattrygghet man i samråd med leverandør og norske matmyndigheter fant at destruering av partiet var en riktig beslutning:

<strong>OPPTATT AV MATTRYGGHET:</strong> Hanne Linnert i BAMA Gruppen AS.
OPPTATT AV MATTRYGGHET: Hanne Linnert i BAMA Gruppen AS. Vis mer

- Årsaken til at det påkrevde sertifikatet ikke var utstedt på denne forsendelsen, skyldes en kommunikasjonssvikt mellom vår leverandør og produsenten av osten. Uten sertifikat godkjennes ikke varene for innførsel til Norge. Det var BAMA som avdekket forholdet og meldte fra til matmyndighetene. Produktet vi importerer er et tilbehørsprodukt hvor en av flere ingrediensene er ost, og som brukes i ett av våre salatprodukter. Denne forsendelsen var et relativt lite kvantum og påvirket derfor ikke produksjonen av dette salatproduktet, sier hun til Dagbladet.

Derfor er reglene så strenge ved Mattilsynets Veterinære Grensekontroll

Når animalske produkter ankommer fra utlandet, skal veterinærsertifikat eller annen dokumentasjon i original versjon ledsage partiet.

Animalske produkter (kjøtt, sjømat, melk, honning etc ) som er produsert i land utenfor EU/EØS kan utgjøre en fare for folkehelsen og dyrehelsen i EU/EØS og skal før import inn til EU/EØS kontrolleres på en av grensekontrollstasjonene.

Grunnen til at det er krav og restriksjoner til import fra tredjeland har sammenheng med at mange av disse landene har en vesentlig dårligere dyrehelsestatus og folkehelsestatus enn EU/EØS.

- Ved at vi på forhånd får innmelding og dokumentasjon og dermed vet hvilke varer som kommer fra de ulike landene, kan vi gjennomføre en risikovurdering av dyrehelsestatusen og folkehelsestatusen og utfra det vurdere om produktet kan fremstilles for grensekontroll eller ikke. Resultatet etter en veterinær grensekontroll er at enten tillates det at varepartiet kan importeres og fritt omsettes i EU/EØS eller at varepartiet avvises og må sendes ut av EU/EØS eller destrueres, forteller grenseveterinær Joachim Rummelhof Johnsen.

I tillegg er flere ikke-animalske produkter fra områder utenfor EU/EØS definert som risikoprodukter, og også disse må grensekontrollerees før de kan importeres til EU/EØS.

- Hva er årsaken til at dere importerer ost fra USA, kontra å bruke norske produkter?

- Til nå har vi ikke funnet leverandører i Norge som kan levere tilsvarende miks av produkter, men vi er i dialog med flere, framholder Linnert.

Grenseveterinær Joachim Rummelhof Johnsen bekrefter at dette framstår som en menneskelig glipp, og at feilen har oppstått i USA:

- Varepartiet besto av både ost, tacochips og dressing som var pakket sammen i småforpakninger. Det var bare osten som måtte grensekontrolleres, for den er et animalsk produkt. Men BAMA og Mattilsynet vurderte at det ville bli for voldsom prosess å sortere osten ut av 60 000 poser. Derfor ble alt kastet samtidig, altså. I vedtaket fra Mattilsynet hadde Bama valget mellom destruksjon eller å sende varepartiet tilbake til USA og valgte i dette tilfellet destruksjon. Det er alltid synd når mat destrueres, men her må dyrehelsa og folkehelsa komme først, bekrefter den rutinerte grenseveterinæren.

Ryddig tilsynsforhold

- Hvor vanlig er det at norske firmaer importerer ost fra USA?

- Det er bare én aktør som importerer ost direkte til Oslo fra tredjeland her i Norge, men husk at importører fritt også kan bruke grensestasjoner i andre land i Europa - så det er mulig at det er flere. BAMA er en aktør som vi kjenner veldig godt, og som vi har et veldig ryddig tilsynsforhold med, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer