FLOTTE LOKALER: Lyst treverk, grønne planter, åpent og luftig lokale er alle sikre tegn på at vi er i 2018. Foto: Christian Roth Christensen
FLOTTE LOKALER: Lyst treverk, grønne planter, åpent og luftig lokale er alle sikre tegn på at vi er i 2018. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Har knekt koden:

Barcode-restaurant overrasker med pris og kvalitet: - Strålende utført i alle ledd

Tidvis glitrende mat til hyggelige priser, men Edda i Barcode er for utstudert til å kalles sjarmerende.

Barcode-restaurant overrasker med pris og kvalitet: - Strålende utført i alle ledd

- «Samtidskost»?

Robinson kikket forvirret over bordet.

- Ja, svarte Fredag.

- Det er det de kaller det. «Familiær samtidskost».

Begge humret over det siste tilskuddet til floraen av hjelpeløse nyord, men bestemte seg for å gi Edda en sjanse til å fylle det med mening, gjennom en hyggelig priset femretters smaksmeny.

Edda, som åpnet i vår, ligger i Barcode vis-à-vis Operaen, og dermed i umiddelbar nærhet til turister og store mengder kontorister fra hovedstadens konsulentbyråer.

Konseptet er, i mangel av et hyggeligere ord, utstudert, og et øyeblikksbilde av nordiske trender innen mat og interiør. Lyst treverk, grønne planter, åpent og luftig lokale, og selvfølgelige innslag av ramsløk, tinnved og syltede grønnsaker.

- Det føles som å være på et 2018-museum, sa Robinson.

- Men om konseptet kan virke vel kalkulert, er personalet tilsvarende ektefølt hyggelige, sa Fredag.

NY-NORDISK: Edda holder seg til den ny-nordiske stilen, men slipper også inn ingredienser utenfor vårt område.
NY-NORDISK: Edda holder seg til den ny-nordiske stilen, men slipper også inn ingredienser utenfor vårt område. Vis mer

Mens de nippet til hvert sitt glass musserende, kom en smaksvekker av svineribbe med ramsløk, brent purre og sprø qinoa-korn på bordet.

- Det er alltid hyggelig med en smaksvekker, men den kunne med fordel vært mer utfordrende. Her er det mange milde smaker og lite sting, sa Robinson.

Forretten ble langt bedre mottatt. Lettgravet laks med sitronmajones, lakserogn og tre typer agurk – rå, syltet og brent – var en fin og moderne vri på en rett med tradisjoner tilbake til sagatida.

I glassene fikk de en strålende vinmatch fra det spennende vinkartet, i tyske Fussers Blanc de Noir fra 2017.

Første hovedrett var den delikate flyndrefavoritten piggvar, som kom med bakt sellerirot, sellerirotpuré, sjøgress og beurre blanc. Syren i sausen gikk perfekt til den milde fisken, sellerirota ga dybde og sjøgresset en liten x-faktor.

BAR-CODE: Restaurantens nedslagsfelt er fullt av folk fra konsulentbransjen der den ligger et steinkast fra operaen.
BAR-CODE: Restaurantens nedslagsfelt er fullt av folk fra konsulentbransjen der den ligger et steinkast fra operaen. Vis mer

- Det er ikke så mye mer å si enn at denne retten er strålende utført i alle ledd, mente Fredag.

Til Robinsons begeistring fulgte kjøkkenet opp med culotte av kalv, perfekt stekt, med løkpuré, brent purre og grillet kål.

- Løkpuréen hamler godt opp med kjøttet, det samme gjør den brent purreløken som er proppfull av smak. Det eneste som ikke helt fungerer er den grillede kålen. Den er litt dvask og kjedelig, og tilfører egentlig ingenting til retten.

Også denne gangen var vinfølget, en Langhe Rosso 2012 fra Roagna, midt i blinken, om enn litt opp i pris.

Lokalet begynte etter hvert å fylle seg opp, og personalet var stadig like hyggelig og serviceinnstilt. Ved nabobordet ble det undret høyt om hvordan ramsløkblomster ser ut. Servitøren tok utfordringen på strak arm, og kom tilbake fra kjøkkenet med både selve ramsløkplanta og en blomst, og forklarte velvillig.

GODE DESSERTER: Anmelderne likte godt dessertene som ble servert.
GODE DESSERTER: Anmelderne likte godt dessertene som ble servert. Vis mer

Etter hovedrettene fikk Robinson og Fredag servert et ostefat, med chèvre, gruveosten til det vesle ysteriet på Eiker, og den spanske blåmuggosten Queso de Valdeón. Til desserten var Edda tilbake til det nordiske, med luftig sjokolademousse, puffet og karamellisert bokhvete, yoghurtsorbé fra Eiker og gelé av tinnved. En på alle måter vellykket avslutning.

- Perfekt balanse mellom krønsj fra bokhvetekornene, syrlig tinnved og frisk og kald sorbé, som går perfekt til de tyngre smakene i sjokolademoussen, sa Robinson.

Mens de ventet på regningen, som endte på 2700 kroner for to personer, inkludert to flasker vin og aperitiff, kom Robinson og Fredag tilbake til diskusjonen om Eddas bidrag til lista over ord vi ikke trenger.

- Jeg tror nok aldri jeg vil ta i bruk ordet «samtidskost», men hvis dette er samtidas mat, har ikke samtida mye å klage på, konkluderte Fredag.