SPOILER ALERT: Vi har sjekket listene for å finne ut av hva som kommer til å ligge under norske trær i år. Philips' luftfrityrkoker er en av dem. Foto: Philips
SPOILER ALERT: Vi har sjekket listene for å finne ut av hva som kommer til å ligge under norske trær i år. Philips' luftfrityrkoker er en av dem. Foto: PhilipsVis mer

Kjøkkenutstyr som går unna:

Bare luft: Kalorifjerneren er årets julegavehit

Vi har klemt litt på pakkene for deg - og mange kan glede seg til store, harde pakker i år.

Mange matglade kan glede seg til store, harde pakker i år. Dagbladet har snakket med de største elektronikk- og kjøkkenutstyrsbutikkene, og blant favorittene er varmluftsfrityrkokere fra Philips, Airfyer.

- Luftfrityrkokere er veldig i vinden om dagen, og Philips Airfryer er veldig populær, sier Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef i Elkjøp, til Dagbladet.

Med en luftfriterer kan du lage de deiligste pommes frites eller chips med kun et par teskjeer olje - i stedet for å bade dem i kaloririk frityrolje. Vipps har du kuttet hundrevis av kalorier!

Også Power (tidligere Expert) og Clas Ohlson har en Philips' Airfryer på salgstoppen.

Det finnes en rekke versjoner av luftfriterere, både fra Philips og andre produsenter. Vi har tidligere testet den første versjonen av Philips Airfryer og lot oss begeistre. Vi trakk for noe støy og liten kapasitet - og det siste er det bare å sette en strek over, med de nye og ekstra - ekstra store modellene.

- Det å kunne gi forbrukerne et sunnere alternativ til fritering, er en innovasjon vi er veldig stolt av, sier Borislav Stoyanov, markedssjef for hjemmeelektronikk i Philips, til Dagbladet.

Kjøkkenmaskinen vi aldri blir lei av

En forbrukerundersøkelse utført av respons på vegne av Elektronikkbransjen viser at nordmenn kommer til å bruke 5.354 kroner på julegaver i år i snitt, opp 126 kroner fra i fjor. Menn legger lista hakket høyere enn kvinner, og østlendinger utenfor Oslo har planlagt å bruke mest penger på julegaver i år.

Dersom du har en ekstra raus familie med stort gavebudsjett, er kjøkkenmaskinen Chef XL Sense fra Kenwood under treet i år. Chef XL Sense er det nye navnet på Kenwoods oppgraderte Major-serie.

I år ble den kåret til årets julegave i kategorien for kjøkkenutstyr av Elektronikkbransjen, og denne ligger også blant bestselgerne fra Elkjøp, forteller Bergly.

Er du blant dem som får en Chef XL Sense til jul, kan du også være trygg på at du får en maskin som varer. Kjøkkenmaskinen ble lansert fire år tilbake, men den holder fortsatt stand som en av de aller beste på markedet.

Vi ga kjøkkenmaskinen terningkast seks av flere årsaker, men den viktigste er nok at det er en av de kraftigste og sterkeste maskinene på markedet, som lett hamler opp med doble porsjoner bolle- og pepperkakedeig. Automatisk myk oppstart gjør at det ikke søler så mye i det du setter maskinen i gang, og trinnløs regulering av hastigheten er herlige bonuser.

Blender, sous-vide og slow cooking

Mikkel Alme i Power, tidligere Expert-kjeden, forteller Dagbladet at de klassiske kjøkkenmaskintrendene har endret seg noe de siste par åra. Hos dem kjøper kundene heller en litt dyr blender enn den klassiske kjøkkenmaskinen.

- Ett av våre aller mest solgte produkter er blendere fra Kulz med tilhørende flasker, et cetera.

Sous-vide-bølgen har ennå ikke lagt seg helt, og både Elkjøp og Power trekker fram sous-vide-maskiner og vakuumeringsmaskiner som populære julegaver.

- Vi merker også en økt interesse for slow cooker, og da særlig med produktet Crock Pot. Det er ikke til å stikke under en stol at det er deilig å komme hjem til ferdig middag, sier Bergly.

Mummikrus

Det er ikke bare hjemmeelektronikken som dominerer. Hos Kitch'n tror de nok at et par av Black Friday-tilbudene kan havne under juletrærne i år, blant annet Bodums travel mug, vannkaraffel fra Rosendahl og pizzastein fra Modern House.

MUMMI: Både krusene fra Arabia og julekulene fra Porsgrund har solgt bra nå frem mot jul. Foto: Porsgrunds Porselænsfabrik.
MUMMI: Både krusene fra Arabia og julekulene fra Porsgrund har solgt bra nå frem mot jul. Foto: Porsgrunds Porselænsfabrik. Vis mer

- Vi ser også at blant annet Holmegaards juleserie, julemorgen-serviset fra norske Wik og Walsøe og Mummikrus fra Arabia er populære varer fram mot jul.

Hos Christiania Glasmagasin er også både Wik & Walsøes julemorgen populært, sammen med blant annet De cussion-kniver og de emaljerte støpejernsgrytene fra Le Creuset.

- Årets store julegavevinner er Mummi julekuler fra Porsgrunds Porselænsfabrik, sier Katrine Pedersen Steiro.

Mummi-serien fra Arabia, spesielt krusene, er også blant bestselgerne på Illums Bolighus. Her finner vi også flere av klassiske merker og serier, som serviser fra Royal Copenhagen, Glass fra Holmebaard, Global-kniver, Emma-serien fra stelton, og kjøkkenmaskiner fra KitchenAid.

Stekepanner og kullsyre

På Clas Ohlson er det sautépanner fra Jamie Oliver som har solgt best i julehandelen, forteller markedssjef Kine Dreyer.

- Den ukjente franske broren til stekepanna med høyere kanter har tatt over for fullt. Stekepanne er en god gammel julegaveslager hos oss, og også i år går denne sautépanna til topps på julegavetoppen.

Andre favoritter er stavmiksere i ulike varianter og Moccamaster kaffetrakter. Den prisvinnende kaffetrakteren gikk også til topps sist Dinside testet kaffetraktere.

- Årets julerakett hos oss er Sodastream med tre flasker. Den har økt salget med nesten 90 prosent fra i fjor. Kanskje fordi vi har blitt mer miljøvennlige og ønsker å unngå å kjøpe vann med kullsyre på flaske?

Eller fordi vi har skjønt vannet vi har i springen er så godt at det aller beste kullsyrevannet lager vi selv?