Sherry i skyggen

- Bare tantevin gir feriefølelse

Sherry meg her og sherry meg der, sa Fleksnes. Helt enig.

NYSHERRY: Sherry kommer i skyggen av andre hvitviner. Og der gjør den seg godt. Foto: Erik Hannemann
NYSHERRY: Sherry kommer i skyggen av andre hvitviner. Og der gjør den seg godt. Foto: Erik HannemannVis mer
- Bare tantevin gir feriefølelse

Straks klar til avreise!

Kofferten pakkes full av badeshorts, sandaler, solkrem, stavmikser, kaffeutstyr (aeropress og espressokanne), bøker og kjøkkenkniver.

Jeg begynner å glede meg til sommerferie i januar. Faktisk er januar måneden jeg ser mest fram til å være et varmt sted.

Når det er bare er uker igjen, er det oftest så varmt i gamlelandet at det ikke er temperaturlengt som preger sinnelaget. Nei, det er sherry.

Sherry?

Ja. Sherry.

Men, du kan da drikke sherry hjemme i sofaen?, tenker du.

Jo da. Men, bildet som tegner seg i mitt indre når jeg tenker på sommerferie, er omtrent sånn: Jeg sitter i skyggen av en stor, blomstrende busk i den velfriserte hagen, med utsikt til havet, en bok i fanget og et lite, duggende glass sherry. Da er det ferie.

Bare denne tantevinen gir skikkelig feriefølelse.

Skjønt, tantevin? Det er slett ikke en søt sherry jeg drikker. Den er knusktørr. Og dersom du bestiller en sherry på kafeen, er det duggfrisk, hvit sherry som serveres.

Huset jeg snakker om ligger noen timer fra sherry-land. Hver morgen kommer det en gartner for å pleie hagen og se til grønnsakene han selv dyrker der.

Vi har vært der så mange ganger at jeg nesten regner meg som en venn av gartneren. Og Jorge har tatt meg med til sitronlunden hans som ligger et like stykke unna. Her er det også noen flotte avokadotrær som han steller pent med.

Mens han viste meg rundt fortalte han at han begynner med jordbærene omtrent i januar - da min varmelengsel er på det sterkeste.

Og til sherryland. Drikken lages i alle varianter i Spanias syd-østre hjørne - det såkalte sherry-triangel går mellom de tre byene som omkranser vinmarkene.

Det er en klisje, men sherry smaker bedre der den kommer fra. Og det gjør sitroner og avokadoer. Akkurat som norske jordbær er best.

Så ikke sherry meg her, men sherry meg der.