Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ny rapport:

Barn og overvekt: Hevder man vet hvor mye kortere livet blir

Omfattende internasjonal forskning viser at overvekt følger deg gjennom hele livet.

OVERVEKT BLANT BARN: Er man overvektig i barndommen kan dette få følger, ikke bare fysisk, men også psykisk senere i livet. (Foto: North_gear / Shutterstock / NTB scanpix)
OVERVEKT BLANT BARN: Er man overvektig i barndommen kan dette få følger, ikke bare fysisk, men også psykisk senere i livet. (Foto: North_gear / Shutterstock / NTB scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forekomsten av fedme blant barn og unge ser ut til å øke verden over.

Nylig publiserte the Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH) en rapport som tyder på at fire av fem overvektige skolebarn sannsynligvis forblir overvektige resten av livet. Dette betyr at de kan miste 10-20 år av et ellers friskt og sunt liv som følge av overvekt eller fedme i barndommen.

- Stort folkehelseproblem

Vibeke Telle-Hansen, ernæringsfysiolog og førsteamanuensis i samfunnsernæring ved OsloMet. (Foto: Privat)
Vibeke Telle-Hansen, ernæringsfysiolog og førsteamanuensis i samfunnsernæring ved OsloMet. (Foto: Privat) Vis mer

Konklusjonen i rapporten fra England, og andre rapporter, inkludert fra WHO, viser det samme, ifølge Vibeke Telle-Hansen, ernæringsfysiolog og førsteamanuensis i samfunnsernæring ved OsloMet – storbyuniversitetet, som forsker på effekter av kosthold og fedme på risiko for hjerte- og karsykdommer og diabetes.

- Overvekt og fedme blant barn er et stort folkehelseproblem, fordi det gir økt risiko for fedme og ikke-smittsomme sykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdommer senere i livet. Dette vil også være gjeldende for Norge, sier hun.

Det er vist at sosioøkonomisk status har stor betydning for helse og risiko for sykdom, ifølge Telle-Hansen.

- Barn av foreldre med høy utdannelse har bedre helse enn barn av foreldre med lav utdannelse. Kostholdsvanene du lærer som barn tar du med deg inn i ditt voksne liv, og foreldrenes vaner har derfor stor betydning for helsen til barnet senere i livet.

Det er også vist at mors helse påvirker deg i fosterlivet, og kan ha betydning for helsen din når du vokser opp.

- I løpet av de siste 100-200 årene har vi hatt en jevn økning i forventet levealder fra generasjon til generasjon, men beregninger fra USA tyder på at den oppvoksende generasjonen ikke vil ha lenger forventede levealder enn sine foreldre grunnet fedme og ikke-smittsomme sykdommer, sier hun.

Overvekt i Norge

Før var overvekt hos barn et sjeldent fenomen. Nå er overvekt hos barn et av de mest utbredte problemene i helsevesenet i «velutviklede» land. I USA er ett av tre barn regnet som overvektig, 16 prosent er i gruppen fedme og problemet er økende, ifølge Folkehelseinstituttet.

FHI gjør jevnlige undersøkelser blant åtteåringer i Norge, som viser at 13 prosent av guttene og 17 prosent av jentene har overvekt eller fedme.

- Dette er en lavere forekomst sammenlignet med andre land, særlig i Sør-Europa hvor forekomsten kan være oppe i over 30 prosent, sier Telle-Hansen.

- Utfordring

Internasjonalt er det i dag mange barn som vokser opp i et miljø som fremmer vektøkning og utvikling av fedme. Norge er ikke noe unntak.

- Barn og unge har enkel tilgang til fete og søte matvarer, samtidig som de sitter mye stille. Det fører til at energiinntaket lett blir høyere enn energiforbruket. Dette er en utfordring og må tas på alvor, sier Knut-Inge Klepp, områdedirektør ved Folkehelseinstituttet og professor ved UiO.

Å leve kortere er én ting. Å forebygge overvekt og fedme er viktig ikke bare for å redusere risiko for tidlig død, men den psykiske helsen må for all del ikke glemmes, mener han.

Knut-Inge Klepp, områdedirektør ved Folkehelseinstituttet. (Foto: Fhi)
Knut-Inge Klepp, områdedirektør ved Folkehelseinstituttet. (Foto: Fhi) Vis mer

- Overvekt og fedme gir i seg selv risiko for depresjon og psykiske problemer, også hos barn. Mobbing på skolen kan skape usikkerhet og et ødelagt selvbilde.

Selv om forekomsten av overvekt og fedme blant barn i gjennomsnitt ser ut til å ha stabilisert seg de siste årene, er det likevel viktig å følge utviklingen framover, ifølge Klepp.

- Vi ser at både mors utdanning, kommunestørrelse og familienes sivilstatus har betydning. Risikofaktorene for utvikling av overvekt og fedme blant barn er komplekse, og kan ikke overlates til foreldrene alene, sier han.

Dårlig selvbilde

Fedme gir i seg selv risiko for depresjon og psykiske problemer. Det viser blant annet denne studien fra HUNT forskningssenter.

- Både hos barn og voksne finner vi en sammenheng mellom alvorlig grad av fedme og psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser. Man ser at personer med ADHD har en økt grad av overvekt og fedme, forteller Samira Lekhal, seksjonsoverlege, PhD, ved Senter for Sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, seksjon for barn og unge.

Hun jobber mye med barnas psyke.

- Forskning viser at mange barn med fedme har psykiske utfordringer. Et dårlig selvbilde er en del av fedmeproblematikken. Overvekt kan gi skamfølelse hos barn og unge, og det er særlig jenter med fedme som sliter med selvbildet, sier Lekhal, og fortsetter:

- For mange, spesielt ungdommene, er det betydelig skamfølelse rundt spising og egen kropp. At barna er hos oss for å forandre kroppen, men likevel ikke skal mislike den, er en kjempeutfordring.

Sunne tiltak

For å unngå overvekt og fedme er kosthold og fysisk aktivitet av stor betydning, mener ernæringsfysiolog Telle-Hansen.

- Et kosthold med mye frukt, grønnsaker og bær, grove kornprodukter og vann er viktig. Venn barnet til å spise brød med minimum tre skraverte kakestykker på grovhetsskalaen, sier hun.

Et smart tips er å ha frukt og grønnsaker i matpakka og som mellommåltider.

- Det spises mer frukt og grønnsaker om de er kuttet opp. For eksempel kan oppkuttet frukt og grønnsaker oppbevares i en bolle med kaldt vann i kjøleskapet, så holder det seg lenger og det er lett tilgjengelig som mellommåltid, sier Telle-Hansen, og avslutter:

- Begrens godteri til lørdagen, bruk også bær som snacks og lag smoothies med havregryn, frukt og bær. Bruk vann som tørstedrikk. Og ikke glem å være i aktivitet. ​

Sykdomsbyrde i Norge

Senter for sykdomsbyrde ved Folkehelseinstituttet har et nært samarbeid med det globale sykdomsbyrdeprosjektet Global Burden of Disease Study (GBD). Høsten 2016 publiserte GBD oppdaterte og nye beregninger av sykdomsbyrde for årene 1990 til 2015 (GBD 2015) i 195 land og territorier, inkludert Norge.

Resultatene for Norge viser blant annet at forventet levealder ved fødsel i den norske befolkningen økte med 22 måneder, til 82,0 år, i tiåret fra 2005 til 2015. Forventede friske leveår økte i samme periode med 20 måneder, til 71,5 år.

- Ser du at norske barn som sliter med overvekt eller fedme kan miste friske leveår, slik det forekommer i RCPCHs rapport?

- Nei, jeg er ikke kjent med at det er gitt tilsvarende anslag i Norge, sier områdedirektør Klepp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!