UFORMELT: Det kan være fullt på Bass, men har du flaks, er det plass til å sitte i baren. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
UFORMELT: Det kan være fullt på Bass, men har du flaks, er det plass til å sitte i baren. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Restaurantanmeldelsen:

Bass er Robinson & Fredags nye Løkka-favoritt

Restaurant Bass Oslo lever opp til sitt gode rykte.

Robinson tok en bit gulrot, smattet, og kikket over bordet til Fredag som satt med det samme overraskede blikket i øynene.

Så tok de begge en bit til. Og en til.

De konfiterte gulrotbitene lå på en seng av pistasjkrem sammen med gule rosiner, frisk yoghurt og estragon.

- Dette er en av de beste og mest velkomponerte rettene jeg har smakt i år, sa Fredag.

Hypet

Det hadde vært en av de lune sommerettermiddagene der du mest av alt har lyst til å sitte i strandkanten og spise reker.

INDUSTRIELT: Røffe murvegger og synlig ventilasjonsanlegg mykes opp av grønne planter. Foto: Anita Arntzen
INDUSTRIELT: Røffe murvegger og synlig ventilasjonsanlegg mykes opp av grønne planter. Foto: Anita Arntzen Vis mer

Robinson og Fredag hadde gått - kanskje en tanke motvillig - oppover asfaltjungelen mellom murblokkene på Grünerløkka i Oslo for å tilbringe kvelden innendørs.

- Håper de lever opp til hypen, hadde de tenkt da de gikk inn døra til Bass Oslo.

Siden åpningen på forsommeren, har ordet på gata og i avisene vært at den lille restauranten og baren er det mest spennende som har skjedd på matfronten på Løkka på lange tider.

Flere av folkene bak Bass har bakgrunn fra topprestauranter som Ylajali, Baltazar og Grefsenkollen, men som konsept skiller Bass seg klart fra de ovennevnte.

BISTRO: Borddekkingen er enkel, men maten imponerer. Foto: ANITA ARNTZEN
BISTRO: Borddekkingen er enkel, men maten imponerer. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Ved åpningen uttalte restaurantsjefen til Smak.no at Bass skal være et sted der det er hyggelig å komme innom uansett om du skal sitte der hele kvelden med vennegjengen, eller bare droppe innom for et glass vin og noen østers ved bardisken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det minimalistiske lokalet var fullt. Servitører i t-skjorte og skatesko gikk lett og ledig mellom bordene og bardisken.

- Dere kan jo starte med å bestille fire-fem retter, og så ser vi etter hvert om dere fortsatt er sultne, sa servitøren da han skjenket Robinson og Fredag hvert sitt glass Crémant de Bourgogne Millisieme.

Servicen var gjennomgående hyggelig, kunnskapsrik og ujålete.

Bass har en liten meny med drøye ti små retter, som er ment å deles på tvers av bordet. Små biter med saftig og fritert utbeinet kyllinglår med misomajones var en god start.

ØVRE GRÜNERLØKKA: Bass troner nesten på toppen av Thorvald Meyers gate.  Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ØVRE GRÜNERLØKKA: Bass troner nesten på toppen av Thorvald Meyers gate.  Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Litt som gourmet-utgaven av KFC, det her, sa Robinson.

Spennende smaker

Etter påfyll av bobler i glasset, denne gangen Robinet Fêtembules - en utmerket og karakteristisk biodynamisk naturvin fra Loire - ble de servert carpaccio av vågehval med små, crispy kuler reketempura, speket eggeplomme, tamarindsaus og løpstikkeolje.

- Jeg har alltid blitt fortalt at løpstikke er kjøkkenhagens Viagra, sa Fredag.

Løpstikkens potensielle superkrefter lot vente på seg, men retten var en sann glede og ville trolig vært nok til å overbevise en og annen Greenpeace-aktivist om å roe ned motstanden mot vågehvalfangsten - som i alle fall ifølge Norges regjering er bærekraftig.

DELEMENY: De små rettene er mer enn en munnfull, og passer godt å dele på to.  Foto: ANITA ARNTZEN
DELEMENY: De små rettene er mer enn en munnfull, og passer godt å dele på to.  Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Neste rett var biter av kongekrabbe som dessverre forsvant litt i majones, men til gjengjeld ble løftet av syltet kantarell.

Deretter kom den tidligere nevnte vegetarretten, som Robinson og Fredag inntil videre kaller landets beste gulrot.

Serveringene hos Bass er store nok for mer enn en munnfull, men små nok til at to sultne personer rekker over nesten hele menyen i løpet av et par timer

En liten skuffelse var indrefilet av lam, der det minste stykket var blitt litt for grått i midten for Robinsons smak, og tilbehøret - aprikos og pinjekjerner - var ikke like vellykket som i flere av de andre rettene.

Den ørlille nedturen ble kortvarig.

Et mer klassisk innslag på menyen var dampet kveite med beurre blanc, strimlet knutekål og dill.

Servitøren lovet at den skulle være lett dampet og nesten «sushirå» i midten, noe som stemte. «Jeg ville holdt det klassisk til denne retten, så hva med en Burgund?», sa han og skjenket to glass Mâcon-Milly-Lamartine fra 2013. Nok en god vinanbefaling.

- Fiskestykket flaker seg perfekt, og tilbehøret gir både fylde og tekstur til retten, sa Robinson.

Mye for pengene

Bass har to desserter på menyen, men Robinson og Fredag valgte å avslutte kvelden med ost. Kelnerens uvanlige anbefaling av en Arendals pilsner til fastosten Thybo viste seg å være en innertier.

Restaurant Bass Oslo
Thorvald Meyers gate 26C, 0555 – Oslo
Tlf: 48 24 14 89
Mat: 5 ★★★★★☆
Miljø: 5 ★★★★★☆
Service: 5 ★★★★★☆
Totalt: 5 ★★★★★☆
12 småretter Kr: 35 – 135
2 desserter Kr: 50
I totalvurderingen vektes maten mer enn service og miljø.

Blåmuggosten, som servitøren ikke husket navnet på da den irske varianten de vanligvis serverer var utsolgt, var mild og godt egnet til et glass portvin.

Regningen på litt under 2000 kroner for to personer, var også en hyggelig overraskelse.

- Jeg tror du skal lete lenge for å få mer for pengene, sa Robinson.

På vei ut døra, var det ingen av dem som angret et sekund på at de hadde gått glipp av en sommerkveld i finværet.

Nykommeren Bass har overlevd hvetebrødsdagene og lever definitivt opp til hypen og omtalen som Grünerløkkas beste.