Restaurantanmeldelse:

- Bedre enn turistfellene i nabolaget

Atlas Brasserie gir Oslo S-området et etterlengtet løft.

SMAKFULLT: Interiøret hos Atlas er tydelig inspirert av den luksuriøse interkontinentale cruisefartens storhetstid på første halvdel av 1900-tallet. Det føles heller smakfullt en enn prangende, mener våre anmeldere.
SMAKFULLT: Interiøret hos Atlas er tydelig inspirert av den luksuriøse interkontinentale cruisefartens storhetstid på første halvdel av 1900-tallet. Det føles heller smakfullt en enn prangende, mener våre anmeldere.Vis mer

- Rart hvordan en glassrute, et glass musserende og en toast med løyrom kan gi et helt nytt perspektiv på et sted du har sett tusen ganger før, sa Robinson.

- Bedre enn turistfellene i nabolaget

Robinson og Fredag fikk vindusplass på Atlas, restauranten i Petter Stordalens nye «boutique-hotell» Amerikalinjen. Hotellkongen har overtatt det historiske rederiets gamle hovedkvarter – en ærverdig bygning på Jernbanetorget, så sentralt det er mulig å komme i Oslo.

For Oslo-beboere har Jernbanetorget aldri vært stort mer enn et nødvendig onde av et kollektivknutepunkt for å komme seg fra a til b. For turister og tilreisende, et betonggrått første møte med en hovedstad som har så mye mer å by på.

ASFALTJUNGEL: Atlas, restauranten i Petter Stordalens nye «boutique-hotell» Amerikalinjen, ligger på Jernbanetorget i Oslo.
ASFALTJUNGEL: Atlas, restauranten i Petter Stordalens nye «boutique-hotell» Amerikalinjen, ligger på Jernbanetorget i Oslo. Vis mer

I matveien har Peppes på hjørnet av Karl Johan, og et knippe generiske restauranter i Østbanehallen, vært de eneste alternativene for den som er sulten og tørst ved ankomst.

Det er derfor ikke helt urimelig å se på Amerikalinjen, med tilhørende bar og restaurant, som et velkomment forsøk fra Stordalen på å pusse opp førsteinntrykket av Oslo.

Fra innsida av Atlas, til lyden av dempet pianodrevet amerikansk jazz, mente Robinson at Jernbanetorget hadde fått et kontinentalt tilsnitt. Samtaler på en håndfull språk summet ved bordene. Interiøret er tydelig inspirert av den luksuriøse interkontinentale cruisefartens storhetstid på første halvdel av 1900-tallet. Tenk mørkt tre, marmor, fliser og messing-detaljer. Likevel føles det heller smakfullt en enn prangende.

- Å sitte her og se på folkene som vrimler forbi, gir litt av den kriblende forventningen du får når du ankommer en storby for første gang. Det er litt som å være turist i egen by, sa Robinson.

KLASSIKER: På menyen står mange klassikere, som blåskjell.
KLASSIKER: På menyen står mange klassikere, som blåskjell. Vis mer

- Disse grillede hvite aspargesene er også gode, kommenterte Fredag som var mer opptatt av hva som lå på tallerkenen. Med rennende plomme fra et posjert egg og røykt majones, ble helheten imidlertid i tyngste laget.

- De kunne med fordel gjort det helt klassisk og og servert hollandaise i steden. Robinsons brioche-toast med rømme og løyrom bød på byens kanskje mest rause porsjon av den svenske delikatessen.

- Det er jo flere spiseskjeer med løyrom her, utbrøt Robinson fornøyd.

Menyen på Atlas er langt fra innovativ, og plukker kjente klassikere fra både nordisk, kontinentalt og amerikansk kjøkken. Sjøkreps, cæsarsalat, moules frittes, caprese og wienerschnitzel, for å nevne noe.

Robinson og Fredag gikk for menyens midtpunkt: En kullgrillet tørrmodnet tomahawk-steak med bein, beregnet på deling.

- Denne menyen er det ikke Gunhild som har laget, sa Fredag da 800 gram kjøtt med rødvinssaus og bearnaise kom på bordet.

Fra menyen med sideretter valgte de bakt sellerirot og spinat i brunet smør og hvitløk. Begge deler vellykket følge til kjøttet. Det samme var en flaske Chateau Cissac, en medium kraftig rød Bordeaux fra 2015. Vinkartet er litt som menyen for øvrig: Sikre kort fra kjente områder, og noen overraskelser.

- Men her har de vært uvørne i grillingen, sa Fredag.

- Det er bare den aller tykkeste biten av stykket som er medium rare. Det er også litt vel mye tyggemotstand i kjøttet, selv om smaken er god. Dessertutvalget er så klassisk at det nesten kunne vært Wikipedia-artikkelen om «dessert».

GOD SMAK: Våre anmeldere bestilte tomahawk-steak med bein og synes smaken var god, til tross for at grillingen ikke var helt perfekt.
GOD SMAK: Våre anmeldere bestilte tomahawk-steak med bein og synes smaken var god, til tross for at grillingen ikke var helt perfekt. Vis mer

Robinson og Fredag valgte bort sjokoladefondant og crème brûlée, og gikk for henholdsvis jordbærsorbet og amerikansk ostekake. Begge deler gjorde jobben med å avrunde måltidet, men uten å gi varige minner.

En strek i regninga var at servitøren brukte så lang tid på å finne ut av hvilke dessertviner som var tilgjengelig på glass, at desserten var både servert og spist opp før hun kom tilbake.

Et plaster på såret var imidlertid en strålende balansert Old Fashion fra baren.

- Dette kommer aldri til å bli den mest spennende restauranten i Oslo, oppsummerte Robinson.

- Men det er et overraskende trivelig sted å sitte, maten er jevnt over god, og hvis alternativene er turistfellene i nabo-laget, ville jeg ikke nølt med å starte Oslo-turen her.