MYE SAUS: Porsjonene er rause, og sausemengden enda rausere. Her er det et kalkunbryst som nesten drukner.
MYE SAUS: Porsjonene er rause, og sausemengden enda rausere. Her er det et kalkunbryst som nesten drukner.Vis mer

Smakstest, ferdigjulemat:

Beigere mat skal du lete lenge etter, men vi har funnet et par godbiter

Vi har smakt oss gjennom all ferdigjulematen, se hvilke du bør velge, og hvilke du godt kan hoppe over.

Ferdigjulemat? Ja, noen ganger har man lyst på julestemning og julemat uten å ha flere timer til rådighet.

SKINKE? Nei, kalkunfilet. Presset nesten til døde.
SKINKE? Nei, kalkunfilet. Presset nesten til døde. Vis mer

Men på fire minutter - går det an?

Vi har smakt oss gjennom all den ferdige julematen vi fant, og svaret er ja. Men det er et stykke mellom de virkelige godbitene.

Det aller beste? Medisterkaker med surkål og poteter fra Fjordland.

Det er enkel mat - og kanskje nettopp derfor denne ble så vellykket. Det vi får er kanskje ikke avansert, og langt fra fancy, men det er godt.

Likevel: De nesten like enkle kalkunrettene flopper fra begge produsenter. Tørt og kjedelig kjøtt, uinspirerende rødkål og alt for mye saus.

FRA FJORDLAND: Medisterkaker, to typer juletallerken, kalkun, stek og pinnekjøtt. 
FRA FJORDLAND: Medisterkaker, to typer juletallerken, kalkun, stek og pinnekjøtt.  Vis mer

Ikke akkurat noe fruktfat

Sett samlet ser disse norske juleklassikerne ganske begredelige ut når man får dem på tallerkenen og setter dem ved siden av hverandre.

Dette er beige mat!

Noen har riktignok litt erter (juletorsken fra Fersk & Ferdig), rødkål eller tyttebærsyltetøy (det siste skulle vi gjerne sett flere steder) men ellers dekker maten det meste av fargespekteret fra beige og greige til brun.

Det er imidlertid litt vanskelig å straffe produsentene for at god, gammeldags norsk bondekost ser litt kjedelig ut - men å så godt det hadde gjort seg med litt grønnsaker!

Porsjonene er stort sett veldig rause, og med unntak av Fersk & Ferdigs medisterkaker er også sausemgenden mer enn generøs. Det gjør at flere av rettene føles unødvendig tunge.

Tips: Frisk opp maten veldig enkelt med litt persille, eller server litt tyttebærsyltetøy ved siden av.

Forskjell fra pakke til pakke

I en ideell verden er det vi smaker på det samme som du får kjøpt i butikk.

Sånn er det ikke, av forståelige grunner.

I noen tilfeller smakte vi på flere pakker, i ett tilfelle der potetene smakte mugg, og vi stekte ribba på to måter; både i mikrobølgeovn og i stekeovn.

FERSK & FERDIG: Vi fant fem varianter, inkludert en fiskerett (med bacon).
FERSK & FERDIG: Vi fant fem varianter, inkludert en fiskerett (med bacon). Vis mer

Potetene smakte dessverre lite godt i begge pakker, mens det skjedde noe vi ikke hadde ventet oss med ribba: Den ble saftigere i ovn (selv om vi ikke brukte damp).

Ikke så rart, viste det seg, når vi fikk sjekket litt nærmere: De to ribbestykkene var helt forskjellige.

Den som var ovnsstekt var mye saftigere, men det var kanskej ikke så rart: Det var et mye feitere stykke enn det vi tok i mikro.

Og dessverre ble svoren langt fra sprø i både mikro og stekeovn, selv ikke da vi ga den flere minutter ekstra i stekeovn.

Slik testet vi

TESTER: Mina Helene Knudsen og Aase Dotterud.
TESTER: Mina Helene Knudsen og Aase Dotterud. Vis mer

Dagbladets matjournalister har i samarbeid med Allers' matjournalist Aase Dotterud og Mina Helene Knudsen fra KK.no smakt seg igjennom ferdigjulemat for å se om det er verdt å gå for en ferdigvariant, og i så tilfelle hvilken.

Vi har smakt oss gjennom fem retter fra Fersk & Ferdig og seks fra Fjordland. I tillegg finnes det julegrøt fra begge - og flere - men disse har vi ikke tatt med i testen denne gangen.

Her er dommen da vi testet risengrynsgrøt i 2011, vi kommer tilbake med en oppdatert test nærmere jul.

Juletorsk med ertepuré, bacon og poteter

Fersk & Ferdig - 530 gram, 445 kcal per porsjon

JULETORSK: Frisk grønn ertestuing kan ikke redde denne alt for søte (!) torskeretten.
JULETORSK: Frisk grønn ertestuing kan ikke redde denne alt for søte (!) torskeretten. Vis mer

Frisk grønn ertestuing gjør at den ser delikat og fin ut, til tross for litt blasst bacon.

- Men hvorfor skal de ha hvit saus på torsken? Og søt saus?

Dessverre var det ikke det eneste hvorforet med denne retten. Dette var veldig søtt!

Ertepuréen skal forsåvidt være søtet, men langt fra så søt som her. Og når også poteter og saus smaker søtt, ble det helt merkelig til fisken - som dessverre var akkurat litt for tørr til å friste.

Her ville vi gått for en vanlig ikke-juletorsk i stedet!

Kalkunbryst med poteter, saus og rødkål

Fjordland - 500 gram, 405 kcal

SAUSEBONANZA: Kalkunbryst er mat som tåler grønnsaker; her skulle vi gjerne sett noe mer enn surkål.
SAUSEBONANZA: Kalkunbryst er mat som tåler grønnsaker; her skulle vi gjerne sett noe mer enn surkål. Vis mer

- Her var det mye saus!

Dette er den minst kaloririke av julemiddagene, men sannsynligvis den med mest saus. Så mye saus at vi nesten ikke ser kalkunen på tallerkenen!

Dessverre smakte ikke sausen spesielt mye, og til tross for sausebonanzaen er kalkunen tørr.

Dette er rett og slett uinspirerende, kjedelig mat. Det er ikke vondt, men det er heller ikke noe vi har spesielt lyst til å spise igjen.

Kalkun-tallerken med fløtesaus, rødkål og poteter

Fersk & Ferdig - 500g, 360 kcal

RUND KALKUN: Mye saus og sirkelformet kalkunkjøtt.
RUND KALKUN: Mye saus og sirkelformet kalkunkjøtt. Vis mer

Dette var kanskje den av rettene som så mest industrielt produsert ut, til tross for at den skal være "Håndlaget", og det skyldes hovedingrediensen: Kalkunen.

Runde skiver gjør at det ser ut som presset skinke - og slik smaker det også, den mister kjøttstrukturen, og det blir litt flatt.

Det er raust med saus også her, og den er nok på den tynne siden for noen, potetene er litt vasne, men fint porøse så de kan ta til seg sausen.

Rødkålen er grei, men kunne fint vært balansert med mer syre. Det blir rett og slett litt kjedelig.

Julemiddag med skinkestek, julepølse og medisterkake

Fjordland - 505 gram, 596 kcal

I SKÅL: Denne kommer i serveringsskål og maten blir varmet opp i flere kammer, men det så så trist ut, så vi fant frem en tallerken. 
I SKÅL: Denne kommer i serveringsskål og maten blir varmet opp i flere kammer, men det så så trist ut, så vi fant frem en tallerken.  Vis mer

Denne er en slags krysning av juletallerken med ribbe og julestek, rødkålen, pølsa og medisterkaken er den samme, men med noen litt uventete forskjeller - mest i forhold til julesteken.

Sausen var mye bedre enn sausen vi fikk til stek, her har den tatt smak av pølse og medisterkake, og smaker rett og slett mer, mens steken var mye saftigere i julestekpakken - denne var ganske tørr.

Det er imidlertid potetene som er det største minuset: Flere av dem har en anelse aroma av mugg og vaskemidler. Det gjalt ikke alle potetene, men det gjalt noen poteter i begge pakkene vi smakte på.

Juletallerken; Ribbe uten svor, medisterkake julepølse, surkål, poteter og saus

Fersk & Ferdig - 530 gram, 747 kcal

LITT TRIST: Ikkenoe klaffet helt i denne tallerkenen, og ribba skuffet mest. 
LITT TRIST: Ikkenoe klaffet helt i denne tallerkenen, og ribba skuffet mest.  Vis mer

Fersk & Ferdig har valgt å fjerne svoren helt på ribba, og det var nok smart. Det hjelper imidlertid ikke, for resten av ribba greier det kunststykket å være på den feite siden - og tørr.

Pølsen og medisterkaken er greie, men det er lite som sier jul - her skulle vi gjerne sett litt mer krydder.

Sausen er feit og har skilt seg noe, og er full av små svarte flekker som gjør at den ser brent og udelikat ut. Smaken er imidlertid helt grei, om enn litt kjedelig.

Juletallerken med ribbe, medisterkake, julepølse, rødkål og poteter

Fjordland - 630 g, 907 kcal per porsjon

JULETALLERKEN: Når ribba skuffer, hjelper det ikke at resten er godt. 
JULETALLERKEN: Når ribba skuffer, hjelper det ikke at resten er godt.  Vis mer

En stor og raus porsjon som ser fin ut, men selve rosinen i juletallerkenen, altså ribba, skuffer.

Svoren er klissete både i mikro - og stekeovn, vi testet begge deler, og selve ribba er enten for feit men saftig, eller tørr og passe feit. Dessverre er den også for salt.

Pølse og medisterkakene smaker nesten helt likt, dog med noe ulik balanse i det samme krydderet, men med mindre du smaker virkelig godt etter er det ikke lett å skille dem fra hverandre på smak.

Potetene er litt vasne, men smaker greit.

Pinnebog-tallerken med vossakorv, kålrotstappe og poteter

Fersk & Ferdig - 550g, 913 kcal

SKUFFENDE KJØTT: Tilbehøret var kjempegodt, men kjøttet var bare nitrist. 
SKUFFENDE KJØTT: Tilbehøret var kjempegodt, men kjøttet var bare nitrist.  Vis mer

Det begynte så bra. Potetene er fine, ikke for vasne, ikke med hinne rundt. Søen er lett og smakfull, kålrotstappen likeså, og vossakorven er smakfull, uten å føles så feit som den fra Fjordland.

Det hjelper imidlertid ikke når de bommer så til de grader på hovedattraksjonen.

Dessverre er kjøttet tørt, seigt, og kanskje for lite kokt? Det er vanskelig å få av beinet, og hadde dette vært kjøtt som sto på komfyren vår og dampet, ville vi latt det stå en time til. Minst.

Med godt kjøtt hadde dette vært en sekser, men greit kjøtt en femmer - men vi kan ikke gi mer enn terningkast tre med så trått kjøtt.

Medisterkaker med poteter, surkål og tyttebær

Fersk & Ferdig - 535 g, 605 kcal

HVOR BLE DET AV SAUSEN? Mørk, innkokt, tjukk - og veldig beskjeden porsjon.
HVOR BLE DET AV SAUSEN? Mørk, innkokt, tjukk - og veldig beskjeden porsjon. Vis mer

De to medisterkakeporsjonene skiller seg ganske markant fra hverandre, mens Fjordlands har i overkant mye saus, kunne denne godt hatt litt mer.

Det er meget knepen sausemengde, og i tillegg er den ganske tykk, og på samme måte som juletallerkenen ser det ut som om den er brent. Det er sannsynligvis farge som har satt sine spor?

Med forbehold om at andre lager sausen på en litt annerledes måten enn oss, men den oppleves som for mørk - og den er også langt mørkere og tykkere enn antydet på bildet på pakken.

Medisterkakene var luftige og gode, men med litt mindre av den klassiske julesmaken enn Fjordlands.

Potetene var noe vasne, med antydning til ligget lenge-hinne, mens surkålen var god og frisk og ikke for søt. Og pluss for at det fulgte med tyttebærsyltetøy!

Julestek med rødkål, mandelpoteter og tyttebær

Fjordland, 515 gram / 536 kcal

FETT: Sausen er så fet at den skiller seg, men skinka er saftig og god.
FETT: Sausen er så fet at den skiller seg, men skinka er saftig og god. Vis mer

Her er det hele ni små poteter, som hadde vært supert dersom ikke potetene hadde hatt en hard hinne, noe som innimellom skjer med sous-vide-poteter. Da hadde det vært mye bedre med få, store poteter, slik at det ble minst mulig av det harde.

Sausen er feit, og har skilt seg litt - mulig det er fordi den er glutenfri - hvetemel binder bedre.

Steken er mør og pent skåret opp, men topp- og bunnstykket er noe tørt. Og også her skulle vi ønske de kunne lagt til en grønnsak eller to - om enn for syns skyld.

Pinnekjøtt med vossakorv, kålrotstappe og poteter

Fjordland - 665 gram, 715 kcal

PINNEKJØTT: Heller ikke noe glansbilde, men både pinnekjøtt og vossakorv overrasker positivt.
PINNEKJØTT: Heller ikke noe glansbilde, men både pinnekjøtt og vossakorv overrasker positivt. Vis mer

Dette var en av rettene vi var mest skeptiske til, men dette var overraskende bra - noe som nok i hovedsak skyldes gode kjøttbiter.

Potetene er litt vasne, noe som ikke reddes av en igjen meget raus porsjon sky. Det samme gjelder stappen. Den er god, men litt tam på smak, og føles nesten litt utvannet der den svømmer i pinnekjøttsjy . Og det er ganske fett.

Vossakorven er kraftig og riktig på smak - men ble litt for dominerende for noen.

Likevel en god og raus middag vi god kunne spist igjen.

Fjordland: Medisterkaker med surkål og poteter

540 g, 454 kcal/porsjon

BEST I TEST: Enkelt, men også veldig godt. 
BEST I TEST: Enkelt, men også veldig godt.  Vis mer

Selve porsjonen ser kanskje litt brun og trist ut, men det hjelper å ta inn detaljene.

- Dette var veldig pene kaker.

De smaker også akkurat det vi vil at de skal smake, godt av julekrydder og ikke for salt.

Potetene er gode og luftige, og perfekt konsistens for å knuse i sausen - som det også her er rikelig av - og de har ikke den skjemmende hinnen som ofte er på ferdigpoteter.

Sausen er god, ikke så feit som flere av de andre - og heller ikke for salt.

Surkålen er streit, det er klassisk posesurkål, som det er mange som er vant til å servere i julen.

Vi skulle gjerne sett tyttebær til denne, både for å friske opp utseende og smak, men dette var likevel enstemmig favoritt.

Les også: