Full krangel om kjøtt:

Bekymring rundt nordmenns middagsvaner: - Prisen må kraftig opp

Sukkerinntaket synker, men det store kjøttforbruket bekymrer myndighetene.

FOR MYE RØDT KJØTT: - Vi er bekymret for kjøttforbruket, sier Linda Granlund i Helsedirektoratet.
FOR MYE RØDT KJØTT: - Vi er bekymret for kjøttforbruket, sier Linda Granlund i Helsedirektoratet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I formiddag kom rapporten «Utviklingen i norsk kosthold», hvor Helsedirektoratet viser hva du og jeg har spist det siste året - og hvordan kostholdet utvikler seg over tid. Det positive er at 15-åringer spiser mer grønt hver dag, og at sukkerforbruker faller.

Det som imidlertid vekker bekymring hos helsetoppene, er at kjøttforbruket har stabilisert seg på et høyt nivå det siste tiåret, selv om det har falt litt siste år. Også fisk går tilbake.

- Vi er bekymret for kjøtt- og fiskeforbruket, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund.

- Anbefalingen vår er å spise fisk til middag to til tre ganger i uka. I nasjonal handlingsplan for bedre kosthold er det mål om å øke andelen som følger Helsedirektoratets kostråd om fisk. Det å bytte én eller to kjøttmiddager i uka med fisk, vil gi store effekter på helsa. Utviklingen vi ser er ugunstig med tanke på helsa, fastslår hun.

Urovekkende lavt fiskeinntak

Det er særlig i de yngre målgruppene fiskeinntaket er urovekkende lavt. For ett år siden ble Helsedirektoratets 12 kostråd vurdert ut fra FNs definisjon av bærekraft som inkluderer både miljømessige, sosiale, økonomiske og helsemessige aspekter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer