NORGES BESTE: I fjor måtte han gi tapt overfor Cristopher Davidsen i Bocuse d'Or konkurransen «Årets kokk». Denne uka var det hans tur. Øyvind Bøe Dalelv ble Norgesmester i kokkekunst. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
NORGES BESTE: I fjor måtte han gi tapt overfor Cristopher Davidsen i Bocuse d'Or konkurransen «Årets kokk». Denne uka var det hans tur. Øyvind Bøe Dalelv ble Norgesmester i kokkekunst. Foto: JACQUES HVISTENDAHLVis mer

Norges beste kokk:

Bent Stiansen: Denne kokken kan bli best i verden

Torsdag ble Øyvind Bøe Dalelv Norgesmester. Nå sikter han mot VM-gull sammen med sjefen, Bent Stiansen.

- Når ungdommer kommer til oss på utplassering, ser jeg på et sekund om de har talent eller ikke. Øyvind hadde opplagt talent, sier Bent Stiansen.

- Drivende dyktig

Da Øyvind Bøe Dalelv (27) ble Norgesmester i kokkekunst denne uka, ble ikke sjefen forbauset.

VINNER-FORRETTEN: Potetlefser med brie, gressløkemulsjon, syltet gulrot og ristede hasselnøtter .Foto: STIAN BROCH
VINNER-FORRETTEN: Potetlefser med brie, gressløkemulsjon, syltet gulrot og ristede hasselnøtter .Foto: STIAN BROCH Vis mer

- Denne seieren fortjener han. Han har blikket, motorikken, evnene, og gjort et flott grunnarbeid, sier Stiansen, innehaver av michelinrestauranten Statholdergaarden siden 1993.

HÅNDPLUKKET: Bent Stiansen forsto umiddelbart at han hadde med et talent å gjøre, da Øyvind Bøe Dalelv hadde arbeidsuke hos ham. Denne uka vant Dalelv  M. Foto: Anita Arntzen 
HÅNDPLUKKET: Bent Stiansen forsto umiddelbart at han hadde med et talent å gjøre, da Øyvind Bøe Dalelv hadde arbeidsuke hos ham. Denne uka vant Dalelv  M. Foto: Anita Arntzen  Vis mer

Stiansen tok unggutten fra Bodø inn som lærling, sendte ham videre for å få erfaring og tok ham inn igjen som soussjef.

Når du spiser på Statholdergaarden, er det ofte Dalelv som står ved grytene.

Som bestekompisen Adam Bjerck (Adams matkasse) er Øyvind et utpreget konkurransemenneske.

De to konkurrerte mot hverandre i Årets kokk Bocuse dOr i fjor, da begge måtte se seg slått av Christopher Davidsen, som ble sendt videre til EM i Budapest, hvor han tok sølv i mai i år.

Del av en plan

- Øvvind har potensialet til å bli best i verden, sier Stiansen.

STOLT: Alt klaffet for Øyvind Bøe Dalelv under NM. Foto: Norges Kokkemesteres Landsforening
STOLT: Alt klaffet for Øyvind Bøe Dalelv under NM. Foto: Norges Kokkemesteres Landsforening Vis mer

Sammen med Bøe Dalelv har han lagt en plan. Etter kongepokalen i NM er neste skritt Nordisk mesterskap i Finland. Neste år er målet gull i Bocuse d'or Årets kokk i Norge, deretter topplassering i EM og gull kokke-VM i Lyon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil ikke bli lett match. Nivået i NM, som arrangeres av Norges Kokkemesteres Landsforening, er lavere enn i Bocuse d'or Årets kokk.

Om alt går etter planen, kan VM-tittelen erobres i 2019.

Stiansen vet hva som kreves. Han vant selv Norgesmesterskapet i kokkekunst i 1990, det første året konkurransen ble arrangert.

Tre år senere gikk han til topps i verden. Som første skandinav og nordmann tok han gull i Bocuse d'or Lyon.

Flere nordmenn har senere vunnet kokke-VM, blant dem Ørjan Johannesen i 2015 og Geir Skeie, som både ble europamester (2008) og verdensmester(2009).

SABLERE CHAMPAGNE: Kokk Øyvind Boe Dalalev fra Statholdergaarden gourmetrestaurant i Oslo viser hvordan du enkelt sablerer Champagne eller musserende vin. Foto: Jaques Hvistendahl / Video: Cecilie V. Jensen /Dagbladet Vis mer

I januar 2017 er det Christoper Davidsen som skal i ilden.

Svingte sabelen

Øyvind er kjent i vennekretsen for å være en glad kar. Til fest åpner han champagne med alt fra sabel til iphone.

Før 17.mai i år instruerte han Dagbladets lesere i kunsten å sablere (se video).

Etter seieren i NM torsdag, svingte han sabelen på en eksklusiv flaske Bollinger med stolte foreldre og halve kokke-Norge til stede.

Dalelv har vært sju år på kokkelandslage. Nå sier han fra seg plassen.

- Jeg må velge. De neste årene skal det handle om meg, sier han.

Bra for bedriften

Omtrent hver søndag og mandag siden i sommer har Bøe Dalelv og assistenten Runa Kvandseth terpet på NM-måltidet.

Å ha konkurransekokker i bedriften krever fridager og fokus på arangementer. Stiansen ser ikke problemer med det.

- Å ha konkurransekokker i staben bringer inn ny kunnskap og inspirerer resten av gjengen, sier Stiansen, som også skryter av Bøe Dalelvs assistent (commis), Runa Kvendseth. Kvendseth er andreårslærling på Statholdergaarden.

ALT KLAFFET: Bøe Dalelv er mest fornøyd med hovedretten. Foto: STIAN BROCH
ALT KLAFFET: Bøe Dalelv er mest fornøyd med hovedretten. Foto: STIAN BROCH Vis mer

Smaksbomber

Ifølge dommerne vant Bøe Dalelv Norgesmesterskapet suverent. Han vant på spennende smakskombinasjoner, teknikk, ro og kontroll på kjøkkenet. Selv tror han at det var smakene som avgjorde.

- Jeg er god på teknikk, men det er smaken som teller til slutt,sier han.

Han er mest fornøyd med hovedretten, svinnecarré med beter, men synes det meste klaffet.

VINNERDESSERTEN: Skulle du ha litt bringebærpure, spinat, sjokolade og flytende nitrogen liggende, er det bare å hive seg over vinneroppskriften.  Foto:STIAN BROCH
VINNERDESSERTEN: Skulle du ha litt bringebærpure, spinat, sjokolade og flytende nitrogen liggende, er det bare å hive seg over vinneroppskriften. Foto:STIAN BROCH Vis mer

Menyen besto ellers av alt fra potetlefser med norsk brie, til sjokoladeganache med bringebærpure og iskalde jordbærperler. Skulle du ha bringebær og litt flytende nitrogen liggende, og kunne tenke deg en grand finale på uka, er det bare å hive seg over vinnerdesserten. Oppskriften finner du nedenfor.