STOLT OG GLAD: - Jeg sov godt, men må innrømme at jeg har vært spent, sier Bent Stiansen på restaurant Statholdergaarden, som i dag ble tildelt michelinstjerne for tjuende gang. Foto: Morten Eik
STOLT OG GLAD: - Jeg sov godt, men må innrømme at jeg har vært spent, sier Bent Stiansen på restaurant Statholdergaarden, som i dag ble tildelt michelinstjerne for tjuende gang. Foto: Morten EikVis mer

Statholdergaarden får michelinstjerne for 20. gang i ny michelinguide:

Bent Stiansen: Tør nesten ikke tro at jeg har fått min tjuende michelinstjerne

- Jeg vil se det på papir før jeg tror det, sier en rørt mesterkokk.

(Dagbladet): Det ville vært en enorm nedtur om stjernen skulle glippe etter 19 år. Men Bent Stiansen og hans knallsterke team har overbevist inspektørene fra den franske spiseguiden også i året som gikk.

Les om de norske Michelin-restaurantene her.

STJERNEGLANS: Restaurant Statholdergaarden ligger i kvadraturen i Oslo. FOTO: NTN/Scanpix
STJERNEGLANS: Restaurant Statholdergaarden ligger i kvadraturen i Oslo. FOTO: NTN/Scanpix Vis mer

- Dette betyr mye for oss. Jeg ser på tildelingen som en anerkjennelse av kvalitet. Og når man har hatt noe kjært så lenge, vil man nødig miste det, innrømmer en stolt og glad Stiansen.

Feirer med sushi

Han tar i mot Dagbladet i sin nyoppussede restaurant midt i Oslo. Han har nettopp mottatt nyheten om at Statholdergaarden er tildelt den høythengende stjerna for tjuende gang. Foreløpig har han ikke selskap av andre enn en lubben liten michelinmann på bordet foran seg. I kveld, derimot, skal det feires med hele personalet, sushi og champagne.

Stiansen har sovet godt i natt, men innrømmer at han har vært spent.

- Hva er hemmeligheten bak stjernesuksessen?

- Jeg er ganske god til å la andre være flinke. Min viktigste rolle som leder er å tilrettelegge forholdene slik at medarbeiderne mine skal få skinne, svarer Stiansen.

GODT TEAM: Bent Stiansen forklarer michelinsuksessen med godt teamarbeid. I kveld feirer han stjernen med sine ansatte på restauranten. Foto: Morten Eik
GODT TEAM: Bent Stiansen forklarer michelinsuksessen med godt teamarbeid. I kveld feirer han stjernen med sine ansatte på restauranten. Foto: Morten Eik Vis mer

Litt mindre fløtesaus

Han svelger tungt og tørker en tåre i øyekroken når han forteller om den aller første stjerna.

- Jeg hadde reist på påskeferie med familien. Vi var ikke før kommet fram til hotellet før jeg fikk overlevert en faks med en enkelt, stor stjerne. Min kone Annette hoppet og spratt i resepsjonen. Dette er fremdeles veldig rørende å tenke på, sier Stiansen.

Den gang så menyen og maten på Staholdergaarden ganske annerledes ut enn i dag.

MICHELINMAT: Bocuse d'Or-vinner Bent Stiansen serverer moderne gourmetmat under lysekronene i Statholdergaarden. FOTO: NTB/Scanpix
MICHELINMAT: Bocuse d'Or-vinner Bent Stiansen serverer moderne gourmetmat under lysekronene i Statholdergaarden. FOTO: NTB/Scanpix Vis mer

- Da vi fikk stjerna for første gang, bestod et måltid av fire, fem serveringer. I dag er vi oppe i rundt femten. Selve maten inneholder nå mer grønnsaker og mindre fett. Vi må speile samfunnsutviklingen, og lettere mat er som kjent i tiden. Nå går det mer i buljonger og mindre i tungt, jevnede fløtesauser.

Lengst i Norden

Ingen kokk i Norden har hatt en michelinstjerne sammenhengende lenger enn Bent Stiansen. Nå er målet å slå rekorden til den norske restauranten som har kunnet pryde seg med det franske stjernesymbolet aller lengst.

- Restaurant Bagatelle hadde stjerner sammenhengende i noe sånt som tjuefire år. Den rekorden skal vi gjøre alt for å slå, lover han.

Stiansen gleder seg over at de andre norske michelinrestaurantene beholder sine stjerner, og ønsker det ferskeste medlemmet i «stjerneklubben», Sabi Omakase i Stavanger, velkommen.

- Jeg har ennå ikke spist der, men har hørt at de leverer en unik spiseopplevelse.

«Grand old man»

ROSER: Kristin Krohn Devold hyller Stiansen for hans kvalitet og engasjement. FOTO: Erlend Aas /NTB Scanpix
ROSER: Kristin Krohn Devold hyller Stiansen for hans kvalitet og engasjement. FOTO: Erlend Aas /NTB Scanpix Vis mer

Stiansen har mange beundrere, og hylles både for sin kokkekunst og sine lederevner.

- Bent Stiansen er kokkebransjens «grand old man» som alltid leverer kvalitet. Han er en ener i å utdanne de beste lærlingene, utrolig hyggelig mot kundene, og han er engasjert i å bringe god mat til folket gjennom dagligvarekampanjer. I tillegg er Stiansen engasjert i Bocuse d'Or for å fremme nye talenter til verdenstoppen. Stjerner kommer og går, Bent Stiansen består, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

LES OGSÅ:

Michelinguiden: Michelin-tabbe skapte kaos ved den lille familie­restauranten.

Restaurant-og barboom i Oslo 2017: Over 30 nye utesteder på trappene

Sabi Omakase i Stavanger til topps i The White Guide 2017: Ukjent Stavanger-restaurant rankes på nivå med Maaemo