Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

GMO-funn i norsk frysedisk

Ber folk kaste helt trygge «kyllingburgere» etter GMO-funn: - Det er så unødvendig, det er helt forferdelig

Trygg mat destrueres fordi den er ulovlig.

VEGETARBURGER: Veterinærinstituttet har funnet ulovlig genmodifisert soya i vegetarburgere fra malayiske Greenfarm. Illustrasjonsofoto: Scanpix
VEGETARBURGER: Veterinærinstituttet har funnet ulovlig genmodifisert soya i vegetarburgere fra malayiske Greenfarm. Illustrasjonsofoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veterinærinstituttet har funnet ulovlig genmodifisert (GMO) soya i vegetarianske «kyllingburgere» fra den malaysiske produsenten Greenfarm, melder Mattilsynet. Funnet ble gjort i en prøve tatt hos importøren Star Soya Import AS i Kristiansund.

Vegetarburgerne det gjelder er distribuert til kjede-uavhengige butikker i Sør-Norge og merket med «Best før 21.12.2018».

Per i dag er ingen genmodifiserte produkter godkjent som matvarer i Norge. Senterpartiet er blant dem som har ivret særlig for en fortsatt restriktiv politikk ovenfor genmodifisert mat:

- Det er først og fremst ut fra et føre-var-prinsipp at vi bør ha et GMO-forbud. I tillegg er det etisk trøblete å endre på naturen, sier SPs stortingsrepresentant Geir Pollestad til Dagbladet.

Kollega Per Olaf Lundteigen er også krystallklar:

- Vi må være konsekvente: Genmodifiserte planter er ikke tillatt i Norge. Derfor må det slås kraftfullt ned på firmaer som jukser. Sånn er det med den saken!

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale sier følgende til Dagbladet torsdag ettermiddag:

- Vi har et klart regelverk. Det forventer vi oss at alle forholder seg til.

Ifølge Shan i Star Soya Import skal hele det aktuelle partiet være trukket tilbake fra butikkene, men skulle du ha rukket å kjøpe en av vegetarburgerne før GMO-soyaen ble oppdaget, er rådet fra myndighetene klart: Kast eller levér det tilbake i butikk.

Leverer du vegetarburgerne inn der du kjøpte dem, kan du få pengene tilbake.

Restriktivt regelverk

«Norge fører en restriktiv politikk når det gjelder genmodifisert mat. I tråd med dette er det satt strenge krav til godkjenning og merking av slik mat. Hittil er ingen genmodifiserte produkter godkjent som matvarer i Norge,» skriver Helse- og omsorgsdepartementet om GMO.

Regelverket som omhandler genmodifiserte organismer (GMO) i Norge er komplekst, og ansvaret er fordelt mellom ulike aktører og departementer.

Det norske regelverket er harmonisert med EUs regelverk, og begge er blant de strengeste i verden, forklarer Aslaug Hagen, seniorrådgiver i planteseksjonen i Mattilsynet.

- Begge regelverk krever risikovurdering og godkjenning av alle GMO.

Det er likevel ikke slik at dersom et produkt er godkjent i EU, at det automatisk blir godkjent i Norge. Man må søke om å få godkjenning.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) i Norge kontrollerer likevel fortløpende stoffer som godkjennes i EU, for å være klare tilfelle de norske reglene skulle endres.

- Vi har kunnskap om GMO kan utgjøre en helserisiko eller ikke, men det at en GMO er vurdert som trygg, betyr ikke at det blir godkjent, sier Hagen.

-Det er ulovlig å selge produkter som inneholder ingredienser laget fra EU-godkjent GMO uten at de samtidig er forhåndsgodkjent av Mattilsynet, sier Hagen. - Vi har ikke mottatt noen søknader om slik godkjenning, og derfor har vi ikke vurdert verken godkjenning eller forbud av noen slike produkter.

Ikke farlig, bare ulovlig

Er du blant dem som har kjøpt - og spist opp - burgerne, kan du slappe trygt av. De genmodifiserte soyabønnene som er funnet i vegetarburgerne er ifølge Mattilsynet risikovurdert og godkjent av EUs mattrygghetsorgan EFSA.

Også den norske Vitenskapskomiteen for mattrygghet har undersøkt denne typen soya-bønner og konkludert med at de er like trygge å spise som ikke-genmodifisert soya.

Likevel blir forbrukerne oppfordret til å kaste dem - eller levere dem tilbake i butikken der de også vil bli destruert.

- Vi kan jo ikke oppfordre til å spise ulovlige produkter, sier Aslaug Hagen, seniorrådgiver i planteseksjonen i Mattilsynet, til Dagbladet.

Hagen innrømmer at de nok kunne vært klarere i meldingen og vært tydeligere på at det ikke er nødvendig å kaste disse burgerne.

- Regelverket er slik at om et produkt eller en råvare ikke er godkjent for salg i Norge, så er det forbudt.

- Det handler også om å kunne ta informerte valg: Det er krav om klar merking av godkjent GMO, slik at forbrukerne skal kunne ta et informert valg: Vil jeg spise mat med genmodifisete ingredienser - eller ikke.

- Ikke kast!

- Jeg synes det er utrolig kult at Mattilsynet også sjekker vegetarprodukter. Vi er veldig heldige i Norge som har et Mattilsyn, sier Mari Hult fra Vegetarbloggen.

UPROBLEMATISK: Thomas H. Olsen, aka veganmannen, synes det er flott at regelverket følges opp, men synes det er trist at det oppfordres til å kaste mat. Foto: Orhan Kuresevic
UPROBLEMATISK: Thomas H. Olsen, aka veganmannen, synes det er flott at regelverket følges opp, men synes det er trist at det oppfordres til å kaste mat. Foto: Orhan Kuresevic Vis mer

Thomas H. Olsen fra bloggen Veganmannen synes det er fint at Mattilsynet følger opp regelverket som eksisterer, men setter spørsmålstegn vet at maten destrueres.

- Det å oppfordre folk til å kaste den burgeren, som om den var giftig, er unødvendig - det er helt forferdelig, sier Olsen til Dagbladet.

Matminister Dale sier følgende om at forbrukerne blir oppfordret til å kaste soya-bønner som er like trygge å spise som ikke-genmodifisert soya:

- Vi er opptatt av å finne fleksible løsninger. Reglene er klare, og her har aktørene et ansvar for at dette ikke skal skje.

Geir Pollestad i SP sier følgende om matsvinnet som oppstår som følge av loven:

- Det bør folk velge selv. Forbudet mot GMO er ikke begrunnet i å kunne spise litt GMO-mat. For egen del forsøker jeg generelt å unngå vegetarburger, sier Pollestad.

De samme burgerne kan selges lovlig, rett over grensen i Sverige.

- Det er så mye spiselig mat som kastes, og det er et mye større problem for meg enn funn av GMO.

Lettere å få godkjenninger?

Selv om ingen GMOer er tillatt som mat i Norge i dag, betyr ikke det at det er forbudt.

- I EU er det godkjent en rekke forskjellige GMOer, men i Norge er det ingen som har søkt om å få godkjenning ennå. Derfor er det heller ingen genmodifiserte matvarer som er tillatt å selge, sier Hagen i Mattilsynet.

I dag vedtok Klima- og miljødepartementet nye rutiner for behandling av saker om GMO som er godkjent i EU. Dette skal sikre raskere og mer forutsigbar vurdering om GMO-er skal tillates i Norge.

Dette gjelder imidlertid ikke GMO i mat.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!