Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

To vegetarianere og en slakter tester veggisburgere, og vinneren er klar:

- Beste veggis­burgeren jeg har spist

De nye vegetarburgerne fra McDonald's gikk rett hjem både hos en skeptisk slakter og to erfarne vegetarianere. 

FASTFOOD-DUELLEN: Vi tester McDonald's nye vegetarburger (illustrasjonsbilde)  mot tilsvarende fra Max.
FASTFOOD-DUELLEN: Vi tester McDonald's nye vegetarburger (illustrasjonsbilde)  mot tilsvarende fra Max. Vis mer

(Dagbladet:) Hamburgerkjedene har kastet seg på vegetarbølgen, og tilbyr stadig flere kjøttfrie alternativer. Men hvor god er egentlig en masseprodusert burger laget av bønner og grønnsaker?

Dagbladet tok med seg et burgerkvalifisert testpanel til hurtigmatkjedene Max og McDonald's for å sjekke det grønne tilbudet. Burger King er ennå ikke på banen med vegetariske burgeralternativer.

Burgerfølelsen

- Saftig og smakfullt!

Dommen er samstemt. Testpanelet behøver ikke å gå på gangen for å bli enige om at prøveburgerne fra McDonald's er godkjente og vel så det.

IMPONERT: Slakter og pølsemaker Daniel Byskov smaker på vegetarburger på McDonald's.
IMPONERT: Slakter og pølsemaker Daniel Byskov smaker på vegetarburger på McDonald's. Vis mer

Den amerikanske kjeden har gjennom lengre tid eksperimentert seg fram til to ulike, norskproduserte vegetarburgere, som de nå tester ut på et utvalgt publikum. Reaksjonene vil være med på å avgjøre hva slags vegetarburger som skal settes på kjedens meny i løpet av våren.

TEST: McDonald's er i innspurten med sin vegetarburger, her illustrert ved kjedens svenske utgave av produktet. ILLUSTRASJONSFOTO: Produsenten
TEST: McDonald's er i innspurten med sin vegetarburger, her illustrert ved kjedens svenske utgave av produktet. ILLUSTRASJONSFOTO: Produsenten Vis mer

Mens fyllet i de vanlige McDonald's-burgerne er laget av norsk storfekjøtt, kylling eller fisk, er vegetarburgerne fylt med en «patty» laget av ulike grønnsaker (løk, gulrøtter, paprika) og bønner (hvite canellinbønner og røde kidneybønner).

Begge testburgerne serveres med identisk type brød, salat og ost. Sausen varierer derimot kraftig. Den ene er tomatbasert og smaker sterkt av noe som minner om BBQ-krydder. Den andre, som er majonesbasert og cajun-krydret, oppfattes som mildere.

Sløyfer du osten, blir den ene burgeren vegansk.

- Vegetarproduktene skal oppleves som like saftige og gode på smak som de vanlige burgerne. Du skal få burgerfølelsen, sier markedssjef Cathrine Moksnes i McDonald's Norge, som bekrefter at kjeden opplever økende etterspørsel etter kjøttfrie alternativer.

MØTER VEGGISBØLGEN: Markedssjef i McDonald's Norge, Cathrine Moksnes
MØTER VEGGISBØLGEN: Markedssjef i McDonald's Norge, Cathrine Moksnes Vis mer

- Mange ønsker å spise mindre kjøtt, og kanskje bytte ut et måltid innimellom. I tillegg kommer alle som av ulike årsaker overhodet ikke spiser kjøtt, sier hun.

BBQ-krydret burger

Spesielt den ene, BBQ-krydrede McDonald's-burgeren faller i smak hos testpanelet.

Slakteren Daniel Byskov i Annis Pølsemakeri i Mathallen medgir at han er positivt overrasket. Han går så langt som til å kalle McDonald's-burgerne for de beste vegetarburgerne han har smakt.

- Egentlig minner dette meg om et annet vegetarprodukt, nemlig falafel. Dette kunne jeg absolutt spist på farten. Det er heller ikke noe å si på utseendet. Burgeren er perfekt stekt, og det er bra balanse i krydderet, sier Byskov, og triller et solid terningkast 4.

Den andre burgeren synes han er noe mer nøytral på smak, og belønner den med 3 på terningen.

- Ser bra ut

Pål W. Thorbjørnsen er informasjonsansvarlig i Norsk Vegetarforening og har vært vegetarianer i over 30 år. Han er heller ikke ikke i tvil om at han foretrekker den sterkest krydrede burgeren.

FØRSTE BLIKK: Vegetarianer Pål W. Thorbjørnsen vurderer burgeren. 
FØRSTE BLIKK: Vegetarianer Pål W. Thorbjørnsen vurderer burgeren.  Vis mer

- Denne burgeren både ser god ut og smaker bra. Jeg liker at den ser ut som en vanlig burger. Du føler deg ikke veldig annerledes hvis du spiser denne. Sausen er veldig god, og hele greia føles på en måte sunn. Jeg gir den terningkast 5.

Thorbjørnsen liker burgeren med majonesbasert saus også, og gir den terningkast 4.

Ane Meyer Bøhler er også aktiv i Norsk Vegetarforening, og har vært vegetarianer i 10 år. Hun er på vei over i veganernes rekker, og setter pris på at utvalget i grønn hurtigmat utvides.

Burger av bønner

EN AV FLERE: Max-kjedens BBQ-sandwich er ett av flere grønne alternativer. FOTO: Produsenten
EN AV FLERE: Max-kjedens BBQ-sandwich er ett av flere grønne alternativer. FOTO: Produsenten Vis mer

- Jeg liker at man kan se at burgeren er laget av bønner. Egentlig synes jeg denne ligner overraskende mye på en vanlig burger. Denne tror jeg også mange av mine kjøttetende venner kunne likt, sier hun om BBQ-varianten, og triller terningkast 5.

Som sin vegetarianerkollega gir hun terningkast 4 til den mildere McDonald's-burgeren:

- Den er også veldig god. Bra at den ikke smuldrer opp, slik mange vegetarburgere gjør, sier Meyer Bøhler.

Grønne mål hos Max

Den svenske hamburgerkjeden Max har allerede i et drøyt år hatt suksess med sine vegetarprodukter i Green-familien. Målet for kjeden er at hvert tredje solgte måltid innen år 2020 skal være noe annet enn rødt kjøtt. I fjor var en av fem solgte burgere vegetarburgere hos Max.

EN AV TO: Vegetarianer og snart 100 prosent veganer, Ane Meyer Bøhler, smaker på den ene av McDonald's to testburgere.  
EN AV TO: Vegetarianer og snart 100 prosent veganer, Ane Meyer Bøhler, smaker på den ene av McDonald's to testburgere.   Vis mer

Vel plassert på Max-filialen på Egertorget i Oslo er ikke testpanelet like enige lenger. De smaker på to av kjedens vegetarburgere; en Greenburger av grønnsaker og ris, og en BBQ Sandwich, med kjøtterstatningen Oumph (soyaprotein) i pulled pork-utgave.

- Litt kjedelig på smak, og litt for mye dressing som minner om Thousand Island. Men likevel saftig og fin i konsistensen, synes Meyer Bøhler om sin Green-burger, og gir terningkast 4.

Pål W. Thorbjørnsen er enda mer positiv, og kaller sin Greenburger for raus, saftig og et helt lite måltid.

- Denne liker jeg veldig godt. Den virker gjennomtenkt. Jeg kommer garantert til å spise opp hele, sier han, og gir den terningkast 5.

Slapp og oljete

Slakteren og pølsemakeren Byskov er av en helt annen oppfatning:

- Den er ok på smak, men har et slapt og litt oljete uttrykk. Den klistrer seg til tennene, og jeg liker heller ikke dressingen. Den får ikke mer enn terningkast 2, sier han.

Max-kjedens BBQ Sandwich med pulled pork-etterligning får enda hardere medfart av Byskov:

- Her var det ikke mye BBQ- eller røyksmak. Og konsistensen på kjøtterstatningen er gummiaktig og ille. Dette ville jeg ikke spist igjen. Terningkast 1.

Norsk Vegetarforenings Pål W. Thorbjørnsen er heller ikke imponert over BBQ-varianten, spesielt fordi den ikke henger sammen:

- Det virker som om forskjellige personer har laget burgerne våre, for de ser veldig forskjellige ut. Den lukter krydret og har sterk smak av barbeque, og det henger overhodet ikke sammen. Som produkt faller dette litt igjennom. Et mislykket forsøk på å lage noe mellom en kebab og en burger. Terningkast 2.

Ane Meyer Bøhler roser kjeden for å ha flere vegetaralternativer.

- De som spiser kjøtt, liker ulike typer kjøtt. Slik er det jo for oss vegetarianere også. Vi liker forskjellige ting. Denne burgeren er saftig og fin, men umulig å spise uten at alt faller fra hverandre. Sterk på smak er den også, selv om jeg har tatt ut jalapenos-pepperen, sier Ane Meyer Bøhler, som likevel triller et hyggelig terningkast 4.

LES MER:

Max ypper til burgerduell. McDonald's svarer med ny veggisburger

De færreste kjenner maten som blir populær i 2017: - Det blir sært

- Kjøttfri? Jøss. Denne pølsa er jo kjempegod

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling