Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Betraktelig ettertraktet skatt: God på bunn

Et godt trenet øye finner hundrevis av dem.

TRENT ØYE: Noen ganger er de vriene å få øye på, men man blir raskt god i jakten på trakten. Foto: Jørn H. Moen
TRENT ØYE: Noen ganger er de vriene å få øye på, men man blir raskt god i jakten på trakten. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
image: Betraktelig ettertraktet skatt: God på bunn

Akkurat når man tenker at skogen er på vei til å hvile, så braker det løs.

Ikke på en sånn fyrverkeriaktig måte. Nei, det hele skjer i absolutt stillhet og med færre farger. Og dessuten er det bare det trente øye som fryder seg over endringene på skogbunnen.

Traktkantarellen dukker opp når de fleste andre har gitt seg. Den minner om gjengen som ramler inn på nachspielet og setter ny fyr på en døende fest.

Som sagt, det må et trenet øye til. Det ikke sånn at du plutselig kan finne lassevis med sopp i skogen, bare du vet hvordan den ser ut. Det trengs trening. Du må utvikle en hønsj.

Selv er jeg fargesvak og lite til hjelp for laget når vi skal på sopptur. Jeg synes alltid kantarellen er kliss lik de gule bladene - og traktkantarellen popper opp akkurat når bladene er grå. Jeg må virkelig skjerpe meg for å få øye på dem, siden jeg stiller med handicap.

SJELDEN ALENE: Man finner som regel mange om man først finner en traktkantarell. Foto: Jørn H. Moen
SJELDEN ALENE: Man finner som regel mange om man først finner en traktkantarell. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Alle som har blitt oppmerksom på traktkantarellen er skjønt enige om at skogen nå er på sitt mest generøse. For man finner ikke én traktkantarell. De vokser i klynger og er forbundet med underjordiske tråder, så bruk god tid på å undersøke plassen om du har gjort et funn.

Det så mangt man bruke traktkantarellen til. For eksempel: kok den til en buljong, kanskje sammen med litt hvitløk. Vend stekt sopp inn i en omelett. Lag en stuing med løk og innkokt fløte. Kan du ikke bestemme deg? Tørk soppen i ovnen på 40-50 grader over natta.

Man må, som alltid, være 100 prosent sikker på hva man driver med når det gjelder sopp. Og vel hjemme på kjøkkenet blir hvert eneste eksemplar kontrollert. Mer fyr i peisen og en risotto på horisonten, så er ikke høsten så gal allikevel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media