KJØTTFRI: Bytt ut kjøttdeigen med squash og stekt saftige og smakfulle vegatarbiffer. Video: Per Ervland og Aase Dotterud OPPSKRIFT: 2 grovrevet squash, 2 egg, 2 dl griljermel, 150 g smuldret fetaost, 1 ss hvetemel, revet skall av 1 sitron, finhakket persille, pepper, olivenolje til steking Vis mer

Oppskrift på vegetarbiffer med squash

Biff uten kjøtt på 1-2-3: Supersunt og "farlig godt"

Velg smart og spis minst en vegetarmiddag i uka!

(Dagbladet): Hverdagen er over oss for fullt og middager skal planlegges gjennom hele uka. Mange ønsker å spise mer grønt og mindre kjøtt. Det er ikke vanskelig å finne gode alternativ til tradisjonelle middager med kjøtt.

Med litt planlegging så går det fint å finne gode vegetaroppskrifter. Nå bugner det jo i butikkene av ferske norske grønnsaker.

Squash kan du også bruke i bakst, som gjør den ekstra saftig. Foto: Synøve Dreyer
Squash kan du også bruke i bakst, som gjør den ekstra saftig. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Squash - en anvendelig grønnsak Squash er en grønnsak med mange forskjellige navn. I flere land kalles denne zucchini, som er italiensk og betyr lite gresskar. På fransk heter den courgette.

Squash er en smaknøytral grønnsaker som faktisk kan brukes til det meste, også når du baker. Ved å rive den, blande med litt salt og la den stå å trekke ca. 10 minutter, vil mye av vannet trekkes ut og da er det lettere å bruke den revne squashen i blanding med f.eks. revet ost, brødsmuler, krydder og egg. Prøv å lage squashbiffer neste gang du skal spise vegetarisk middag. De kan fort bli hele familiens favoritt.

Restene, hvis det er mat igjen, er fine å ta med i matpakken dagen etter!

I mange land brukes det mye squash hele året og den er bla. annet obligatorisk i den kjente franske grønnsakretten ratatouille.

Bruksområde

Squash har i seg selv lite smak, men tar gjerne opp smak kokt eller stekt sammen med annet. Rå grønn squash kan brukes til det samme som agurk. Den kan brukes naturell i forskjellige salater kuttet i skiver eller biter, og også til ost eller garnityr. Gul squash bør varmebehandles. Lett kokt eller stekt er squash ypperlig som tilbehør til kjøtt og fisk. Squash kan også deles i to, fylles med f.eks. kjøttdeig og hakket løk og stekes i ovnen. Grillet eller stekt squash er deilig tilbehør til kjøtt og fisk.

Squashpasta

Du kan lage grønnsakspasta av squash ved lage fine strimler av rå squash med en mandolin. Du kan også bruke en ostehøvel og skjære opp i tynne strimler. Kok opp lettsaltet vann, legg i squashstrimlene og la strimlene koke i 1-2 minutter, avhengig av tykkelse. Ta squashstrimlene opp av vannet med en fiskespade og la vannet renne godt av, før du blander squashpastaen med andre ingredienser. 2 squash er nok til 4 porsjoner.

Les også:

Her er fem flotte hvitvin, og en rød, til vegetarmat

Stor test av ny vegetarmat: - Overraskende mye godt

- Beste veggis­burgeren jeg har spist