COLESLAW: Morten Klever og Kim Daniel Mikalsen har hjulpet oss å smaksteste coleslaw - perfekt tilbehør til den feiteste grillmaten.
COLESLAW: Morten Klever og Kim Daniel Mikalsen har hjulpet oss å smaksteste coleslaw - perfekt tilbehør til den feiteste grillmaten.Vis mer

Smakstest av coleslaw

Billig-coleslaw imponerte så stort at kokkene trodde den var fra ferskvaredisken

Her er den beste coleslawen til sommerens grillmat.

(Dagbladet): En god coleslaw er perfekt tilbehør til sommerens grillmat. Finsnittet og knasende sprø kål og gulrot, blandet med eddiklake og majones.

Tradisjonelt er coleslaw en salat med rå, finsnittet kål i en sursøt dressing, en slags kaldsyltet kål.

Den amerikanske varianten, som for de aller fleste er definisjonen på en coleslaw, minner mer om italiensk salat: Variasjoner over finrevet kål, gulrot og noen ganger purre eller løk, i en majonesdressing med eddikpreg.

Rema 1000 Tastelab best i test

Kjøkkensjefene Morten Klever og Kim Daniel Mikalsen har smakt på sju ulike coleslawer fra norske dagligvarebutikker for å finne fram til den beste. Og sjelden har det vært mer passende å legge til kilsjéen: Slik at du slipper.

BEST I TEST: Rema 1000s coleslaw imponerte kokkene. Vis mer

Feit majones, dvaske grønnsaker, for søt majones og mystiske odører holdt på å ta motet fra testpanelet men heldigvis var det ikke bare tristesse.

Best i test ble Rema 1000s Taste Lab Coleslaw, som imponerte med grønnsaker som var litt røffere i kantene, sprø grønnsakbiter og perfekt balansert syre.

For søtt

En tilbakevendende kommentar fra testpanelet er at majonesblandingen blir for søt.

- Det virker som om de kompenserer for at det er for lite gulrøtter i blandingen med å tilsette sukker i majonesen, sier Mikalsen til Dagbladet.

En årsak kan være at det er langt rimeligere å tilsette søtt i dressingen enn å øke mengden gulrot.

KOKT KÅL: Når kålen er kokt, gulroten nesten borte og majonesen for søt, er det ikke lett å være testsmaker. Vis mer

- Gulrøtter har naturlig sødme, men som samtidig er friskt. Du skal ikke spise coleslaw og sitte igjen med søtsmak i munnen. Lager du den ordentlig, trenger du ikke tilsette søtt!

- Som kokk merker du det veldig, vi bruker lite sukker i mat, bortsett fra til desserter eller sylting, sier Klever.

Det søte er også med på å ødelegge syrebalansen. For det må man ha, spesielt i majonesbaserte salater.

- Eddik er viktig for å balansere det fete. Ikke bare i majonesen, men i den maten man serverer det til, sier Mikalsen.

Slik testet vi

Kokkene Morten Klever og Kim Daniel Mikalsen har hjulpet oss med å smake på sju typer coleslawer. De har vurdert lukt, utseende, konsistens og smak.

Testen er gjennomført som en blindtest.

Merke Hva Vekt (g) Pris (kr) Butikk Terning
EldoradoColeslaw18014,90NorgesGruppen1
CoopColeslaw30025,90Coop2
DelikatGrill coleslaw20026,50Bredt2
EldoradoChipotle coleslaw20027,90NorgesGruppen2
MenyColeslaw20025,90Meny3
DelikatSpicy coleslaw20028,90Bredt4
Taste labColeslaw25015,00Rema 10005

Eldorado Coleslaw

Pris: 14,90 kroner, 180 gram

- Er du sikker på at dette er coleslaw og ikke kålstuing?

Dette er testens minst appetittlige coleslaw. Majonesblandingen virker geléaktig, så her må det ha vært brukt stabilisatorer som guarnkjernemel eller xantangummi. Eller så har noe bare gått veldig galt.

Det kjennes som om kålen har vært varmebehandlet, og som om man blandet tre deler kålstuing med en del gulrotstuing og latt det stå på benken over natta.

- Dette er ikke i nærheten av coleslaw, det smaker industrielt og av gammel, kokt kål. Dette kan vi ikke la folk kjøpe!

Coop Coleslaw

Pris: 25,90 kroner, 300 gram

Det lukter kål og innestengt kjøleskap når denne kommer på bordet, og det første som slår oss er at denne må være litt gammel? (Den var godt innenfor ifølge datostemplingen red.anm.).

Kålen ser nesten ut som om den har blitt varmebehandlet, og heller mot lys brungul på farge - og kålen er kuttet altfor fint. Her er det lite tyggemotstand, med unntak av de få gulrotbitene som er i. De er sprø og fine.

Coleslawen er også alt for søt, og den oppleves som veldig industriell, og et typisk resteprodukt. Det i seg selv er bra, men det er mye man kan gjøre for at det ikke skal oppleves som om man får det rasket som ble igjen.

- Ingen høydare!

Delikat Grill Coleslaw

Pris: 26,50 kroner, 200 gram

Denne har en distinkt kjøleskapslukt, kan nesten tippe på at det er laget av Mills majones? Utseendemessig kan den minne om italiensk salat. Selv om majonesblandingen er litt gul på farge blir den blir litt blek; det er veldig mye kål i forhold til gulrotbitene, som er nesten fraværende.

Grønnsakene er dvaske, og majonesen sausete, men det som virkelig trekker ned er at det er veldig søtt. Sødmen er det første som treffer tunga, og den smaken vi sitter igjen med. Sånn skal det ikke være.

- Det er ikke direkte vondt, det er bare ikke godt.

Eldorado Chipotle

Pris: 27,90 kroner, 200 gram

Fin på farge, men er dessverre alt for suppete. Grønnsakene er myke - og er kuttet alt for fint - coleslaw skal være strimlet, ikke finhakket!

- Dette er så åpenbart et resteprodukt! Det er ikke noe galt i det, men det må gjøres bedre.

Denne skal være med chipotle-chili, men det er lite røyksmak, og virker som om den heten som er, kommer fra pepper.

Det mangler salt, det mangler syre, og det blir for søtt. Den har ikke gulrøtter, men litt løk, noe som redder den litt. Likevel: Står det at det skal være chipotle, forventer man at det skal smake chipotle. Vi føler oss litt lurt.

- En god tanke, men ikke så god gjennomføring.

Meny Coleslaw

Pris 25,90 kroner, 200 gram

Denne ser innbydende ut, den er ikke like bløt og sausete som mange av de andre.

Denne lukter litt av potetsalat. Den har en distinkt smak av løk, nesten som om de har hatt hvitløk i den, og den smaker ikke så mye annet.

Denne hadde hatt godt av både mer syre og mer salt, og også her kunne de vært rausere med gulroten.

Delikat Spicy coleslaw

Pris: 28,90 kroner, 200 gram

Denne ser spicy ut, er lett oransje på farge, det ser ut som om det ligger litt skamhakka chili i den, og det er også både gulrot, kål og purre i, og det smaker vi. Dette er den første som smaker av gulrot!

Det viser seg at det ikke var biter av chili men av paprika, men det er likevel litt sting i. Det lukter srirachamajones, og smaker av både chili og cajenne. Den smaker også en anelse av chipotle - langt mer enn chipotlecoleslawen gjorde.

Litt lite salt trekker ned, og den kunne også hatt ørlite mer syre, men det er pirk. Dette er den mest spennende av de krydrete coleslawene.

Rema 1000 Taste Lab Coleslaw

Pris: 15 kroner, 250 gram

Dette er coleslawen med det mest rustikke utseendet - og det falt i smak hos begge kokkene. Her er det litt større og noe ujevne biter, det er bra forhold mellom kål og gulrot, og mye grovkvernet pepper.

Endelig smaker det litt ordentlig! Men du skal være glad i pepper, hvis ikke kan det nok bli litt i overkant, tror kokkene.

Syrebalansen er god, og denne skal kunne matche selv det feiteste ribbestykket.

- Jeg tipper denne er dyrere, har dere vært i ferskvaredisken?

Dagbladet tester sommermat og drikke:

Smakstest av kaffekjedene

Bilferie: Her er den beste bensinstasjonsmaten

Her er de beste grillpølsene