Norge med dyrest mat i Europa

Billig mat: Advarer mot lavere priser

Norsk mat er dyrest i Europa. Lettvinte løsninger kan få alvorlige konsekvenser, advarer økonomiprofessor.

DYR MAT: Norsk mat er dyrest i Europa, viser ny statistikk. Likevel bruker vi langt mindre andel av forbruket vårt på mat enn de aller fleste andre europeere. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
DYR MAT: Norsk mat er dyrest i Europa, viser ny statistikk. Likevel bruker vi langt mindre andel av forbruket vårt på mat enn de aller fleste andre europeere. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norske matvarer er dyrest i Europa viser en europeisk kjøpekraftsundersøkelse, publisert av Eurostat. Ikke overraskende topper vi også tabellen for dyrest drikke uten alkohol og tobakk, men må se oss slått av finnene som har Europas dyreste alkohol, melder NTB.

Prisnivået ligger 63 prosent over gjennomsnittet i EU og 40 prosent over Sverige. Det er prisen på meierivarer, egg, grønnsaker og korn som trekker opp, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Til tross for at vi har Europas dyreste mat, går en relativt lav andel av det totale forbruket på mat og alkoholfri drikke. Nasjonalregnskapet viser at i Norge var denne andelen 11 prosent i 2018, og andelen vi bruker på mat har falt gradvis fra 16 prosent i 1995.

Gjennomsnittet for landene i undersøkelsen er 18 prosent. Kun seks land hadde en lavere utgiftsandel på mat og alkoholfrie drikkevarer enn Norge.

- Selv om snittet av norske husholdninger bruker en lav andel av inntekten sin på mat, kan de høye matvareprisene være et problem for mange. Særlig for familier med lav inntekt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer