KJØTTFRI MANDAG: Flere praktiserer noe som kalles "Meatless-Monday", eller holder en annen dag i uka kjøttfri. Det kan være godt for både deg og lommeboka. Lag for eksempel denne taco-bakte søtpoteten. Foto: MARI HULT / SYKT GODT - EN VEGANSK KOKEBOK
KJØTTFRI MANDAG: Flere praktiserer noe som kalles "Meatless-Monday", eller holder en annen dag i uka kjøttfri. Det kan være godt for både deg og lommeboka. Lag for eksempel denne taco-bakte søtpoteten. Foto: MARI HULT / SYKT GODT - EN VEGANSK KOKEBOKVis mer

Hverdagsmiddagen:

Billigere middag uten kjøtt og fisk

Fire retter som er så deilige at du ikke vil savne kjøttet!

Bruker du mye penger på mat i måneden? Da kan det kanskje lønne seg å kutte kjøtt og fisk en gang i blant. Grønnsaker er som oftest en billigere råvare.

BOKAKTUELL: Mari Hult driver Vegetarbloggen, og nå har over 2000 oppskrifter med grønnsaksmiddager blitt til boken "Sykt godt - en vegansk kokebok". Foto: MARTIN LARSEN
BOKAKTUELL: Mari Hult driver Vegetarbloggen, og nå har over 2000 oppskrifter med grønnsaksmiddager blitt til boken "Sykt godt - en vegansk kokebok". Foto: MARTIN LARSEN Vis mer

- Lag mat fra bunnen av og dropp kjøttet en gang i blant, da kan du spare penger! sier Mari Hult som driver Norges største vegetarblogg.

Velg sesongbasert

Et godt tips for å holde matbudsjettet lavt er å velge norske grønnsaker som er i sesong.

I Norge finnes det mye man kan høste billig eller gratis utover sommer- og høstmånedene.

Hult er glad eksotiske frukter og grønnsaker, men mener vi må huske på å spise det som dyrkes her i nord - som vi har så mye rett utenfor stuevinduet.

- Jeg blir veldig glad på sensommeren når kantarellen dukker opp!

vinteren sverger hun til jordskokken og ikke minst til den friske norske aspargesen når den gjør sitt inntog på vårparten.

Aldri mer ihjel-kokte grønnsaker

- Da jeg var liten ble vi nok litt skremt av disse fryseposene med «amerikansk blanding», minnes Hult.

- Her i landet har vi strengt tatt en tradisjon for å koke grønnsakene i stykker slik at du bare får noe vassent du må spise opp får du får dessert, men det er lov å tenke litt annerledes på tilberedelsen, sier hun.

Ifølge Hult kan det veldig ofte være en fordel å bake grønnsakene, eller steke dem raskt i pannen, fremfor det å koke.

IKKE KOK DEM IHJEL: Grønnsaker trenger ikke være ihjelkokte, det finnes mange andre spennende måter å tilberede dem. Foto: ERIK SÆTER JØRGENSEN / SYKT GODT - EN VEGANSK KOKEBOK
IKKE KOK DEM IHJEL: Grønnsaker trenger ikke være ihjelkokte, det finnes mange andre spennende måter å tilberede dem. Foto: ERIK SÆTER JØRGENSEN / SYKT GODT - EN VEGANSK KOKEBOK Vis mer

- Dessuten egner mye seg på grillen, alt av rotgrønnsaker er godt i stappe og sist men ikke minst er det faktisk veldig godt å spise de fleste grønnsaker helt rå.

Øv deg på hverdagsmaten

Hjemme hos bloggeren finnes alltid grønnkål og søtpotet i grønnsaksskuffen.

- Jeg er skikkelig, skikkelig glad i poteter. Den er kanskje ikke så trendy eller det helsefolket kaster seg fortest over, men det bryr meg ingenting, sier Hult.

- Potet er jo symbolet på allsidighet, og det er godt nok for meg!

Hult oppfordrer til å lære noen gode og raske supper og gryteretter som kan varieres litt i hverdagen.

- Plutselig har du et godt repertoar som du kan bruke selv når du har dårlig tid, sier Hult.

Fryseren din beste venn

Hult foreslår å lage flere «veggisburgere» og falafler som du kan fryse ned i porsjonspakker. Dermed har du middag på bordet fortere enn om du går for grandis.

- Er du på studentbudsjett eller har en travel hverdag så er fryseren din beste venn! sier Hult.

Du burde også gå til innkjøp av tørka linser. Disse er superbillige og veldig næringsrike, og investerer du i litt ulikt godt krydder så kan det vare en liten evighet.

- Jeg er utrolig glad i indiske linsestuinger selv. De lages raskt og du kan variere tilbehøret veldig. Noen ganger er det godt med en spicy chilisaus til, du kan også steke noen potetbiter eller sopp og ha ved siden av, sier bloggeren.

Sin første kokebok

Hult har skrevet om plantebasert mat i seks år. Hun per dags dato over 2000 oppskrifter på bloggen.

Slikt blir det bok av.

Boka "Sykt godt - en vegansk kokebok"
Boka "Sykt godt - en vegansk kokebok" Vis mer

- Hele tiden hører jeg om folk som har lyst å spise mer grønt, men ikke vet hvor de skal starte.

- De har kanskje ikke lyst å bli veganere sånn over natten, men er nysgjerrige på grønnsaker, bønner og linser, og har lyst å få de mer inn i kostholdet sitt. «Sykt godt» er min løsning på disse utfordringene! forklarer Hult om sin første kokebok.

Boka er delt inn i forskjellige steg, etter hvor erfaren du er med vegetarmat.

- Det første steget er hundre prosent for nybegynnere, med råvarer du får kjøpt på Joker, og så baller det på seg gjennom boken slik at også hardcore veganere finner noe nytt, forklarer den nybakte forfatteren.

Trenger ikke være dyr helsekost

Hult tror at mange som vegrer seg for å lage grønnsaksretter kanskje kan være redde for at oppskriftene skal inneholde mye dyr helsekost.

- Jeg handler aldri på helsekost selv, men går en del i internasjonale matbutikker, og der er prisene stort sett veldig lave.

- Lever du i hovedsak på grønnsaker og spesielt belgfrukter så sparer du penger. Gjør det som ofte er middagstilbehør til høydepunktet! avslutter Hult.