Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Michelin-guiden Nordic Countries 2018:

Björn Svenssons hat-trick: Michelin-stjerne til nykommeren Galt

Se hvilke nye norske og nordiske restauranter som får stjerner i årets Michelin-guide.

DIREKTE: Den nordiske michelinguiden presenteres i København i dag. Sendingen startet klokken fem. Video: NTB Scanpix ... Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Her er den fullstendige oversikten over alle restauranter med stjerner i hele Norden 2018.

Oslo har fått en ny Michelin-restaurant. Den svenske kokken Björn Svensson har for tredje gang startet en restaurant en Michelin-stjerne verdig: Galt.

Björn Svensson flankert av Pascal Lehmann og Daniel Hasvold Jung, to av de andre partnerne i Galt. Foto: Nina Hansen
Björn Svensson flankert av Pascal Lehmann og Daniel Hasvold Jung, to av de andre partnerne i Galt. Foto: Nina Hansen Vis mer

Utdelingen startet klokka 17, men er nå avsluttet. Du kan se seremonien i sin helhet i videoen øverst i artikkelen.

- Vi kan ikke være mer enn glad! Vi har bare hatt restauranten siden september, og dette er en stor anerkjennelse, sier Svensson på telefon til Dagbladet - direkte fra michelinseremonien i København.

- Vi siktet ikke mot stjernen, men er glade og stolte!

Han driver Galt sammen med Kine Jøndal, Pascal Lehmann, Marcus Solefors og Daniel Jung.

- Et hat-trick

Dette er tredje gang Svensson får en stjerne i den gjeve guiden, «et realt hat-trick», som han selv beskriver det.

Den første stjernen gikk til gourmetrestauranten Oscarsgate 2 i 2008, den andre til litt mer løsslupne Fauna i 2016. Oscarsgate stengte han på grunn av fasilitetene, mens Fauna ble rett og slett for stort.

Robinson og Fredag mener det er høy klasse over Svenssons nye, uformelle restaurant.

Og uformell kommer Galt fortsatt til å være.

- Vi skal ikke slutte å utvikle oss, men vi kommer ikke til å endre oss, selv om vi har fått en stjerne, sier Svensson.

Som Michelin-guidens direktør Michael Ellis sa før stjernedrysset: «Ikke lag mat til guiden, men lag mat til gjestene deres.»

Svensson roser teamet og takker alle som har hjulpet til med prosjektet, ikke minst de gode leverandørene.

- Jeg drar hjem i natt, med siste fly, så feiringen tar vi i helgen. Vi skal ha gjester i restauranten som vanlig i morgen.

- Det er kjempegøy med stjerne til Galt! sier Sven Erik Renaa på telefon fra København til Dagbladet.

Han er likevel litt skuffet, for han hadde håpet på flere stjerner totalt sett, og flere Bib-utmerkelser - ikke minst til restauranter utenfor Oslo.

- Men jeg tror det kommer på sikt.

Her er de nye stjernene

​Norge har lenge vært en del av den europeiske Michelin-guiden over restauranter i de største europeiske byene, og siden 2014 i en egen nordisk guide. Fra 2015 dro inspektørene også utenfor de største byene i Norden.

HER ER ÅRETS NYE STJERNER:
En stjerne:

 • Helsinki: Grön
 • Oslo: ​Galt
 • Malmö: Sav
 • Älvsjö: Aloë
 • Stockholm: Agrikultur
 • Vejle: Me | Mu
 • Gentofte: Jordnær

To stjerner:

 • Skåne Tranås: Daniel Berlin
 • København: Kadeau Copenhagen

Tre stjerner:

 • Stockholm: Frantzén

Dette er den første svenske restauranten med tre stjerner i Michelin-guiden.

Direktøren for Michelin-guidene, Michael Ellis sto for utdelingen, og før han røpet hvilke restauranter som fikk nye stjerner, fikk han lagt inn litt ros til det nordiske kjøkkenet, og den kulinariske utviklingen restaurantbransjen har gjennomgått de siste tjue årene.

- Det er spennende å se den påvirkningen det nordiske kjøkkenet nå har på restauranter i resten av verden, sier Michael Ellis, sjefen for Michelin-guiden, på seremonien.

Han trekker frem tradisjonelle teknikker som fermentering og bruk av saltlake, og trauste råvarer som poteter og beter.

Michelin-Norge

Norge har nå seks restauranter og til sammen åtte stjerner i Michelin-guiden. Ingen norske restauranter mistet stjerner i år.

En stjerne - svært god restaurant i sin kategori

 • Galt (Oslo) ny
 • Kontrast (Oslo)
 • Statholdergaarden (Oslo)
 • Re-naa (Stavaanger)
 • Sabi Omakase (Stavanger)

To stjerner - verdt en omvei

Norge har ingen restauranter med to stjerner i dag.

Tre stjerner - verdt en egen reise

 • Maaemo (Oslo)

Bib Gourmand:

 • Restaurant Eik (Oslo)
 • Smalhans (Oslo)

Det ble ingen nye Bib Gourmand-utmerkelser til norske restauranter i år.

I 2017 hadde Norge fem restauranter med stjerne i Michelin-guiden: Kontrast og Statholdergaarden i Oslo har en stjerne, det samme har Re-Naa og Sabi Omakase i Stavanger.

REN NYTELSE: Kamskjell fra Frøya hos Bent Stiansen på Statholdergaarden. Foto: Thomas Rasmus Skaug
REN NYTELSE: Kamskjell fra Frøya hos Bent Stiansen på Statholdergaarden. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Maaemo i Oslo har tre stjerner i guiden, og er den første norske - og nordiske - restauranten som har fått denne utmerkelsen. Restauranten fikk tre stjerner både i 2016 og 2017.

Bent Stiansen og Statholdergaarden har hatt Norges lengstlevende Michelin-stjerne: I 2017 fikk restauranten en stjerne i den lille røde boka for tjuende gang, og i år fikk de den 21. stjerna.

I tillegg til stjernerestaurantene har to norske restauranter en Bib Gourmand. Bib Gourmand er en utmerkelse som inspektørene gir til steder som gir valuta for pengene, og som serverer god mat til en grei pris, selv om de ikke er helt i stjerneklassen.

Sven Erik Renaa er glad for at han fikk beholde sin stjerne for Re-naa i Stavanger.

- Det å ha stjernen betyr mye, ikke minst i form av anerkjennelse, både i Norge og internasjonalt, sier han til Dagbladet.​

À L'aise: Feirer uansett

- À L'aise, À L'aise, À L'aise.

Da vi spurte et knippe norske kokker i forkant av utdelingen om de trodde noen nye norske restauranter ville få en stjerne i årets guide var svaret enstemmig: À L'aise.

Den ferske restauranten ble raskt en snakkis blant matfolk da den åpnet sine dører i Oslo i fjor. Ryktene løp om champagnetraller, andepresser, dype tepper og utsøkt, klassisk mat presentert på moderne vis.

Det ble ingen stjerne til À L'aise i år, og restauranten er for kostbar til å få en Bib Gourmand, men den har fått en Michelin Plate, en relativt ny utmerkelse fra Michelin, som inspektørene kan gi til restauranter de anbefaler som ikke passer inn i stjerne - eller bib gourmand-kategoriene.

- Michelin Plate er inspektørenes recommendations, sier Lotta Wrangle, pressesjef for Michelin Nordic til Norge.

L'ASIETTE MICHELIN: Et nytt symbol indikerer god mat, selv om den ikke er billig.
L'ASIETTE MICHELIN: Et nytt symbol indikerer god mat, selv om den ikke er billig. Vis mer

I dag, som på alle andre mandager, er restauranten stengt, men personalet og eierne er likevel samlet til stor fest. En Michelin-stjerne ville vært kronen på verket, men de tar på ingen måte seieren på forskudd.

- Lørdag fylte restauranten ett år, så vi har uansett noe stort å feire i dag, sa en spent kjøkkensjef Ulrik Jepsen til Dagbladet i forkant av utdelingen.

Sjefskokken på À L'aise tror oppskriften på restaurantens suksess er enkel:

FEIRER UANSETT: Ulrik Jepsen på À L'aise på Majorstuen i Oslo er samlet med hele teamet i dag for å feire restaurantens ettårsjubileum. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
FEIRER UANSETT: Ulrik Jepsen på À L'aise på Majorstuen i Oslo er samlet med hele teamet i dag for å feire restaurantens ettårsjubileum. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Vi tilbyr noe gjenkjennelig, men likevel nytt, sier han til Dagbladet.

Danske Jepsen har en imponerende gastronomisk fartstid bak seg: I Norge løftet han maten på Engø gård på Tjøme. Før dette gikk han gradene på danske Søllerød kro (stedet hvor danske michelinkokker spiser når de selv har fri), og andre topprestauranter, som Kokkeriet og Hotel d' Angleterre.

Dansken har også stått over grytene på fasjonable The Square i London (to stjerner) og på en av verdens få tre-stjerners michelinrestauranter, The Waterside Inn, i England.

Nytt symbol

Michelin-guiden har vært igjennom en aldri så liten redesignprosess, og plakettene som markerer at restaurantene har fått en Michelin-stjerne, blir også nye.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!