Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Blakk? Spis som kongen

Når du er blakk kan du spise som en konge.

SPA SUPPE: Potetsuppas har fått navn etter den franske spa-byen Vichy. Over hele verden kalles den vichysoisse.
SPA SUPPE: Potetsuppas har fått navn etter den franske spa-byen Vichy. Over hele verden kalles den vichysoisse. Vis mer

- En suppe på poteter?

- Ja.

Det beste argumentet for å lage denne suppa er ikke at det koster under 30 kroner å mette en hel familie.

Nei, det er bonusen.

På tross av at den kan framstå som fattigmannskost, har både konger og storkokker ønsket å ta sin del av æren for dens tilblivelse.

Brorparten av berømmelsen har havnet på Louis Diat, kokken på fasjonable Ritz-Carlton Hotel i New York. I et intervju fra mellomkrigstida fortalte han om hvordan han som barn pleide å helle melk i potetsuppa for å avkjøle den. At den kalde, rustikke retten også falt i smak hos gjestene, overrasket ham egentlig ikke.

Noen generasjoner tidligere endte også kong Ludvig XV med å spise suppa kald. Det skyldtes at alle tjenerne måtte prøvespise suppa. Ludvig fryktet nemlig at han skulle bli forgifta. Men, det viste seg at kongen likte suppa godt avkjølt.

Joda, den er fin kald. I juli, kanskje. Men, midtvinters er det jaggu godt med varm suppe!

I min oppskrift er det potet, purre, hvitløk, fløte og litt kyllingkraft. Og så er det fristende å pimpe opp med litt dillolje, krutonger, stekt pølse og kanskje litt revet ost.

Med denne suppa er det enkelt å prise seg lykkelig.

Potetsuppe vichysoisse

1 kg poteter

3 dl kremfløte

2 purre

2 fedd hvitløk

5 ss kyllingkraft

Smør til steking

Forslag til tilbehør:

Pølse

Ost

Krutonger

Dillolje

Slik gjør du:

Både poteter med og uten skall kan brukes.

Skjær purre i skiver og stek i smør til det er mykt. Ha i knust hvitløk og stek i 30 sekunder, før du har i poteter og vann som dekker.

Kok til potetene er møre. Sil av mesteparten av vannet, men ta var vare på det. Hell i fløten og kyllingkraft. Kjør glatt med en stavmikser. Spe på med kokevannet til du får ønsket konsistens (tykk, men ikke for tykk).

Smak til med salt og pepper. Kok opp på svak varme, under omrøring.

Krutonger gir suppa litt krønsj: Skjær daggammelt brød i terninger og stek dem gylne i smør/olje.

Dillolje kan du lage ved å kjøre en potte frisk dill med to desiliter – og deretter sile den gjennom et håndle.

Det er også godt å servere denne med litt stekt pølse eller andre rester.

Tips og triks

image: Blakk? Spis som kongen

SPRØTT: Dersom et brød er i ferd med å bli gammelt, er det smart å skjære det i små terninger og lage krutonger. De blir best om de stekes i smør, men olje kan også brukes. Sprø krutonger er supert å bruke på potetsuppe.

image: Blakk? Spis som kongen

GLATT: Potetsuppa må kjøres skikkelig med en stavmikser. Da er det viktig at potetene er godt kokte og pass på å få med deg alle bitene. Den skal være helt glatt ved servering. Blir den for tykk, sper du ut litt med kokevannet (om det er mer igjen) eller med friskt vann.

image: Blakk? Spis som kongen

GRØNT: Dillolje lages akkurat slik andre urteoljer lages, nemlig ved å kjøre en nøytral olje (rapsolje, for eksempel) og urter sammen i en blender. Så er det bare å sile gjennom en kjøkkenhåndle. "Tips: Har du noen spinatblader gir det ekstra god farge.