Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Sursöta bror

Blaut mat på Ikea: - Trenger ikke bruke tenner. Det holder å presse tunga mot ganen

Anmelderne spør: Hva har nordmenn gjort for å fortjene dette?

BLANT NORGES STØRSTE SPISESTEDER: Ikea serverer mer mat enn de aller fleste spisesteder i Norge. Men, maten er ikke alltid like spennende. Foto: Nina Hansen
BLANT NORGES STØRSTE SPISESTEDER: Ikea serverer mer mat enn de aller fleste spisesteder i Norge. Men, maten er ikke alltid like spennende. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ikea?

Fredag så spørrende på Robinson.

- Vi skal gjøre en spisetest på Ikea?

- Det stemmer, sa Robinson, og la til at Ikea, med sine sju varehus og tilsvarende antall restauranter, er blant landets mest populære spisesteder.

image: Blaut mat på Ikea: - Trenger ikke bruke tenner. Det holder å presse tunga mot ganen

- Så det er snarere grunn til å stille spørsmål ved hvorfor vi ikke har vært der før.

Nå var det ikke helt sant det Robinson sa, altså at de ikke hadde vært der før. I likhet med utallige andre nordmenn hadde de flere ganger, etter utmattende runder i de enorme lokalene, hentet ny energi i restauranten. Og vært enige om at Ikeas versjon av kjøttboller med tyttebærsyltetøy slett ikke er ille. Men nå var det nye og spennende ting på menyen. Som laks med fennikelmiks, tacotubs og «italiensk» pasta med «100 prosent» kyllingfilet.

De skulle holdt seg til köttbullarna.

FORSYNT: På Ikea blir du forsynt av uvanlige blide kokker, kunne Robinson og Fredag slå fast.
FORSYNT: På Ikea blir du forsynt av uvanlige blide kokker, kunne Robinson og Fredag slå fast. Vis mer

I restauranten til Furuset-filialen sneglet køen seg framover, noe som ga god tid til å studere bildene av rettene. Lekre laksefileter dandert på en liten forhøyning av gyllen potetmos og delikate, sprø grønnsaker. Fristende pastaskruer og saftige kyllingbryst ved siden av en liten skål med nyrevet parmesan. Taco med vegetarboller, fargerik salsa, irrgrønne korianderblader og saftige limebåter.

- Hvis det smaker halvparten så godt som det ser ut, er dette et varp, slo Robinson fast og foreslo laks, kylling – og en porsjon tacotubs som forrett. Fra dessertdisken ble det valgt en skål med ferske jordbær og vaniljekesam, et stykke Kvæfjordkake, samt to flasker utsøkt eplemost fra Askim frukt- og bærpresseri. Det siste skulle vise seg å bli måltidets desiderte høydepunkt. Med gigantmargin.

Sjokk og vantro! Det er ordene som best beskriver Robinson og Fredags reaksjon da de endelig kom fram til disken. For det de stakkars, stressede (men smørblide, det skal de ha) kokkene fisket opp av vannbadene foran dem, hadde få eller ingen likhetstrekk med bildene over disken.

SVENSKE SPESIALITETER: Anmelderne angrer på at de ikke holdt seg til kjøttbollene.
SVENSKE SPESIALITETER: Anmelderne angrer på at de ikke holdt seg til kjøttbollene. Vis mer

- Er man på jobb, så er man på jobb, sa Fredag og presset fram et stivt smil til kokken, som akkurat da fisket opp et stykke grårosa fisk og la det ved siden av en kladeis med grønn gugge som en gang hadde vært lekker fennikel og sprø kål.

- Det kan jo være at det smaker godt, sa Robinson tappert, mens en liksomgrillet kyllingfilet også ble plukket opp av et vannbad og plassert på en haug med pasta og ostesaus.

Ikeas versjon av taco var ikke verst. Tre typer bønner var sprø og friske, salsaen overraskende spenstig. Men bollene minnet om gammeldags vegetarmat, sånn smak- og pregløs masse som er laget for å likne på kjøtt, men som i prosessen har mistet enhver form for karakter. Men om opptakten var trist, var fortsettelsen rene tragedien.

DVASK: Det var ikke nødvendig å tygge maten.
DVASK: Det var ikke nødvendig å tygge maten. Vis mer

Robinsons kylling smakte papp, ostesausen mest salt, men pastaen var i det minste «al dente». Om det skyldtes at den var «riktig» kokt, eller hadde ligget så lenge at den hadde begynt å stivne igjen, var Robinson ikke sikker på. Måltidets desiderte bunnpunkt var det Fredag som fikk æren av å lodde. Laksefileten hadde en konsistens som var til forveksling lik potetmosen, og grønnsakene var ikke stort bedre.

- Her trenger man ikke bruke tenner. Det holder å presse det mot ganen med tunga og svelge, sa Fredag oppgitt.

- Men smaken er kanskje grei nok?

Fredag la fra seg bestikket og ristet sakte på hodet.

Prisen er en vesentlig årsak til Ikea-restaurantenes popularitet. Men sammenliknet med det de hadde fått servert denne kvelden, var Robinson og Fredag skjønt enige om at både McDonalds og Burger King byr på langt, langt bedre mat til omtrent samme pris. Det sørgelige måltidet fikk likevel en slags happy ending. Mens Kvæfjordkaka, også kjent som «verdens beste», viste seg slett ikke å være det, var jordbærene friske og søte.

- Ferske jordbær skal det til gjengjeld mye til for å ødelegge, sa Fredag.

Robinson smilte skrått. 

- Ja. Selv for Ikea.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!