Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Blind vinner av MasterChef: Åpner restaurant

Suksessen fortsetter for Christine Ha.

NY RESTAURANT: Christine Ha ble kjent da hun som blind vant MasterChef for noen tilbake. Nå åpner hun restaurant. Skjermdump: The Blind Goat
NY RESTAURANT: Christine Ha ble kjent da hun som blind vant MasterChef for noen tilbake. Nå åpner hun restaurant. Skjermdump: The Blind Goat Vis mer

Det var aldri meningen at hun skulle jobbe med mat. Men nå har mat og matlaging blitt det viktigste i livet til den blinde Christine Ha.

Begge hennes foreldre er fra Vietnam. Selv er hun født og oppvokst i California, men nå har hun valgt å slå seg ned i Houston, Texas. Og det er her Ha i disse dager åpner sin egen restaurant.

- Jeg føler at å lage mat er en måte å uttrykke seg selv på. Det er en måte å dele meg og min historie med andre, sier Ha til CNN i et ferskt intervju.

VINNER: Christine Hu fikk fart på matkarrieren etter at at hun gikk seirende ut av MasterChef. Foto: The Blind Goat
VINNER: Christine Hu fikk fart på matkarrieren etter at at hun gikk seirende ut av MasterChef. Foto: The Blind Goat Vis mer

Hun har i flere intervjuer fortalt at hun slett ikke vokste opp med en drøm om å lage mat. Men det som satte henne på sporet var at hun savnet morens mat da hun studerte. Savnet førte til at hun begynte å lære seg selv å lage mat.

Ha har ikke alltid vært blind. Hun fikk diagnosen neuromyelitis optica som innebærer at synet gradvis blir dårligere.

Dette skjedde i samme periode som hun begynte å lage mat for alvor:

- Jeg måtte hele tiden finne nye måter å tilpasse matlagingen, lage de samme oppskriftene om igjen, men med ulike redskap.

I Has kjøkken måtte alt bli ekstremt godt organisert for at det skulle være enkelt å finne fram. All redskap og alle krydder måtte være på sine nøyaktige plasser.

Kjent som «den blinde kokken»

Alle som har fulgt med på det populære kokkeshowet MasterChef en stund vil huske Christine Ha. Hun ble kjent som den blinde kokken i tredje sesong - den første blinde til å delta i konkurransen. Da hun gikk av med seieren i 2012 vakte det selvsagt oppsikt.

- Jeg klarte å komme meg forbi utfordring etter utfordring, til både min egen og andres store overraskelse.

Etter seieren har hun skrevet kokeboka «Recipes from My Home Kitchen», vært dommer i den vietnamesiske utgaven av MasterChef og dessuten vært programleder i et kanadisk TV-show om kokker med nedsatt syn. Hun har også vunnet fått en utmerkelse for sin innsats av Helen Keller Personal Achievement Award.

Kokken er ikke 100 prosent blind, men er det som i USA kalles «legally blind». Det er fortsatt mulig for Ha å se nok til å mene noe om hvordan rettene presenteres, for eksempel.

The Blind G.O.A.T.

Restauranten har fått navnet The Blind Goat. Hun beskriver den selv som en «moderne vietnamesisk gastropub».

Navnet spiller også på forkortelsen G.O.A.T. som ofte brukes om «Greatest Of All Time».

- Jeg gir alltid 100 prosent i alt jeg gjør. Og det får folk til å tenke: «Hun der er så utholdende og målrettet at hun fortsetter å utfordre både seg selv og andre folks perspektiver», sier hun og peker på folk handikap også kan utrette mye om de har stayerevnen intakt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media