Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Test av sunne matkasser

- Blir sint av å bli tilbudt denne maten

Vi ville ha en sunn start på året, og bestilte tre ulike grønne og lette matkasser.

TEST AV MATKASSER: Vi har testet tre matkasser med sunn profil. Foto: Cecilie Berg
TEST AV MATKASSER: Vi har testet tre matkasser med sunn profil. Foto: Cecilie Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hjemleveringstjenester er i vinden. Tidligere har vi testet Morgenlevering og Brødboksen som begge fikk svært gode terningkast. Mandag ble det for øvrig kjent at Brødboksen legger ned sin virksomhet.

Denne gangen har vi testet tre store leverandører av matkasser mot hverandre. I denne testen har vi valgt matkassene med sunn profil.

De tre matkassene som er med i denne testen er:

  • Godt Levert - Roedekassen
  • Adams Matkasse - Sunn og lett-kassen
  • Kolonihagen - Vegetar matkasse

Matkassene er vurdert ut i fra service, innhold, pris, oppskrifter og smak.

Det framgår tydelig at det var store forskjeller, både på servicenivået og kvaliteten på middagene. Kassene ble testet av hver sin testperson og terningene ble gitt etter at panelet avstemte sine vurderinger.

ADAMS MATKASSE - Sunn og lett-kassen

Bestilling og levering

5 middager for fire personer, kr 899,-

(OBS Påfølgende uke var prisen kr 1199,- for tilsvarende kasse)

Bestilling er forbløffende enkelt å gjøre på nett. Nettsidene er gode, luftige og det er enkelt å orientere seg.

Det som er litt forvirrende er at du bestiller et abonnement (akkurat som bokklubben). Det betyr at dersom du bare vil teste en uke, må du huske på å avbestille, som teknisk sett er å stille abonnementet på pause.

Matkassen ble levert på døra. Ingen var hjemme på leveringstidspunktet. Kassen ble satt på trammen og sms ble sendt. Helt strøkent.

Førsteinntrykk

Man får straks et svært godt inntrykk av kassen. Varene er pent og pyntelig pakket - og bugner av friske, gode grønnsaker. (Bildet er tatt med mobilkamera og yter nok ikke innholdet rettferdighet).

KOMPAKT: Varene fra Adams matkasse er godt pakket og alt ser fint ut. Foto: Christopher Sjuve
KOMPAKT: Varene fra Adams matkasse er godt pakket og alt ser fint ut. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

Alt er emballert på en god måte. Det er små kjøleelementer som sørger for at det som skal være kaldt holder temperaturen. Alle småposer med krydder etc er samlet i en liten papirpose.

Oppskrifter

I kassa var det to oppskrifter med fisk, en med svinekjøtt, en med kylling og en vegetarrett.

INGEN HEFT: I matkassen følger det med et flott hefte hvor alle oppskriftene er presentert. Foto: C. Sjuve
INGEN HEFT: I matkassen følger det med et flott hefte hvor alle oppskriftene er presentert. Foto: C. Sjuve Vis mer

Det følger med et godt hefte med alle oppskriftene. Alt er godt og skikkelig presentert.

Noen av oppskriftene kan ved første øyekast virke litt omstendelige, men det er svært overkommelig når man først går i gang.

Man får også følelsen av at oppskriftene er godt gjennomarbeidet. Det beste er at alt går svært kjapt, kanskje særlig fordi at fisken allerede er kuttet opp i biter og at krydderblandingene er ferdige; bare å strø på eller gni inn.

Smak

Som man kan forvente i en kasse som skal være sunn og lett, er det ikke mange fete sauser. Men, det er godt kompensert ved at det for eksempel er god ertepuré og litt bacon (!) til torsken. Da føles i alle fall ikke maten tørr.

Det er ingen tvil om at det er mer utfordrende å få mager mat til å smake, men ved hjelp av krydderier og kløkt løser Adams Matkasse det på forbilledlig vis.

Å lage mat med denne matkassa minner om å åpne en eske med Lego: Gøy, nytt og akkurat passe utfordrende.

Oppskriftene lar grønnsaker som rødkål, erter, bønner, spinat og søtpoteter skinne på imponerende vis!

Konklusjon

Sunn- og lett-kassen oppleves som svært forfriskende. Det beste med matkasser generelt er at man blir introdusert for oppskrifter man ikke vanligvis ville laget. Når det i tillegg er sunt og smakfullt, føles det som at Adam har svart godt på oppgaven.

En matkasse som ikke er for dyr, er sunn og smaker godt, luker bort to, tre hverdagsutfordringer som de fleste ofte kjenner på:

  • Hva skal vi ha til middag i dag?
  • Jeg må rekke å handle.
  • Spiser vi sunt nok?

Det er mest sannsynlig penger å spare på å handle ingrediensene selv. Det skulle bare mangle. Men, alle som kan tillate seg denne luksusen, vil mest sannsynlig bli veldig fornøyd.

Om fisken er det dog en ting å si: Det er fisk som har vært frossen, og som er tint.

Ville jeg gjort det igjen?

Helt klart.

Men, en ting: de bløte kjøleelementene, skal jeg bare kaste dem? Hva med en returordning?

GODT LEVERT - ROEDEKASSEN

3 middager, 2 voksne, Kr 749

Bestilling og levering

MATBLOGGER: Nussara Guldberg fra bloggen Just another food story testet Roedekassen fra Godt Levert.
MATBLOGGER: Nussara Guldberg fra bloggen Just another food story testet Roedekassen fra Godt Levert. Vis mer

Roede-kasse til to personer i tre dager bestilles enkelt og greit via firmaets nettside. Bestillingen bekreftes og leveringsdato oppgis. Kassen er ifølge nettsiden «komponert i samarbeid med Grete Roede og passer for deg som vil spise deg mett på sunn og god mat. Rettene inneholder mye grønnsaker og magrere råvarer, og er perfekte om du følger Roedemetoden eller bare vil leve litt lettere.»

Kassen leveres på døren til avtalt tid.

Førsteinntrykk

LETTE DAGER: Ukens Roede-meny byr på grønnsaker, karbonadedeig, fiskekaker og magrere meieriprodukter.
LETTE DAGER: Ukens Roede-meny byr på grønnsaker, karbonadedeig, fiskekaker og magrere meieriprodukter. Vis mer

Ingen store overraskelser. Friske og fine råvarer i løs vekt og pakket i plast. Fryseelementer sørger for riktig temperatur i esken.

Vi stusser litt over varedeklarasjonen på fiskekakene. Den forteller at de er laget av «hvitlaks». Hva er det? Og hva er medister- og kjøttkakekryddermiks? Jeg liker å vite hva jeg spiser.

Oppskrifter

Helt ok oppskrifter. Ikke vanskelige å følge.

3 X ROEDE: Lettkremet kjøttgryte med sopp og romanesco, pasta arrabbiata med strimlet spekeskinke og fiskekaker med råkostsalat og epledressing.
3 X ROEDE: Lettkremet kjøttgryte med sopp og romanesco, pasta arrabbiata med strimlet spekeskinke og fiskekaker med råkostsalat og epledressing. Vis mer

Smak

Maten er lite inspirerende. Jeg forventer å få noe annet og bedre når jeg bestiller en kasse som skal gjøre det lettere å leve lett og sunt. Både fiskekakene og kjøttretten oppleves som ufresht og veldig tradisjonelt.

OPPSKRIFT: Sinna pasta med tørr spekeskinke.
OPPSKRIFT: Sinna pasta med tørr spekeskinke. Vis mer

Pastaen skal serveres sammen med en bolle med salat, noe jeg opplever som upraktisk. Bedre å spise salaten først. Selve pastaretten klarer vi ikke å spise. Oppskriften ber om et halvt glass svarte oliven, revet ost og tørre spekeskinkestrimler, i tillegg til salt og pepper. Til sammen blir dette altfor salt.

«Arrabbiata betyr sint på italiensk», står det i pakningsvedlegget. Jeg blir sint av å bli tilbudt denne maten.

Konklusjon

En skuffende opplevelse. Kanskje vi var uheldige med ukens meny. Jeg ser på nettsiden til Godt Levert at neste ukes retter virker litt mer spennende.

Jeg savner mer grønnsaker, slik Godt Levert lover i reklamen. Og kanskje en av rettene kunne vært vegetarisk?

Dette er ikke noe jeg vil bestille igjen med det første. Jeg synes ikke jeg får valuta for pengene. Kanskje tilbudet er ment for dem som ikke er så erfarne i kjøkkenet? For meg ble dette for kjedelig. Kanskje litt strengt, men det blir terningkast to.

KOLONIHAGEN - VEGETAR MATKASSE

3 middager, 2 voksne og 2 barn, kr 829

Bestilling og levering

Bestilling av vegetar matkasse til to voksne i tre dager foretas og bekreftes via firmaets nettside. Ingen matkasse blir levert på avtalt dag. Kundesenteret beklager, og lover levering til uken etter. Heller ikke denne dagen kommer det noen matkasse på døren. Ny henvendelse til kundesenteret, som igjen beklager, og lover å levere uken etter. For sikkerhets skyld ringer vi om formiddagen for å forsikre oss om levering. Vi får bekreftet levering klokken 1730. Sjåføren ringer likevel fra mottaksadressen klokken 16.45. En nabo må slippe ham inn, og maten plasseres utenfor døren inne i bygården.

KLART FOR VEGETAR: Friske grønnsaker, poser med ris og hjemmebakte burgerbrød er blant produktene i kassen.
KLART FOR VEGETAR: Friske grønnsaker, poser med ris og hjemmebakte burgerbrød er blant produktene i kassen. Vis mer

Som plaster på såret for leveringssurr er kassen utvidet. Den inneholder nå mat til to voksne og to barn, i tillegg til noen ekstra produkter, som ifølge innholdslisten ikke hører med til ukens meny. Vi har i utgangspunktet kun betalt for mat til to voksne.

Kolonihagens vegetarkasse skal ifølge firmaets nettside være «satt sammen av flere kilder protein i samme rett, som vi igjen kombinerer med fiber og langsomme karbohydrater. Hvert element til hver eneste rett er nøye tenkt gjennom. Alt for å gi deg et sunt og variert kosthold fylt med alle byggeklossene kroppen behøver. Og ikke minst en utrolig smakfull middag tre dager i uken.»

I KASSEN: Ingrediensene som ifølge den medfølgende innholdslisten skal bli til tre middager for to voksne og to barn. I tillegg - ikke fotografert - hadde avsender lagt med noen ekstra produkter og grønnsaker som plaster på såret for kluss med leveringen.
I KASSEN: Ingrediensene som ifølge den medfølgende innholdslisten skal bli til tre middager for to voksne og to barn. I tillegg - ikke fotografert - hadde avsender lagt med noen ekstra produkter og grønnsaker som plaster på såret for kluss med leveringen. Vis mer

Førsteinntrykk

To pappesker fylt med sjeldent fine og friske grønnsaker, i tillegg til diverse tørrvarer. Råvarene er pakket både i løs vekt og i plast. Ris, quinoa, béchamelsaus og krydderblanding pakket i egne poser/begre. Alt i alt en delikat og ryddig, økologisk forundringspakke.

Oppskrifter

image: - Blir sint av å bli tilbudt denne maten

Enkle å følge. Oppskrifter til alle tre dagene er samlet i en illustrert brosjyre. Angitt brukt tid på tilberedning stemmer noenlunde med virkeligheten. Men når det står «Kok quinoa etter anvisning på pakken», bør det stå anvisning på pakken.

Smak

Porsjonene er rause, og metter på en behagelig måte. Bakt gresskar og rotgrønnsaker med grønnkålstuing og speilegg er lett å like. Bønne- og quinoaburgerne ser digge ut, men er overraskende blasse på smak. Aller mest begeistring vekker chiligryten med basmatiris, mye takket være en herlig krydderblanding med oregano, kakao, paprika og spisskummen.

VEGETARMAT: Bakt gresskar med grønnkålstuing, bønne- og quinoaburger og chili sin carne sto på menyen denne uken.
VEGETARMAT: Bakt gresskar med grønnkålstuing, bønne- og quinoaburger og chili sin carne sto på menyen denne uken. Vis mer

Konklusjon

Opplevelsen farges av mye krøll med levering av kassen, og lang ventetid på telefon til kundesenteret. Når matkassen endelig kommer - etter at vi er glemt to uker på rad - er det derimot ingenting å si på innholdet. Grønnsakene holder flott kvalitet, og det oppleves som spennende at alt er økologisk.

Ukens retter er varierte, og vi lager mat vi ellers ikke ville ha laget. Vi savner verken kjøtt eller fisk, og kan godt tenke oss å prøve vegetarkassen også ved et senere tilfelle.

Selv om ikke alle de tre rettene oppleves som like store smaksopplevelser, er nivået jevnt over bra. For den som vil utvide sitt repertoir innen vegetarmat, eller som liker tanken på 100 prosent økologisk middag, er Kolonihagens vegetarkasse et ok sted å starte. Når servicen er på plass, blir det lett å gi bedre terningkast.

Vi gjør oppmerksom på at Grete Roede, i likhet med Dagbladet, er eid av Aller Media. Derfor ba vi noen uten tilknytning til forlagshuset om å teste Roede-kassen fra Godt Levert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!