NYBAKTE BOLLER: Lite smaker så godt som fersk gjærbakst. Disse fristelsene er bakt etter bloggeren Fru Timians beste bolleoppskrift. Foto: Øivind Westlie
NYBAKTE BOLLER: Lite smaker så godt som fersk gjærbakst. Disse fristelsene er bakt etter bloggeren Fru Timians beste bolleoppskrift. Foto: Øivind WestlieVis mer

Fru Timian avslører knepet bak sine mest populære boller

Bloggerens beste bolletips

Helt mot slutten av eltingen tilsetter Fru Timian noe i deigen som får hennes boller til å bli ekstra gode. 

(Dagbladet): Hun kaller seg for Fru Timian, men heter i virkeligheten Marit Røttingsnes Westlie (46). Bloggeren fra Rakkestad i Østfold har allerede utgitt åtte kokebøker og lagt ut hundrevis av oppskrifter på nettstedet sitt, Fru Timian.

POPULÆRT: Boller er blant det mest populære på bloggen til Fru Timian. Foto: Øyvind Westlie
POPULÆRT: Boller er blant det mest populære på bloggen til Fru Timian. Foto: Øyvind Westlie Vis mer

Blant det som vekker størst interesse blant leserne av den fem år gamle bloggen, finner vi bakverket som nordmenn spiser millioner av hvert år: Hveteboller!

På denne bensinstasjonen ble det i fjor solgt 1 596 439 boller!

Lærer du deg noen enkle tips, blir det lettere å lykkes med gjærbaksten.

Godt smør - gode boller

Under finner du den populære bloggerens egen favorittoppskrift på boller, i tillegg til de 10 gjærbakst-oppskriftene som leserne hennes klikket mest på i løpet av fjoråret.

Hva er hemmeligheten bak Fru Timians luftige boller?

- Bruk skikkelig smør! Men ikke smelt det, slik det ofte står i oppskrifter på søt gjærbakst. Del heller kaldt smør i terninger, og ha terningene i deigen mot slutten av eltingen. Slik får glutenet i melet utvikle seg bedre, anbefaler Røttingsnes Westlie.

- Og når du baker gjærbakst er det viktig å la deigen få heve så lenge som den trenger. For å få luftige boller og brød - og all slags gjærbakst - må du ta tiden til hjelp.

En god oppskrift er dessuten alfa og omega, påpeker hun.

- Hvis du synes det er vanskelig å få til vellykket gjærbakst, er det lurt å ta utgangspunkt i en oppskrift fra en blogger eller en kokebok som du stoler på.

Gjærbakst med fint mel

- Det er også lettere å lykkes med gjærbakstoppskrifter som har en stor andel, eller bare, fint mel i deigen. Øv deg noen ganger med oppskrifter av denne typen, og gå deretter over til oppskrifter med mer grovt mel.

- Etterhvert som du får erfaring, blir du i stand til å kjenne på gjærdeigen når den er passe fast, når den er passe hevet og når bakverket er passe stekt, fastslår Røttingsnes Westlie.

Et annet lurt knep for den som vil bli bedre til å bake brød, er å bruke et steketermometer.

Bruk steketermometer

- Spesielt når man baker grovt bakverk, er det ikke bestandig like enkelt å være helt sikker på at brødet er gjennomstekt. Stikk et steketermometer midt inni brødet når du innbiller deg at det er gjennomstekt. De fleste brød skal som regel ha en kjernetemperatur på 97-98 grader.

Bloggeren får stadig henvendelser fra leserne angående oppskriftene sine.

- Jeg får mange tilbakemeldinger fra lesere som sier at de endelig har lykkes med gjærbakst etter å ha prøvd noen av mine oppskrifter, og det er jo som den aller fineste musikk i en matbloggers øre, ler hun fornøyd.

LUFTIGE BOLLER: Fersk gjær og litt bakepulver er hemmeligheten som gir luftige boller Video: Per Ervland / Aase Dotterud Vis mer

LES OGSÅ:

Stor test: Her får du de beste bollene

Her de nye godbitene du kan ha på lur i fryseren

Vil du unngå for mye gluten, kjøp brød fra mindre bakerier